ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Γερό πάτημα για τη συνέχεια η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας

Τα μεγάλα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα «σφράγισαν» τη μάχη που δόθηκε σε κλάδους και τόπους δουλειάς

Η απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα

*

Η απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα
«Η απεργία είναι η αρχή! Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους συλλόγους της νεολαίας, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των γυναικών, των συνταξιούχων, τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, σε συνέχεια της αγωνιστικής δράσης και κλιμάκωση της απάντησής μας!

Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργοστάσιο και τόπο εργασίας, να δοθεί η μάχη της ενημέρωσης για το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που είναι στα σκαριά, να πολλαπλασιαστούν οι συζητήσεις και να δυναμώσουν οι συλλογικές διαδικασίες. Να προετοιμάσουμε γερά το επόμενο βήμα αγωνιστικής κλιμάκωσης, να απαντήσουμε με νέα γενική απεργία ενάντια στην επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας».

Το απόσπασμα αυτό από την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ αμέσως μετά την προχτεσινή απεργία δίνει το στίγμα της επόμενης μέρας. Η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη, με καθοριστική συμβολή των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, αποτέλεσε ένα γερό πάτημα για τη συνέχεια. Η μαζικότητα, ο παλμός των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ ήταν το επισφράγισμα μιας μεγάλης και δύσκολης μάχης που δόθηκε στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς, απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας.

Ηταν μια σύγκρουση ταξική, με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα κόμματά της. Την ΕΕ και τους «θεσμούς», που διαβουλεύονται όλοι μαζί για το πώς θα πετσοκόψουν κι άλλο τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα του λαού. Πώς θα φορτώσουν στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων την καπιταλιστική ανάκαμψη, όπως τους φόρτωσαν την κρίση.

Η μαζικότητα ήταν το στοιχείο που ξεχώρισε

Από την Κάνιγγος, την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και την Ομόνοια έως τον Εθνικό Κήπο, με γεμάτη πάντα την Πανεπιστημίου, το Σύνταγμα και την Αμαλίας, απλωνόταν η απεργιακή διαδήλωση του ΠΑΜΕ
Από την Κάνιγγος, την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και την Ομόνοια έως τον Εθνικό Κήπο, με γεμάτη πάντα την Πανεπιστημίου, το Σύνταγμα και την Αμαλίας, απλωνόταν η απεργιακή διαδήλωση του ΠΑΜΕ
Από τα στοιχεία που ξεχώρισαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ήταν η συμμετοχή αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ και βέβαια της νεολαίας. Σε ό,τι αφορά τους ΕΒΕ, σχεδόν 50 Ομοσπονδίες και Ενώσεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ είχαν καλέσει τους αυτοαπασχολούμενους να κλείσουν την Πέμπτη τα μαγαζιά τους και να συμμετέχουν στα απεργιακά συλλαλητήρια.

Αντίστοιχα, οι αγρότες σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές με μεγάλο αγροτικό πληθυσμό συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις με αποφάσεις των κατά τόπους Συντονιστικών των Μπλόκων, καθώς αυτή την περίοδο κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, με προοπτική πανελλαδικού συντονισμού στις αρχές Δεκέμβρη.

Στην Αθήνα, η απεργιακή διαδήλωση απλώθηκε σε όλο το μήκος της οδού Πανεπιστημίου, από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα. Σε πλήρη ανάπτυξη και με πυκνή διάταξη, όταν η κεφαλή της πορείας έφτανε στον Εθνικό Κήπο, τα τελευταία μπλοκ των διαδηλωτών ξεκινούσαν από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά)!

Μεγάλη σε όγκο και παλμό ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία κατέληξε έξω από την κεντρική πύλη του Λιμανιού, σηματοδοτώντας την αντίθεση του λαού στην ιδιωτικοποίησή του.

Μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά. Παράλληλα με τη μάχη της περιφρούρησης, δυνάμεις του ΠΑΜΕ εξέφραζαν και την αλληλεγγύη σε μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονταν στο Λιμάνι, μοιράζοντας και σχετική ανακοίνωση γραμμένη στην αγγλική και αραβική γλώσσα.

Οι απεργοί τούς γύρισαν την πλάτη

Η μαζικότητα ήταν το στοιχείο που ξεχώρισε και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ που έγιναν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Επίσης, εκεί όπου το τελευταίο διάστημα αναπτύσσονται κινητοποιήσεις και εστίες αντίστασης και διεκδίκησης στους χώρους δουλειάς, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, που βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους.

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Στον αντίποδα, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, όπου κατάφερε να οργανώσει συγκέντρωση, η συμμετοχή ήταν αναιμική, καθώς οι απεργοί τούς γύρισαν κυριολεκτικά την πλάτη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Αθήνα, όπου παρά την «ενίσχυση» που δέχτηκαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από την ΛΑΕ, το ΜΕΤΑ, το ΕΠΑΜ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που πρόσκεινται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η συγκέντρωση σε τίποτα δε θύμιζε πανεργατική απεργία.

Αλλα και ο Πειραιάς, όπου μια συγκέντρωση μερικών δεκάδων συνδικαλιστών «σκόρπισε» στην κυριολεξία, όταν από δίπλα της πέρασε η μαζική πορεία του ΠΑΜΕ, την οποία ο ομιλητής που βρισκόταν στο μικρόφωνο εκείνη την ώρα, τη χαρακτήρισε ...«διασπαστική»!

Από την πορεία στη Λάρισα
Από την πορεία στη Λάρισα
Η πορεία στον Πειραιά
Η πορεία στον Πειραιά
Πλήθος κόσμου και στην Πάτρα
Πλήθος κόσμου και στην Πάτρα
Η πορεία στην Αθήνα ανεβαίνει την Πανεπιστημίου
Η πορεία στην Αθήνα ανεβαίνει την Πανεπιστημίου
Χιλιάδες φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές στα συλλαλητήρια

Οι μαθητές στη διαδήλωση της Αθήνας

Icon

Οι μαθητές στη διαδήλωση της Αθήνας
«Δούλοι δεν θα γίνουμε ούτε υποταγμένοι, παλεύουμε για μόρφωση κι είμαστε ενωμένοι». Συνθήματα που έφερναν στο προσκήνιο τα προβλήματα της εκπαίδευσης και το δρόμο για την επίλυσή τους, χρωματισμένα από τη ζωντάνια των παιδιών, επαναλαμβάνονταν ρυθμικά από τα μαθητικά μπλοκ που συμμετείχαν στα απεργιακά συλλαλητήρια της Πέμπτης. Οι μαθητές, ξεπερνώντας εμπόδια, με συλλογικές διαδικασίες, με το δίκαιο των αιτημάτων τους και οργανωτή τα κατά τόπους Συντονιστικά Αγώνα, είχαν τη δική τους θέση στα απεργιακά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και μια σειρά άλλες πόλεις. Κόντρα σε όσους έκαναν προσπάθειες είτε με «το καλό» είτε με απειλές να σταματήσει ο αγώνας των μαθητών, να εμποδιστούν να συναντηθούν με τους απεργούς γονείς τους, καθηγητές τους. Το δικό τους αγωνιστικό «παρών» έδωσαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές. Πάνω από 15 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι στην Αθήνα και πάνω από 60 πανελλαδικά είχαν πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργία.

Διεθνιστική αλληλεγγύη απ' όλο τον κόσμο

Η ΠΣΟ συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ με πικέτες ενάντια στα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης
Η ΠΣΟ συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ με πικέτες ενάντια στα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης
Μεγάλος αριθμός συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο εξέφρασε προχτές την αλληλεγγύη του στην πανεργατική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Ταυτόχρονα, συνδικαλιστικές οργανώσεις - μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στην Τουρκία, οργάνωσαν κινητοποίηση στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και ανάλογη πρωτοβουλία ανέλαβαν στην Πρετόρια τα συνδικάτα από τη Νότιο Αφρική, για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στην απεργία.

Μηνύματα αλληλεγγύης έφτασαν στο ΠΑΜΕ από τις παρακάτω χώρες: Αυστρία, Μεγάλη Βρετανία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Χώρα των Βάσκων, Γαλλία, Δανία, Κονγκό, Κύπρο, Λίβανο, Πορτογαλία, Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Ιράν, Σουηδία, Τσεχία, Διεθνείς Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας ευχαριστεί «όλους τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, οργανώσεις, ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες από όλο τον κόσμο, που στήριξαν και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Απεργία της 12ης Νοέμβρη». Παράλληλα, τους ενημερώνει ότι «η απεργία σημείωσε σημαντική επιτυχία, ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 70 απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων από όλους του κλάδους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα».

Συνδικαλιστές από Οργανώσεις της Νότιας Αφρική, έξω από την ελληνική πρεσβεία στην Πρετόρια
Συνδικαλιστές από Οργανώσεις της Νότιας Αφρική, έξω από την ελληνική πρεσβεία στην Πρετόρια
Ξεπέρασαν τη συνδικαλιστική πλειοψηφία του κλάδου

Στα γεγονότα που ξεχωρίζουν από τη χτεσινή μέρα, είναι η συμμετοχή στην απεργία τουλάχιστον 1.000 οδηγών στα μπλε λεωφορεία, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ και απήργησαν μαζικά, παρά το γεγονός ότι η απόφαση του Σωματείου τους ήταν για στάση εργασίας. Ετσι, χτες, από ολόκληρα αμαξοστάσια δεν βγήκε ούτε ένα λεωφορείο, δείχνοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν στον κλάδο. Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στις αστικές συγκοινωνίες, που απήργησαν μαζί με χιλιάδες άλλους εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα. Το μήνυμα που έστειλε η εργατική τάξη είναι σημαντικό, δυναμικό και έχει πολλούς αποδέκτες. Την εργοδοσία, ότι η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς σπάει με την οργανωμένη συλλογική δράση. Την κυβέρνηση, ότι δεν θα κοιτάμε από την TV τη συντριβή της ζωής μας. Τις πλειοψηφίες των σωματείων του χώρου, που υπονόμευσαν την απεργία, ψηφίζοντας στάσεις εργασίας αντί για 24ωρη απεργία, πλειοψηφίες που βρίσκονται ακόμα μία φορά κατώτερες των απαιτήσεων των καιρών και των διαθέσεων των εργαζομένων του κλάδου. Η επιτυχία της απεργίας και οι μαζικότατες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ δείχνουν το δρόμο της πραγματικής ελπίδας για το λαό».

Εδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης

Σε καταπέλτες πλοίων και αμαξοστάσια δήμων, σε εργοστάσια, γραφεία και μεγάλα εμπορικά καταστήματα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, Συνδικάτα και Επιτροπές Αγώνα περιφρούρησαν την απεργία της Πέμπτης, σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά μόνο, η απεργία στα πλοία περιφρουρήθηκε στον Πειραιά, αλλά και στη Θάσο, από το Σωματείο Ναυτεργατών Καβάλας - Θάσου. Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μέχρι το πρωί της Πέμπτης, μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού βρέθηκαν στο γκαράζ του δήμου, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία. Στην περιφρούρηση έδωσαν το «παρών» και εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα». Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έκανε το πρωί παρέμβαση με πανό και ανακοινώσεις στο σούπερ μάρκετ «Καρφούρ - Μαρινόπουλος», στη λεωφόρο Κηφισίας, ενάντια στις απολύσεις. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν στο «Σκλαβενίτη» στο Χαϊδάρι, στα «Lidl» στα Πατήσια, στην αποθήκη της εταιρείας «Διακίνηση» στη Μάνδρα, στα «Practiker» Ταύρου και Αιγάλεω, στο «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» στη λεωφόρο Αθηνών. Στη Θεσσαλονίκη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βρέθηκαν τόσο στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) όσο και έξω από πολυκαταστήματα στο κέντρο της πόλης. Στα Γιάννενα, περιφρούρηση έγινε στο εργοστάσιο της «Γενικής Ανακύκλωσης», στον απόηχο της επίθεσης με ΜΑΤ, δακρυγόνα και συλλήψεις. Στην Κοζάνη, το Συνδικάτο Εργαζομένων Ενέργειας και Εργατοτεχνιτών Ενέργειας και δυνάμεις του ΠΑΜΕ περιφρούρησαν από τα ξημερώματα την απεργία στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) της ΔΕΗ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ