Σάββατο 14 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Γερό πάτημα για τη συνέχεια η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας

Τα μεγάλα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα «σφράγισαν» τη μάχη που δόθηκε σε κλάδους και τόπους δουλειάς

Η απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα

*

Η απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα
«Η απεργία είναι η αρχή! Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους συλλόγους της νεολαίας, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των γυναικών, των συνταξιούχων, τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, σε συνέχεια της αγωνιστικής δράσης και κλιμάκωση της απάντησής μας!

Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργοστάσιο και τόπο εργασίας, να δοθεί η μάχη της ενημέρωσης για το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που είναι στα σκαριά, να πολλαπλασιαστούν οι συζητήσεις και να δυναμώσουν οι συλλογικές διαδικασίες. Να προετοιμάσουμε γερά το επόμενο βήμα αγωνιστικής κλιμάκωσης, να απαντήσουμε με νέα γενική απεργία ενάντια στην επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας».

Το απόσπασμα αυτό από την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ αμέσως μετά την προχτεσινή απεργία δίνει το στίγμα της επόμενης μέρας. Η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη, με καθοριστική συμβολή των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, αποτέλεσε ένα γερό πάτημα για τη συνέχεια. Η μαζικότητα, ο παλμός των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ ήταν το επισφράγισμα μιας μεγάλης και δύσκολης μάχης που δόθηκε στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς, απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας.

Ηταν μια σύγκρουση ταξική, με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα κόμματά της. Την ΕΕ και τους «θεσμούς», που διαβουλεύονται όλοι μαζί για το πώς θα πετσοκόψουν κι άλλο τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα του λαού. Πώς θα φορτώσουν στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων την καπιταλιστική ανάκαμψη, όπως τους φόρτωσαν την κρίση.

Η μαζικότητα ήταν το στοιχείο που ξεχώρισε

Από την Κάνιγγος, την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και την Ομόνοια έως τον Εθνικό Κήπο, με γεμάτη πάντα την Πανεπιστημίου, το Σύνταγμα και την Αμαλίας, απλωνόταν η απεργιακή διαδήλωση του ΠΑΜΕ
Από την Κάνιγγος, την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και την Ομόνοια έως τον Εθνικό Κήπο, με γεμάτη πάντα την Πανεπιστημίου, το Σύνταγμα και την Αμαλίας, απλωνόταν η απεργιακή διαδήλωση του ΠΑΜΕ
Από τα στοιχεία που ξεχώρισαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ήταν η συμμετοχή αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ και βέβαια της νεολαίας. Σε ό,τι αφορά τους ΕΒΕ, σχεδόν 50 Ομοσπονδίες και Ενώσεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ είχαν καλέσει τους αυτοαπασχολούμενους να κλείσουν την Πέμπτη τα μαγαζιά τους και να συμμετέχουν στα απεργιακά συλλαλητήρια.

Αντίστοιχα, οι αγρότες σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές με μεγάλο αγροτικό πληθυσμό συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις με αποφάσεις των κατά τόπους Συντονιστικών των Μπλόκων, καθώς αυτή την περίοδο κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, με προοπτική πανελλαδικού συντονισμού στις αρχές Δεκέμβρη.

Στην Αθήνα, η απεργιακή διαδήλωση απλώθηκε σε όλο το μήκος της οδού Πανεπιστημίου, από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα. Σε πλήρη ανάπτυξη και με πυκνή διάταξη, όταν η κεφαλή της πορείας έφτανε στον Εθνικό Κήπο, τα τελευταία μπλοκ των διαδηλωτών ξεκινούσαν από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά)!

Μεγάλη σε όγκο και παλμό ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία κατέληξε έξω από την κεντρική πύλη του Λιμανιού, σηματοδοτώντας την αντίθεση του λαού στην ιδιωτικοποίησή του.

Μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά. Παράλληλα με τη μάχη της περιφρούρησης, δυνάμεις του ΠΑΜΕ εξέφραζαν και την αλληλεγγύη σε μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονταν στο Λιμάνι, μοιράζοντας και σχετική ανακοίνωση γραμμένη στην αγγλική και αραβική γλώσσα.

Οι απεργοί τούς γύρισαν την πλάτη

Η μαζικότητα ήταν το στοιχείο που ξεχώρισε και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ που έγιναν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Επίσης, εκεί όπου το τελευταίο διάστημα αναπτύσσονται κινητοποιήσεις και εστίες αντίστασης και διεκδίκησης στους χώρους δουλειάς, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, που βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους.

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Στον αντίποδα, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, όπου κατάφερε να οργανώσει συγκέντρωση, η συμμετοχή ήταν αναιμική, καθώς οι απεργοί τούς γύρισαν κυριολεκτικά την πλάτη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Αθήνα, όπου παρά την «ενίσχυση» που δέχτηκαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από την ΛΑΕ, το ΜΕΤΑ, το ΕΠΑΜ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που πρόσκεινται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η συγκέντρωση σε τίποτα δε θύμιζε πανεργατική απεργία.

Αλλα και ο Πειραιάς, όπου μια συγκέντρωση μερικών δεκάδων συνδικαλιστών «σκόρπισε» στην κυριολεξία, όταν από δίπλα της πέρασε η μαζική πορεία του ΠΑΜΕ, την οποία ο ομιλητής που βρισκόταν στο μικρόφωνο εκείνη την ώρα, τη χαρακτήρισε ...«διασπαστική»!


Από την πορεία στη Λάρισα
Από την πορεία στη Λάρισα

Η πορεία στον Πειραιά
Η πορεία στον Πειραιά

Πλήθος κόσμου και στην Πάτρα
Πλήθος κόσμου και στην Πάτρα

Η πορεία στην Αθήνα ανεβαίνει την Πανεπιστημίου
Η πορεία στην Αθήνα ανεβαίνει την Πανεπιστημίου

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ