Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ - ΑΝΤΑΡΤΕΣ
Νέα επιμέρους συμφωνία για τους εξαφανισμένους

ΑΒΑΝΑ.--

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις από το Νοέμβρη του 2012, κατέληξαν το Σάββατο σε μια ακόμα επιμέρους συμφωνία, που αφορά σε μια από τις μαύρες πτυχές της πάνω από 40 χρόνια ένοπλης κοινωνικοταξικής σύγκρουσης, το ζήτημα των χιλιάδων εξαφανισμένων. Το θέμα αυτό εντάσσεται στην 4η ενότητα για τα θύματα της σύγκρουσης, που περιλαμβάνεται στη συνολική ατζέντα. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην κουβανική πρωτεύουσα, με την Κούβα μαζί με τη Νορβηγία να είναι εγγυήτριες χώρες και τη Χιλή και τη Βενεζουέλα χώρες που συνοδεύουν τη διαδικασία, ήδη έχουν επιτευχθεί επιμέρους συμφωνίες στα εξής 4 θέματα: Την αγροτική μεταρρύθμιση, την πολιτική εκπροσώπηση, την αντιμετώπιση των παράνομων καλλιεργειών και του ναρκεμπορίου, τη σύσταση ειδικού μηχανισμού δικαιοσύνης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και την αποκατάσταση των θυμάτων της ένοπλης σύγκρουσης, στην οποία εντάσσεται και η συμφωνία του Σαββάτου. Θα ακολουθήσουν η δύσκολη διαδικασία για την αναστολή της χρήσης όπλων για τον τερματισμό της ένοπλης αντιπαράθεσης και η υπογραφή της τελικής συμφωνίας, ώστε να ισχύσουν και όλες οι επιμέρους συμφωνίες. Σύμφωνα με όσα έχουν πει και οι δύο πλευρές, η υπογραφή μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως το Μάρτη του 2016.

Η συμφωνία για τους εξαφανισθέντες ανακοινώθηκε από τον Κουβανό διπλωμάτη Ροντόλφο Μπενίτες. Στο ντοκουμέντο που συμφωνήθηκε προσδιορίζεται η ανάγκη να ξεκινήσουν έρευνες για τον εντοπισμό, την αναγνώριση καθώς και την επιστροφή των σορών των εξαφανισμένων στους οικείους τους, διαδικασία που θα φέρει σε πέρας ειδική μονάδα, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των ενώσεων θυμάτων, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

Οι αντάρτες των FARC είχαν θέσει το θέμα αυτό ήδη από τον περασμένο Αύγουστο και είναι γεγονός ότι δεν θα είναι μια καθόλου εύκολη διαδικασία καθώς μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες εξαφανισμένους, στην πραγματικότητα δολοφονημένους και θαμμένους σε μαζικούς τάφους που συνεχώς ανακαλύπτονται σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, γίνεται λόγος για πάνω από 50.000, περισσότερους από τα θύματα στις χούντες της Αργεντινής ή της Χιλής.

Πάντως, την ίδια ώρα που γίνονται οι διαπραγματεύσεις και ενώ το αντάρτικο έχει κηρύξει μονομερή εκεχειρία εδώ και πολλούς μήνες (δηλαδή δεν κάνει επιθετικές ενέργειες αλλά απαντά σε επιθέσεις που δέχεται) η αντιδραστική κυβέρνηση του Μ. Σάντος συνεχίζει τους βομβαρδισμούς σε θέσεις των ανταρτών και τις δολοφονίες, μαζί με τους παραστρατιωτικούς, λαϊκών αγωνιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ