ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Ψάχνουν ν' αγοράσουν χρόνο με αυταπάτες και ανέξοδες υποσχέσεις

Με συστηματική καλλιέργεια αυταπατών η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική της με τις ελάχιστες δυνατές αντιδράσεις. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Παραπολιτικά», χαρακτήρισε απλές... «σκέψεις» μια σειρά από μέτρα που μελετά πώς θα μεθοδεύσει η κυβέρνηση, καθώς αποτελούν πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Ασφαλιστικού.

«Είναι σκέψεις. Οπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν πάρα πολλά δύσκολα ζητήματα και κρίσιμα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και βεβαίως καλό είναι αυτά σε έναν ευρύτατο διάλογο να μπαίνουν», ισχυρίστηκε, και έσπευσε να «υπενθυμίσει» στο λαό ότι έχει τάχα εγκρίνει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, προσθέτοντας: «Θυμόμαστε όλοι τη δέσμευση και με τη στήριξη, βεβαίως, του ελληνικού λαού να περάσουμε σε μία συμφωνία για να αποφύγει τα χειρότερα η χώρα»!

Προσδιόρισε, επίσης, τα μέσα Νοέμβρη ως το διάστημα που θα πρέπει να ψηφιστεί η δεύτερη παρτίδα «προαπαιτούμενων» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του νέου «προγράμματος στήριξης», ενώ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης τα χρήματα αυτά «να περάσουν στην πραγματική οικονομία», επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός τσακίζεται για να στηρίζεται η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Μπροστά στην αντιλαϊκή θύελλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ψέλλισε κάτι περί προσπάθειας που γίνεται να βρεθεί ισοδύναμο για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ υποστήριξε πως «δεν θα έχουμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εκτός εάν εννοούμε κατοικίες οι οποίες μπορεί να είναι αντικειμενικής αξίας ενός εκατομμυρίου», όταν προωθείται με γρήγορα βήματα το πλαίσιο που τερματίζει ακόμα και αυτήν την «πετσοκομμένη» προστασία που έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.

Στον ίδιο στόχο χτυπάνε και τα κομματικά «σφυριά». Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, σε συνέντευξή του στην «Αυγή», δεν κρύβει τη φιλοδοξία τους να χειραγωγήσουν το λαό να «ακουμπήσει» στον ΣΥΡΙΖΑ, με την ψευδαίσθηση ότι μπορεί αυτός να αποτελέσει τον «αυθεντικό εκφραστή των κοινωνικών αναγκών προς την κυβέρνηση». Αναφέρεται στην αναγκαία οργανωτική προσαρμογή ώστε το κόμμα «να συναντηθεί και οργανωτικά με την εκλογική του βάση».

Ξεκαθαρίζει βεβαίως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει ούτε μπορεί να επιβάλει «προληπτικό έλεγχο κομματικής νομιμότητας στις κυβερνητικές πράξεις». Αυτό που θέλει και ελπίζει να πετύχει είναι να πείθει το λαό να υποταχθεί σε αυτές παρά τον προφανή αντιλαϊκό τους χαρακτήρα. Οπως παραδέχεται άλλωστε, «για να πετύχει το πολύ δύσκολο εγχείρημα που αναλάβαμε χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων». Ο Π. Ρήγας εξάλλου δεν διαφοροποιείται απ' την κυβερνητική προπαγάνδα με την οποία επιδιώκεται να αποσπαστεί η λαϊκή συναίνεση, καθώς υποστηρίζει κι αυτός τον ισχυρισμό ότι «ο κόσμος γνωρίζει ποιους ψήφισε, γιατί τους ψήφισε και σε ποια δύσκολη συγκυρία. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου όλα τα δεδομένα ήταν πάνω στο τραπέζι. Και οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας ότι τα πράγματα είναι σκληρά και δύσκολα...». Επιπλέον, υποστηρίζει και την αυταπάτη ότι αν τώρα ο λαός συναινέσει στο σφαγιασμό του θα ανταμειφθεί όταν η καπιταλιστική οικονομία επιστρέψει σε ρυθμό ανάπτυξης. «Μια ανάπτυξη όμως που θα έχει κοινωνικό πρόσημο, που θα αναδιανέμει προς όφελος των χαμηλών στρωμάτων τον παραγόμενο πλούτο», διατείνεται.

Την ίδια ώρα, την επιθυμία του για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει για πολλοστή φορά ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, και νυν επικεφαλής της «Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκή Αριστερά», για την οποία δηλώνει στην εφημερίδα «Free Sunday» πως «το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνουμε προσδιορίζεται από ενωτική διάθεση, που προσωπικά δεν αποκλείω να οδηγήσει υπό προϋποθέσεις και σε οργανική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ». «Η ριζοσπαστική και η ανανεωτική αριστερά», προσθέτει, «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο χώρος του αριστερού ευρωπαϊσμού, δεν έχουν λόγους πλέον να μην συναντηθούν».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το κεφάλαιο «ποντάρει» στον ΣΥΡΙΖΑ για να ολοκληρωθεί η βρώμικη δουλειά

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη «Real News»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News» και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

-- Βλέπετε μακροημέρευση της κυβέρνησης Τσίπρα;

-- Αναμφίβολα, το κεφάλαιο στη χώρα μας επιδιώκει μια μακρά κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ για να ολοκληρωθεί η βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του. Να περάσουν γρήγορα και χωρίς λαϊκή αντίδραση τα βάρβαρα μέτρα που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή ακριβώς, λέμε εμείς, είναι και η μεγαλύτερη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα. Πέρα από τις προθέσεις, βέβαια, υπάρχει και η δυναμική των ίδιων των εξελίξεων που επιδρούν, όπως οι αντιθέσεις στην Ευρωζώνη, η πορεία της κρίσης αλλά και η όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και οικονομιών όπως συμβαίνει σήμερα στην ευρύτερη περιοχή μας.

-- Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεσα αναδιάρθρωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ή και οικουμενική; Και πότε το βλέπετε;

-- Τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε με την έννοια ότι όλα τα ενδεχόμενα, όλες οι εναλλακτικές λύσεις που έχει το σύστημα, παραμένουν στο τραπέζι, προκειμένου να μην ανακοπεί η προσπάθεια για την καπιταλιστική ανάπτυξη, δηλαδή να τσακιστεί ο λαός για να ανακάμψει το κεφάλαιο. Σήμερα, αυτό μπορεί να το υπηρετήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αύριο ίσως μια πιο διευρυμένη συγκυβέρνηση και με άλλα κόμματα που στηρίζουν τον ίδιο δρόμο.

-- Τις εξελίξεις στη ΝΔ πώς τις κρίνετε; Τι σηματοδοτούν; Και θα μείνει ενωμένη η αξιωματική αντιπολίτευση;

-- Το σύστημα όπως χρειάζεται ένα δυνατό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, βλέπε ΣΥΡΙΖΑ, με κάποιους πρόθυμους συμμάχους, χρειάζεται και ένα δυνατό εκλογικά φιλελεύθερο αστικό κόμμα για να μπορεί να συνεχίζει την κυβερνητική εναλλαγή, όπως γινόταν παλιότερα με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Τώρα το πού θα καταλήξει η διαπάλη στο εσωτερικό της ΝΔ δηλαδή ποιο θα είναι τελικά το ιδεολογικό, πολιτικό της στίγμα «κεντροδεξιό», «ακροδεξιό», «εθνικιστικό», μένει να το δούμε. Αυτή πιστεύω είναι και η πραγματική διαπάλη που γίνεται και γύρω από τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Σε παρουσίαση εργασίας για τη διάσωση του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία στην εκδήλωση για την παρουσίαση της μεταπτυχιακής εργασίας του Παναγιώτη Μαυραντώνη, χημικού μηχανικού ΕΜΠ, με θέμα: «Διερεύνηση και Εφαρμογή Μεθόδων και Τεχνικών για τη Συντήρηση και Αποκατάσταση Εντυπου Αρχειακού Υλικού, μετά από τη δράση ενδογενών και εξωγενών παραγόντων στη φυσική κυτταρίνη (χαρτί)».

Πρόκειται για τη μέθοδο που εφαρμόστηκε για τη διάσωση και συντήρηση του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου (αίθ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΟΥ, Τμήμα Χημικών Μηχανικών).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ