ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χέρι με χέρι μοιράστηκε πλατιά ο «Απεργιακός Ριζοσπάστης»

Εκατοντάδες συνεργεία σε όλη τη χώρα συμμετείχαν στη διακίνηση του φύλλου

Από την εξόρμηση στα Πανεπιστήμια
Από την εξόρμηση στα Πανεπιστήμια
Σε χιλιάδες εργοστάσια, βιοτεχνίες, μικρομάγαζα, αλλά και σε πλατείες, σχολεία και σχολές διακινήθηκε χτες ο «Απεργιακός Ριζοσπάστης», το τετρασέλιδο φύλλο που γράφτηκε από απεργούς για να καλύψει και να ενημερώσει για τη μεγάλη πανεργατική απεργία της Πέμπτης και τα μαζικά απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

Στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, οι κλαδικές και οι συνοικιακές ΚΟΒ είχαν ήδη ετοιμάσει σχέδιο εξόρμησης για την επομένη της απεργίας, προκειμένου ο «Απεργιακός Ριζοσπάστης» να μπει σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους δουλειάς και σπίτια λαϊκών οικογενειών.

Ετσι, από το πρωί της Παρασκευής, συνεργεία με κομματικά και ΚΝίτικα μέλη, πλαισιωμένα από οπαδούς και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, στάθηκαν έξω από μεγάλους χώρους δουλειάς και δημόσιους χώρους, μπήκαν μέσα σε σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, «γύρισαν» σταθμούς του Μετρό και καφενεία και μοίρασαν πλατιά τον «Απεργιακό Ριζοσπάστη».

«Συνάδελφε, "Απεργιακός Ριζοσπάστης", πάρε να διαβάσεις για τη χτεσινή μας απεργία», ήταν τα λόγια που άκουγες πριν ακόμα ξημερώσει, στην πύλη του εργοστασίου της ΕΒΓΑ στην Ιερά Οδό, από το συνεργείο που μοίραζε το φύλλο της εφημερίδας. Ολοι οι εργαζόμενοι της βάρδιας που έπιανε δουλειά, αλλά και της βάρδιας που σχολούσε, πήραν στα χέρια τους την εφημερίδα.


Την προηγούμενη μέρα, το εργοστάσιο είχε «νεκρώσει» κυριολεκτικά και όλοι οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία. Πολλοί από αυτούς πήραν μέρος και στην απεργιακή συγκέντρωση με το πανό του σωματείου τους. Αυτοί ήταν κυρίως που ξεδίπλωναν επιτόπου την εφημερίδα, για να δουν πώς αποτυπώθηκε στις σελίδες της το μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο.

Εξω από το κτίριο ΝΥΜΑ του ΟΤΕ, με την απεργιακή έκδοση του «Ριζοσπάστη», τα μέλη του ΚΚΕ έδωσαν συνέχεια στη συζήτηση με τους συναδέλφους τους, τόσο με εκείνους που απήργησαν, όσο και με εκείνους που δεν έκαναν το βήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο χώρο, τη μέρα της απεργίας η εργοδοσία είχε καλέσει για «εκπαίδευση» εργαζόμενους, αυξάνοντας και με αυτό τον τρόπο την πίεση να πάνε για δουλειά.

Στους σταθμούς του Ηλεκτρικού και του Μετρό, ο κόσμος που έμπαινε κι έβγαινε κοντοστεκόταν μπροστά στα συνεργεία και έπαιρνε χέρι με χέρι το απεργιακό φύλλο. Οι συνοικιακές ΚΟΒ της Αττικής βρέθηκαν και στις πύλες δεκάδων εργοστασίων στις περιοχές τους, όπου έπεσε και το βάρος της χτεσινής εξόρμησης.

Στις σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ μπήκαν στα αμφιθέατρα και έκαναν ανακοινώσεις σε φοιτητές και σπουδαστές για την επιτυχία της απεργίας, τη μαζικότητα των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή και του ΜΑΣ, την ανάγκη για κλιμάκωση. Μοίρασαν πλατιά των «Απεργιακό Ριζοσπάστη», όχι μόνο στις σχολές τους, αλλά και καθ' οδόν, σε σταθμούς του Μετρό που γειτονεύουν με τα πανεπιστήμιά τους.


Στο σταθμό του ΗΣΑΠ στην Καλλιθέα
Στο σταθμό του ΗΣΑΠ στην Καλλιθέα


Μοναδική φωνή των χιλιάδων απεργών

Το εξώφυλλο του «Απεργιακού Ριζοσπάστη»
Το εξώφυλλο του «Απεργιακού Ριζοσπάστη»
Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, κρατούσαμε στα χέρια μας «ζεστό» το φύλλο του «Απεργιακού Ριζοσπάστη». Μέσα στις επόμενες ώρες και μέχρι το ξημέρωμα της Παρασκευής, το απεργιακό φύλλο είχε φτάσει στις περισσότερες πρωτεύουσες των νομών και ξεκινούσε η διανομή του προς τις μικρότερες πόλεις και τα χωριά.

Η πλατιά διακίνησή του, χτες, συνέβαλε καθοριστικά στην ενημέρωση χιλιάδων εργαζομένων για την απεργία. Αυτό προσπάθησαν να αποτρέψουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και στις Ενώσεις των εργαζομένων στον Τύπο και στα ΜΜΕ, αποφασίζοντας απεργία για τον κλάδο ανήμερα της πανεργατικής, ώστε να μην υπάρχουν ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές την Πέμπτη και βέβαια για να μην κυκλοφορήσουν φύλλα εφημερίδων την Παρασκευή. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά εκτόξευσαν και απειλές σε όποιον απεργό θα συμμετείχε στην έκδοση απεργιακού φύλλου! Τέτοια ήταν η πρεμούρα τους να «θαφτεί» η απεργία.

Το «άλλοθί» τους ήταν ότι επέτρεψαν τη μετάδοση δύο δεκάλεπτων απεργιακών δελτίων από τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ώστε να μάθει τάχα ο κόσμος για την απεργία. Η ίδια η πραγματικότητα τους αποκαλύπτει. Τη μέρα της απεργίας, ελάχιστα ήταν τα ολιγόλεπτα απεργιακά δελτία που μεταδόθηκαν κι αυτά ασχολήθηκαν κατά κανόνα με τα μικρής έκτασης επεισόδια που έγιναν στο τέλος των συγκεντρώσεων με κουκουλοφόρους και την Αστυνομία.

Υπήρχαν δελτία που δεν «έπαιξαν» καν πλάνα από τις απεργιακές συγκεντρώσεις, ενώ σε άλλα το ενδιαφέρον μονοπώλησε η παρουσία στελεχών της ΛΑΕ στην απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα, εξαφανίζοντας εντελώς τους χιλιάδες απεργούς που διαδήλωσαν απεργιακά με το ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ