ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δίκαιη η αγανάκτηση και ο αγωνιστικός αναβρασμός της αγροτιάς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για τους αγρότες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με ταχύτατους ρυθμούς ετοιμάζει την άγρια φοροληστεία της αγροτιάς και την ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης που είχε απομείνει, με συνέπεια ν' αυξηθούν ραγδαία οι ανασφάλιστοι στον ΟΓΑ, από το 40% που είναι σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να στερηθούν στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Στόχος αυτής της σκληρότητας και βαναυσότητας είναι οι αγρότες να πληρώσουν, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, το κόστος της κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων και χρεών για τη δημιουργία των πλεονασμάτων, που είναι απαραίτητα για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Η φοροαφαίμαξη είναι συνέχεια της αύξησης του ΦΠΑ από 13% σε 23% για αγροτικά εφόδια, σε είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, που ροκανίζουν το ήδη πετσοκομμένο εισόδημα της αγροτικής - λαϊκής οικογένειας με την αύξηση στο κόστος παραγωγής.

Η κυβέρνηση άμεσα προωθεί μέτρα φωτιά:

  • Φορολογία από 13% σε 26% από το πρώτο ευρώ και στο σύνολο των εισοδημάτων, ενισχύσεων και αποζημιώσεων.
  • Υπερτριπλασιασμό της προκαταβολής φόρου από 27,5% μέχρι και 100%.
  • Εως και τριπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΓΑ, ενώ συζητείται και η διάλυση του ΟΓΑ.

Τα μέτρα αυτά είναι στο δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων που υπηρετεί το 3ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ.

Η υποκρισία για εξεύρεση "ισοδύναμων" μέτρων, που επικαλούνται κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, κ.λπ., επιδιώκει να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες ότι στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, που έχει τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας, μπορεί να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Η διαπραγμάτευση και τα όποια "ισοδύναμα" ή "έξυπνα" μέτρα της κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων για φοροελαφρύνσεις θα επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα που δεν έχουν, όπως και η αγροτιά, καμιά ευθύνη για την καπιταλιστική κρίση.

Τα μέτρα αυτά θα επιταχύνουν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της γης και της παραγωγής, θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τους μεγαλοαγρότες καπιταλιστές, τον έλεγχο του τραπεζικού, βιομηχανικού και εμπορικού κεφαλαίου στην παραγωγή και διακίνηση των διατροφικών προϊόντων και θα οδηγήσουν στο ξεκλήρισμα και στην ανεργία και άλλους, χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση είναι δίκαιη η αγανάκτηση, η οργή και ο αγωνιστικός αναβρασμός της αγροτιάς, απέναντι στη νέα ΚΑΠ, τη φοροληστεία, τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Ασφάλιση, την Υγεία, την Παιδεία κ.λπ.

Είναι μονόδρομος η κοινή δράση του φτωχού αγρότη, του μισθωτού εργαζόμενου, του επαγγελματοβιοτέχνη, για να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται.

Αγώνας τώρα για:

-- Αφορολόγητο εισόδημα που είναι αναγκαίο για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών.

-- Αναλογική φορολόγηση των επιπλέον εισοδημάτων και γενναία φορολόγηση των μεγαλοαγροτών καπιταλιστών και των μονοπωλιακών ομίλων.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και δωρεάν παροχή υπηρεσιών από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

-- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Πρόνοια. Να διατηρηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης.

-- Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Η επιβίωση απέναντι στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων αναδεικνύει την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του λαϊκού παράγοντα, με την ενδυνάμωση της συμμαχίας με τους εργάτες, τους μικροεπαγγελματίες, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών».


Αγροτικό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα στις 5 Νοέμβρη

Τοπικές κινητοποιήσεις αποφασίζουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα

Από παλιότερη αγροτική κινητοποίηση στη Θεσσαλία
Από παλιότερη αγροτική κινητοποίηση στη Θεσσαλία
Στους δρόμους του αγώνα για την αντίκρουση της σφοδρής επίθεσης που εξαπολύουν εναντίον τους η ΕΕ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τα αντιαγροτικά μέτρα που περιλαμβάνονται στη νέα ΚΑΠ και στο τρίτο μνημόνιο, βγαίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, ξεκινούν άμεσα κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο, που θα κλιμακωθούν και θα συντονιστούν πανελλαδικά στα τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη.

Ηδη, σε σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων του νομού που οργάνωσε, προχτές βράδυ, στον Παλαμά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, αποφασίστηκε η διοργάνωση πανκαρδιτσιώτικου - παναγροτικού συλλαλητηρίου, με τρακτέρ, στην πόλη της Καρδίτσας, στις 5 Νοέμβρη.

Ανάλογη απόφαση για συλλαλητήριο στον Τύρναβο της Λάρισας αναμένεται να ληφθεί στη σύσκεψη που οργανώνει ο τοπικός Αγροτικός Σύλλογος, σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο «Εμμανουηλίδειο». Αποφάσεις για συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια στις επόμενες μέρες, αλλά και για άλλες αγωνιστικές μορφές πάλης, θα πάρει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα σε όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας.

Επίσης, κινητοποίηση την Τετάρτη 28 Οκτώβρη στον Πύργο προετοιμάζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, με συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στις 10.30 π.μ. στο παλιό νοσοκομείο (οδός Μανωλοπούλου) και πορεία, μετά την παρέλαση, στους δρόμους της πόλης. Η κινητοποίηση εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος δράσης που συμφωνήθηκε στην Πανελλαδική Σύσκεψη των Μπλόκων και αποφασίστηκε σε σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων, την περασμένη Τρίτη, στον Ελαιώνα. Αντίστοιχες συσκέψεις και συζητήσεις θα γίνουν και σε άλλες περιοχές της Ηλείας.

Στον αγροτικό κόσμο επικρατούν αγωνιστικές διαθέσεις. Αυτό φάνηκε και από την πρωτοφανή μαζικότητα της σύσκεψης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 250 εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, Αλιέων, Επιτροπών Αγώνα και Μπλόκων από 37 νομούς της χώρας, από τον Εβρο ως την Κρήτη.


Σημεία και τέρατα σε «σωματείο» της Θεσσαλονίκης

Αποκαλυπτική καταγγελία της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για το πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στο κίνημα

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, αποκαλύπτει πώς «μαγειρεύονται» οι συσχετισμοί, ενόψει του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που θα γίνει στις 12 Νοέμβρη, με αφορμή τις αρχαιρεσίες στο Σωματείο Εργαζομένων στα κέντρα διασκέδασης «Το Ρόδον».

Πρόκειται για ένα σωματείο - σφραγίδα, παράρτημα της βιομηχανίας παραγωγής νόθων αντιπροσώπων, που όσο ήταν στα χέρια της ΠΑΣΚΕ, σε συνεννόηση με τους εργοδότες, έπαιρνε λίστα εργαζομένων στα κέντρα διασκέδασης, κατάρτιζε μητρώο μελών και «ψήφιζαν» οι εργαζόμενοι χωρίς να το ξέρουν!

Με αυτόν τον τρόπο, έστελνε τέσσερις αντιπροσώπους στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Οι επώνυμες καταγγελίες από εργαζόμενους ότι ουδέποτε γράφτηκαν στο σωματείο και άρα ουδέποτε ψήφισαν, δεν συγκίνησαν ούτε την Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ.

Το σωματείο αυτό, το τελευταίο διάστημα, πέρασε στα χέρια του ΜΕΤΑ (συνδικαλιστικές δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ) με μετατοπίσεις στελεχών από την ΠΑΣΚΕ. Η παρέμβαση στελεχών του ΠΑΜΕ και μελών της διοίκησης του ΕΚΘ στο χώρο που διεξάγονταν πρόσφατα οι εκλογές αποκάλυψε ότι:

-- Οι αρχαιρεσίες θα ξεκινούσαν με το ίδιο μητρώο μελών που χρησιμοποιούσε η ΠΑΣΚΕ, με μέλη ακόμα και εκείνους τους εργαζόμενους που είχαν προηγουμένως κάνει τις καταγγελίες.

-- Δεν είχε γίνει εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση και ούτε καν είχε εκλεγεί εφορευτική επιτροπή.

-- Τα δύο άτομα που είχαν στήσει την κάλπη, παραβάν και ψηφοδέλτια ήταν γνωστά μέλη του εργοδοτικού σωματείου των εργαζομένων στην εταιρία ISS (που και αυτό πέρασε στα χέρια του ΜΕΤΑ από την ΠΑΣΚΕ) που πρωτοστατούν στην τρομοκράτηση των εργαζομένων στην εργολαβία καθαριότητας, για να μην αντιδρούν στην απληρωσιά και τις περικοπές. Μάλιστα, με την εμφάνιση των στελεχών του ΠΑΜΕ και με εμφανές το παραβάν, την κάλπη, τα ψηφοδέλτια και μπροστά στον δικαστικό αντιπρόσωπο, προφασίζονταν ότι δεν διεξάγονταν στο χώρο αρχαιρεσίες!

-- Τα πέντε στο σύνολο άτομα που παρουσιάστηκαν για να ψηφίσουν, δεν είχαν καμία σχέση με το χώρο που εκπροσωπεί το σωματείο.

-- Τα στελέχη του ΜΕΤΑ και επικεφαλής της όλης αυτής υπόθεσης, με την εμφάνιση των μελών του ΠΑΜΕ εξαφανίστηκαν και δεν επανεμφανίστηκαν έως το τέλος της διαδικασίας, ούτε αυτοί ούτε κανείς άλλος για να ψηφίσει.

-- Στο ψηφοδέλτιο, υποψήφιος ήταν στέλεχος του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ ή ΛΑΕ, ποιος ξέρει...), μέλος της διοίκησης και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ, αλλά και εργαζόμενος στην ΕΥΑΘ, που ως υποψήφιος και εκεί δεν εκλέχτηκε αντιπρόσωπος για το συνέδριο του ΕΚΘ.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι όσο τα σωματεία είναι στα χέρια του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, θα διαμορφώνονται συσχετισμοί και πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ που θα υπογράφουν την καταδίκη των εργαζομένων. Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Να παλέψουν για ένα μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Συνδικάτα μαζικά, δημοκρατικά, αγωνιστικά, στα χέρια των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών και του κράτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ