ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση

Στελέχη του αγροτικού συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος συγκρότησαν Επιτροπή Πρωτοβουλίας για αγωνιστική συσπείρωση των αγροτών σε πανελλαδικό επίπεδο. Κάλεσμα συμμετοχής προς τους αγροτικούς φορείς και κάθε αγωνιστή της αγροτιάς, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων

Αποψη από τη Συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοινώθηκε η συγκρότηση της Συσπείρωσης
Αποψη από τη Συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοινώθηκε η συγκρότηση της Συσπείρωσης
Στελέχη του αγροτικού συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος - προερχόμενα από διάφορες περιοχές της χώρας και προσκείμενα σε διαφορετικά κόμματα κι άλλες πολιτικές δυνάμεις - ανακοίνωσαν, προχτές Κυριακή στη Λάρισα, τη συγκρότηση Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την ενωτική, αγωνιστική συσπείρωση της αγροτιάς σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οπως τονίστηκε από τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε μετά το συλλαλητήριο για το γιορτασμό του Κιλελέρ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, η αγροτική συσπείρωση πρέπει ν' αποκτήσει «πόδια» σε κάθε νομό, σε κάθε περιοχή, ξεκινώντας από το κάθε χωριό, από τον κάθε διευρυμένο δήμο και να γίνει μια πανελλαδική συνδιάσκεψη, έτσι ώστε μετά από ένα χρονικό διάστημα αυτή η συσπείρωση να έχει πανελλαδική εμβέλεια, να πατάει στα πόδια της, για να καθοδηγεί και να καθοδηγείται από τους ίδιους τους αγρότες.

Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι η αγροτική συσπείρωση δεν είναι μόνο «ανάγκη των καιρών» - καθώς οι ξεπουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων απουσιάζουν επιδεικτικά, ή και υπονομεύουν τους αγροτικούς αγώνες - αλλά και «προσταγή του μέλλοντος», καθώς έχει προοπτική. Η αγροτική συσπείρωση δεν είναι «μιας χρήσεως», αλλά «μακράς πνοής» ειπώθηκε χαρακτηριστικά και θα κληθεί ν' αναλάβει το ρόλο του οργανωτή και συντονιστή της πάλης για:

  • Την παρεμπόδιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται στον αγροτικό τομέα και οδηγούν στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των λίγων και ισχυρών του χρήματος.
  • Την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων και την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής από άλλη, φιλοαγροτική - φιλολαϊκή κυβέρνηση.
  • Την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας.

Οπως τόνισε, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ο Β. Μπούτας, Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, στην αγροτική συσπείρωση καλούνται να συμμετάσχουν Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και Ενώσεις Συνεταιρισμών, πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις, μέλη των τοπικών Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, καθώς και κάθε αγρότης - ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων - που θέλει ν' αγωνιστεί, για να μείνει στον τόπο του και να καλλιεργεί τη γη του, για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας προς όφελος του λαού μας και της χώρας μας.

Υπογράμμισε, δε, - όπως και όλα τα άλλα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας που παρευρίσκονταν στη συνέντευξη Τύπου και πήραν το λόγο - ότι από αύριο κιόλας ξεκινάει η δουλιά - μια δουλιά μυρμηγκιού, σε καθημερινή βάση, από χωριό σε χωριό, από νομό σε νομό, από περιοχή σε περιοχή, σ' όλη την Ελλάδα - για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου και την ένταξή του στην αγροτική συσπείρωση. Διότι - όπως τονίστηκε - όσο πιο μαζικά και αγωνιστικά ανταποκριθούν οι αγρότες στο κάλεσμα συμμετοχής και δράσης, τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά θα συγκροτηθεί η αγροτική συσπείρωση, ως πανελλαδικό, πανίσχυρο «όπλο» της αγροτιάς, στον αγώνα της, για μια αναπτυγμένη αγροτική οικονομία σε μια δικαιότερη και καλύτερη Ελλάδα.

Ελπίδα και προοπτική για τον αγρότη
  • Η Διακήρυξη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την πανελλαδική αγροτική συσπείρωση
  • Οι μικρομεσαίοι αγρότες δέχονται μια επίθεση διαρκείας στο εισόδημά τους, στα κοινωνικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα

Οι κυβερνήσεις της χώρας, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση, από κοινού με το Διευθυντήριο της ΕΕ, τις πολυεθνικές τροφίμων, τους εμπορομεσάζοντες στο εσωτερικό και εξωτερικό, έχουν επεξεργαστεί και εφαρμόζουν μια σειρά μέτρων και πολιτικών, που από τη μια εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα της οικονομίας και από την άλλη όλο και πιο πολλούς μικρούς αγρότες οδηγούν στη φτώχεια και στην ανέχεια, ενώ καθιστούν προβληματική την παραμονή στην παραγωγική διαδικασία, σ' ένα μεγάλο μέρος των μεσαίων αγροτών.

Η προοπτική που επιφυλάσσεται μ' αυτές ή παρόμοιες πολιτικές - «ΑΤΖΕΝΤΑ 2000», νέα συμφωνία Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και αναθεώρησης ΚΟΑ - οδηγεί στη συγκέντρωση της γης και παραγωγής στα χέρια μερικών επιχειρήσεων και επιχειρηματιών και τη μετατροπή των μικρών και μεσαίων αγροτών σε εργάτες γης, χωρίς δικαιώματα.

Η πραγματικότητα για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες γίνεται πιο ζοφερή, αν πάρουμε υπόψη μας την κατάσταση που επικρατεί στην ύπαιθρο, στους τομείς της υγείας, της παιδείας, των συγκοινωνιών, του πολιτισμού και των συνθηκών εργασίας.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι ηγεσίες του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος (ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ) και μερικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων όχι μόνο δεν οργάνωσαν την αντίσταση των αγροτών, αλλά συναίνεσαν, συμβιβάστηκαν και ευθυγραμμίστηκαν με τις αντιαγροτικές επιλογές των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, που στόχο τους έχουν οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Και σα να μην έφτανε αυτό, συστρατεύτηκαν με όλους τους μηχανισμούς και έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν ν' αποπροσανατολίσουν, να διασπάσουν τους αγρότες, να δυσφημίσουν και να υπονομεύσουν τους αγώνες τους.

Δεν ήταν μοιραίο

Διαφορετική θα ήταν η κατάσταση για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, αν ήταν άλλη η στάση αυτών των ηγεσιών. Υπήρχαν δυνατότητες να υπερασπίσει το συνδικαλιστικό αγροτικό κίνημα τα δικαιώματα, τον ιδρώτα και το μόχθο των αγροτών. Θα μπορούσε να μπουν φραγμοί στην αντιαγροτική πολιτική και να 'χει ισχυροποιηθεί η αγωνιστική ενότητα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς και η σύμπλευσή της με τους άλλους εργαζόμενους.

Αυτά, όμως, δεν έγιναν, αλλά σαν συνέπεια αυτής της γραμμής πλεύσης των ηγεσιών ήταν η απογοήτευση των αγροτών, η απομάκρυνσή τους από τους συλλόγους και τους συνεταιρισμούς.

Οσο περνά ο καιρός και συνεχίζεται η ίδια κατάσταση, τα φαινόμενα αυτά θα μεγαλώνουν. Η πορεία διάλυσης και εκφυλισμού του αγροτικού συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος δε θα 'ναι ανατρέψιμη.

Οι ηγεσίες αυτές θα κάνουν ό,τι μπορούν να μην εκφραστεί ενωτικά και αγωνιστικά η δυσαρέσκεια και η εναντίωση των αγροτών σ' αυτές τις πολιτικές. Η στάση τους στους μεγάλους αγώνες, που έγιναν από τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία και σε μια σειρά άλλους νομούς, επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση.

Τίποτα το θετικό δεν μπορούν να περιμένουν οι μικρομεσαίοι αγρότες απ' αυτές τις ηγεσίες.

Ολοι εμείς που ανησυχούμε γι' αυτή την κατάσταση, μπορούμε και πρέπει ν' αντιδράσουμε, να δείξουμε πρακτικά ότι με την παρέμβασή μας μπορεί να παρεμποδιστεί και ν' ανατραπεί η αρνητική πορεία, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους μικρομεσαίους αγρότες.

Κάνουμε έκκληση σε κάθε καλοπροαίρετο αγρότη συνδικαλιστή και συνεταιριστή που θέλει να δράσει για ν' αντιμετωπιστούν και τα φαινόμενα διάλυσης, σήψης, διαφθοράς και συμβιβασμού του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος, να συσπειρωθεί και να συγκροτήσουμε όλοι μαζί μια αγωνιστική ενωτική συσπείρωση στα πλαίσια του αγροτικού κινήματος, που θα 'χει στόχο και ν' ανατρέψει αυτή την κατάσταση, αλλά και ν' ανοίγει το δρόμο της αποτελεσματικής αντίστασης στις αντιαγροτικές πολιτικές, απ' όπου και αν προέρχεται.

Προχωράμε σ' αυτή την πρωτοβουλία γιατί συνειδητοποιήσαμε ότι δεν αρκεί σήμερα, που η κατάσταση στο χώρο μας επιδεινώνεται γρήγορα, να διαμαρτυρόμαστε και να κάνουμε κριτική για την απαράδεκτη στάση των ηγεσιών, να περιοριζόμαστε μόνο στον κατά τόπους συντονισμό των αγώνων των αγροτών, αλλά από κοινού να δράσουμε και πανελλαδικά, ώστε να βρει αγωνιστική διέξοδο και προοπτική η αγανάκτηση και δυσαρέσκεια των αγροτών όλης της χώρας.

Είναι ανάγκη, μπροστά και στα νέα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί, τώρα ν' αντιδράσουμε μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, ν' αντιπαλέψουμε τις αιτίες που δημιουργούν τα κοινά προβλήματα.

Αγωνιστική έκκληση

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους αγρότες, τους συλλόγους και συνεταιρισμούς, τις Ομοσπονδίες και Ενώσεις να συμβάλουν με τις ιδέες, τις προτάσεις και συμμετοχή τους στη συγκρότηση αυτής της συσπείρωσης που θα χαράζει μια νέα πορεία και θα διεκδικεί λύσεις σύμφωνες με τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων αγροτών, της κοινωνίας ολόκληρης και όχι μιας χούφτας που μας εκμεταλλεύεται. Θα συμπαρατάσσεται αγωνιστικά και με τους άλλους εργαζόμενους και εκμεταλλευόμενους στο χωριό και την πόλη για τα κοινά προβλήματα.

Σαν βάση συσπείρωσης προτείνουμε το παρακάτω πλαίσιο που είναι ανοιχτό και στις παρατηρήσεις, συμπληρώσεις κάθε αγρότη και αγρότισσας που θέλει να αγωνιστεί για να επιβιώσει και θέλει να δουλεύει στον τόπο του με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

1. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Οι περιορισμοί των παραγωγικών δυνατοτήτων της γεωργίας μας με τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και η διαιώνιση των οξυμένων προβλημάτων σύνθεσης της αγροτικής παραγωγής εξυπηρετούν τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων και των πολυεθνικών τροφίμων και όχι τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και τις ανάγκες της ανθρωπότητας σε τρόφιμα. Η μείωση της παραγωγής τροφίμων με διοικητικά μέτρα είναι έγκλημα κατά του ελληνικού λαού.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες ενδιαφέρονται και διεκδικούν μια άλλη ανάπτυξη της γεωργίας, η οποία θ' ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας, θα προωθεί τη διατροφική αυτάρκεια και ανεξαρτησία της χώρας μας απέναντι στις πολυεθνικές τροφίμων, θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα διασφαλίζει το εισόδημα και την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Οι προϋποθέσεις, εδαφικές, κλιματολογικές, υδρολογικές, τεχνικές, επιστημονικές, η εμπειρία και η εργατικότητα των αγροτών υπάρχουν γι' αυτά.

Βασικά στοιχεία αυτής της ανάπτυξης είναι η εφαρμογή κλαδικών πολιτικών με βάση τα αντίστοιχα αγροτικά προϊόντα, έτσι ώστε να ενισχύεται η απασχόληση και η προστιθέμενη αξία, να εξασφαλίζεται η διάθεση της παραγωγής και να βελτιώνεται το τελικό προϊόν. Η αλλαγή της σύνθεσης της αγροτικής παραγωγής με ενίσχυση των ζωικών προϊόντων και των φυτικών προϊόντων που στηρίζουν τη ζωική παραγωγή, με στόχο την αυτάρκεια της χώρας μας σε βασικά διατροφικά προϊόντα. Η ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, που αποτελεί τη βασική παραγωγική δύναμη, με ουσιαστικά κίνητρα προς τους νέους που θέλουν ν' ασχοληθούν με τη γεωργία και όχι μόνο προς εκείνους που είναι κληρονόμοι ή ιδιοκτήτες μεγάλων ιδιοκτησιών.

Δημιουργία υποδομών από το κράτος για την εκπαίδευση των αγροτών στις νέες τεχνικές καλλιέργειες φυτών διατροφής και αναπαραγωγής ζώων, συντήρησης και ανάπτυξης του δάσους κ.λ.π.

Είμαστε αντίθετοι με τις προτάσεις που γίνονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ, με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας. Δεν είναι μονόδρομος η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των λίγων επιχειρηματιών και το ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Σ' αυτή την πρόταση αντιπαραθέτουμε τον αναπτυγμένο παραγωγικό συνεταιρισμό. Ο παραγωγικός συνεταιρισμός μπορεί να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα του μικρού και κατατεμαχισμένου κλήρου, τα υψηλά ενοίκια κ.λ.π.

Μπορεί ακόμη να αξιοποιήσει τις νέες τεχνικές και τεχνολογίες, να μειώσει το κόστος παραγωγής, να αυξήσει την παραγωγικότητα της ελληνικής γεωργίας, να διασφαλίσει βιώσιμο αγροτικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες. Είναι, όμως, ανάγκη να αντιμετωπιστεί το συνεταιριστικό κίνημα με άλλες πολιτικές και όχι με τις πολιτικές τού «οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

Αυτός ο συνεταιρισμός που εμείς προτείνουμε μπορεί να συμβάλει και στην απασχόληση, στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας, αφού θα αγκαλιάζει την παραγωγή, μεταποίηση, εμπορία και διακίνηση των παραγόμενων προϊόντων.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στην κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή, στην προστασία του περιβάλλοντος και κύρια των δασών.

2. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ.

Την εγκατάλειψη και ερήμωση των χωριών, την υγειονομική και πολιτιστική υποβάθμιση, τα αδιέξοδα της αγροτικής νεολαίας, την περιθωριοποίηση της αγρότισσας και τον εξαναγκασμό των μαθητών να εγκαταλείπουν ακόμη και το γυμνάσιο, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να τα καλύψουν με το ψέμα και την απάτη. Με τους «Καποδιστριακούς» δήμους, τον αγροτουρισμό και τα δήθεν κίνητρα για τους νέους αγρότες.

Κόντρα σ' αυτά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, διεκδικούμε πραγματικά δωρεάν και δημόσια παιδεία, για να μπορούν και τα παιδιά των αγροτών να μαθαίνουν γράμματα στον τόπο τους και να μην εγκαταλείπουν το σχολείο από τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου. Δωρεάν υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη, στελεχωμένα με το κατάλληλο προσωπικό τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου και τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία, για να μην είμαστε αναγκασμένοι να πουλάμε μία περιουσία και να ζητάμε περίθαλψη στα ιδιωτικά νοσοκομεία και σε μεγάλες μόνο πόλεις (Αθήνα - Θεσσαλονίκη).

Ουσιαστικά κίνητρα για τους νέους αγρότες, για κατοικία, βοήθεια στα νέα ζευγάρια για απόκτηση κλήρου και εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, ίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών και κατάλληλης υποδομής για αθλητισμό και πολιτισμό. Εξασφάλιση της συγκοινωνίας των χωριών μεταξύ τους και μεταξύ των πόλεων.

Οι αγρότες και αγρότισσες δεν είναι άνθρωποι με λιγότερες ανάγκες από τους συνανθρώπους τους. Μπορούμε και πρέπει μετά τα 60 χρόνια οι άνδρες και στα 55 οι γυναίκες να βγαίνουμε στη σύνταξη, που να είναι ίση με την κατώτερη του ΙΚΑ.

3. ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ.

Η ανάπτυξη της υπαίθρου είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη ενός πιστωτικού φορέα, κάτω από έλεγχο του κράτους, που θα 'χει στόχο όχι το κέρδος, αλλά τη στήριξη των παραγωγικών συνεταιρισμών και του οικογενειακού αγροτικού νοικοκυριού. Τέτοιο ρόλο μπορεί να παίξει η ΑΤΕ, αν παραμείνει στο δημόσιο και αλλάξει προσανατολισμό και στόχους.

Είμαστε αντίθετοι με τη διάλυση της κρατικής λιπασματοβιομηχανίας και την κατάργηση των οργανισμών στήριξης των αγροτών (Οργανισμός Βάμβακος, Καπνού, Ελαιολάδου, Γάλακτος κ.λ.π.) και την παράδοση αυτών των υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Η έρευνα πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και τα προϊόντα της να είναι στη διάθεση των αγροτών και όχι μέσο πλουτισμού στους κερδοσκόπους και χειραγωγούς της παραγωγής.

4. ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

Παλεύουμε για να γίνει συνείδηση στους αγρότες και αγρότισσες ότι τα προβλήματά τους δε λύνονται χωρίς ενότητα στη δράση, αμφισβήτηση και αγωνιστική αντιπαράθεση με τις πολιτικές, με τα μέτρα και τις αιτίες που τα δημιουργούν.

Οι καιροί και οι ανάγκες απαιτούν κίνημα ζωντανό, με νεύρο συγκροτημένο, με μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες, από τη βάση έως την κορυφή.

Κίνημα που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και θα συσπειρώνει όποιον αγρότη και αγρότισσα θέλει να δράσει. Θα λειτουργούν σε μόνιμη και σταθερή βάση τα όργανά του και δε θα 'χουμε συλλόγους ομοσπονδίες κ.λ.π., σφραγίδες, αλλά ζωντανά κύτταρα ενημέρωσης, συσπείρωσης και κινητοποίησης των αγροτών. Σύλλογοι που τα όριά τους μπορούν να μην περιορίζονται στα όρια ενός χωριού, αλλά να εκτείνεται και σε ευρύτερη περιοχή και να έχει μέλη του όλους τους αγρότες και αγρότισσες, ανεξάρτητα από πολιτικές και κομματικές πεποιθήσεις.

5. ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΦΘΟΡΑΣ, ΣΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ. ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ.

Μια βασική προϋπόθεση για ν' αποκτήσει το συνδικαλιστικό κίνημα την αξιοπιστία του και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγροτών, αποτελεί η κατηγορηματική καταδίκη και απόρριψη των φαινομένων διαφθοράς και σήψης που παρατηρούνται και προωθούνται από το κράτος και την ΕΕ για εξαγορά συνειδήσεων, με διάφορα «σεμινάρια», ταξίδια αναψυχής, συμμετοχή σε διάφορα όργανα και παχυλές αμοιβές από διάφορα «προγράμματα της ΕΕ» που δημιουργούν μια ελίτ συνδικαλιστών, που γι' αυτό ακριβώς υποτάσσονται και στηρίζουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Φαινόμενα που δικαιολογημένα εντείνουν την αποστροφή των αγροτών από το συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι άξονες που επιγραμματικά αναφέρθηκαν μαζί με άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα θέματα, που η ίδια η ζωή θα φέρει για αντιμετώπιση και θα σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη γεωργία και τη ζωή στο χωριό, νομίζουμε ότι αποτελούν για το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών τη βάση και το ξεκίνημα για κοινή δράση.

Η πείρα ειδικά των τελευταίων χρόνων έχει δείξει σ' έναν αριθμό μικρομεσαίων αγροτών και ειδικά σε πολλούς απ' αυτούς που συμμετείχαν στους αγώνες ότι όσο στην πολιτική σκηνή κυριαρχούν οι πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν μονόδρομο την ΟΝΕ, την «ΑΤΖΕΝΤΑ 2000» και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), οι πολιτικές δυνάμεις που με τον ένα ή άλλον τρόπο εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά και οι εφεδρείες τους, η συγκέντρωση της γης και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών θα είναι αναπόφευκτα.

Γι' αυτό είναι απαραίτητο, παράλληλα με τους αγώνες, οι οποίοι θα πρέπει να συντονίζονται και με άλλα λαϊκά στρώματα, να συμβάλουμε ώστε να ωριμάζει η ανάγκη για πολιτικές που θ' αντιπαλεύουν τους μονόδρομους, που φέρνουν κέρδη στους λίγους και φτώχεια στους πολλούς.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας

Στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την ενωτική, αγωνιστική συσπείρωση των αγροτών σε πανελλαδικό επίπεδο, που ανακοινώθηκε προχτές στη Λάρισα, συμμετέχουν, μέχρι στιγμής, οι:

1. Αρχοντής Χαρίλαος, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

2. Βαλιώτης Βαγγέλης, δήμαρχος Οινούντων, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λακωνίας.

3. Βιτάλης Σταύρος, πρόεδρος του Συνδικάτου Ροδακινοπαραγωγών Πέλλας - Ημαθίας.

4. Γραβαλάς Σωκράτης, αγρότης.

5. Καλαϊτζάκης Μίμης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βουκολιών, μέλος της Παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

6. Καραμανίδης Νικηφόρος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Συνεταιρισμών Εβρου.

7. Κτενάς Τάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Συνεταιρισμών Λευκάδας.

8. Μαρούδας Ρίζος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λάρισας.

9. Μητσιάκος Βασίλης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Συνεταιρισμών Κοζάνης.

10. Μπούτας Βαγγέλης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

11. Μπακούλας Μπάμπης, γεωπόνος.

12. Πατάκης Γιάννης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

13. Πολύζος Δημήτρης, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων.

14. Πολυχρονίδης Κώστας, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Κοζάνης.

15. Σκαρλάτου Ζωή, πρόεδρος παραγωγών Λαϊκής Αγοράς.

16. Σκοπελίτης Σταύρος, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λέσβου.

17. Τσαλόπουλος Θανάσης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λάρισας.

18. Τσιοτινός Σπύρος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη».

19. Τσώτος Παναγιώτης, αγρότης.

20. Φαλάγκας Γιώργος, αγρότης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ