ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ» - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Επέμβαση των ΜΑΤ μια μέρα πριν την πανεργατική απεργία

Με συλλήψεις, καταδικαστικές αποφάσεις και καταστολή απαντούν κυβέρνηση και εργοδοσία στο δίκαιο αγώνα των απεργών

Η στιγμή της επίθεσης των ΜΑΤ
Η στιγμή της επίθεσης των ΜΑΤ
Με καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων, δακρυγόνα και οχτώ προσαγωγές, που μετατράπηκαν σε συλλήψεις, κλιμακώθηκε χτες, παραμονές της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, η επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης ενάντια στους απεργούς στη «Γενική Ανακύκλωση» στα Γιάννενα, που αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών.

Το δικαστήριο, μετά από προσφυγή της εργοδοσίας, έκρινε χτες το πρωί παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εργοστάσιο, η απεργία όμως συνεχίστηκε με την κάλυψη του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, με πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Απροκάλυπτη επίθεση

Νωρίς το πρωί, δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων, με σκοπό να διαλύσουν την περιφρούρηση της απεργίας και να διευκολύνουν την εργοδοσία να θέσει σε κίνηση τον απεργοσπαστικό της μηχανισμό. Η επιχείρηση τρομοκράτησης συμπληρώθηκε με την προσαγωγή οχτώ ατόμων, ενός εργαζομένου στην επιχείρηση και επτά συνδικαλιστών, εκπροσώπων σωματείων και φορέων που συμπαραστέκονταν στον αγώνα των απεργών.

Ενας από τους προσαχθέντες αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Σωματεία και εργαζόμενοι απάντησαν άμεσα με συγκέντρωση έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων απαιτώντας να αφεθούν όλοι ελεύθεροι. Παρέμβαση για τον ίδιο λόγο έκανε στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Ωστόσο, οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής! Επιπλέον, η εργοδοσία υπέβαλε μήνυση εναντίον ενός εργαζόμενου με την κατηγορία της εξύβρισης, της απειλής και της διατάραξης οικιακής ειρήνης. Η συγκέντρωση μεταφέρθηκε έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, από όπου οι συλληφθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, αφού ορίστηκε δικάσιμος για τις 5 Απρίλη 2016. Για χτες το βράδυ ήταν προγραμματισμένη μαζική παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τους εργαζόμενους και τα σωματεία που βρίσκονται στο πλευρό τους.

Το ΠΑΜΕ

Την επιχείρηση τρομοκράτησης των απεργών στη «Γενική Ανακύκλωση» στα Γιάννενα καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Τα ΜΑΤ με χρήση δακρυγόνων εναντίον των απεργών λειτούργησαν για μια ακόμη φορά ως μπράβος της εργοδοσίας που θέλει να στείλει τους εργαζόμενους στην ανεργία και όσους κρατήσει να είναι με πετσοκομμένους μισθούς.

Για την κλιμακούμενη επιχείρηση τρομοκράτησης φέρει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία έδωσε εντολή να επιτεθούν τα ΜΑΤ στους εργαζόμενους που διεκδικούν το δίκιο τους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως μπράβος αυτών που απολύουν και πετσοκόβουν τους μισθούς των εργαζομένων.

Αποτελεί ξεκάθαρη προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων ότι τα ΜΑΤ προχώρησαν σε 8 προσαγωγές εργαζομένων - εκ των οποίων ο ένας μάλιστα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας - λίγες ώρες πριν την πανελλαδική - πανεργατική απεργία.

Απαιτούμε: Αμεση Απελευθέρωση όλων των εργαζομένων. Να φύγουν τα ΜΑΤ. Να υλοποιηθούν όλα τα αιτήματα των απεργών. Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να καταδικάσουν τις πρακτικές αυτές κυβέρνησης - εργοδοσίας. Να εκφράσουν μαζικά την Αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη "Γενική Ανακύκλωση"».

Κύμα αλληλεγγύης

Την επίθεση των δυνάμεων καταστολής ενάντια στους απεργούς της «Γενικής Ανακύκλωσης» καταγγέλλουν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από το εμπόριο, τις υπηρεσίες και την καθαριότητα.

Την ανακοίνωση υπογράφουν: Τα κλαδικά σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Λάρισας, τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Τα επιχειρησιακά σωματεία στις επιχειρήσεις «LIDL» Ν. Αττικής, «Κωνσταντακάτος», «Praktiker», «Αρβανιτίδης» και «Μέλλον». Τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Λαυρίου, Ζακύνθου, Χαλκίδας, Αγρινίου, Ηγουμενίτσας, Λαμίας, Λιβαδειάς, Φωκίδας, Ναυπλίου, Αχαΐας, Καλαμάτας, Πύργου, Λαυρίου, Λευκάδας, Αρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Κατερίνης, Βέροιας - Νάουσας, Πρέβεζας, Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Ηρακλείου, Κρήτης, Χανίων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ξάνθης, Κοζάνης, Κομοτηνής, Γρεβενών, Φλώρινας, Καστοριάς, Σάμου, Ρόδου, Κω, Μυτιλήνης, Χίου, Εορδαίας, Κορίνθου και Τρίπολης. Τα Σωματεία Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Πειραιά, Λάρισας, Βόλου και Καθαριστριών Εργολαβικών Συνεργείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Αλληλεγγύη εκφράζει επίσης, με ψήφισμά του, ο Σύλλογος Σπουδαστών Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.

Ενα μεροκάματο το μήνα ζητάει χάρισμα η εργοδοσία!

Κείμενο με το οποίο δηλώνουν ότι παραιτούνται από στοιχειώδη δικαιώματα καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι στην εργολαβική εταιρεία φύλαξης στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». Ταυτόχρονα, η εργοδοσία τούς χρωστάει δεδουλευμένα (μέρος του Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη) και δεν τους καταβάλλει τη νόμιμη προσαύξηση για αργίες, Κυριακές και νυχτερινά.

Τα παραπάνω καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, σημειώνοντας πως η εργοδοσία «καλεί σταδιακά τους εργαζόμενους να υπογράψουν παράνομο κείμενο, με το οποίο "αποδέχονται": Να εργάζονται μία μέρα το μήνα χωρίς να πληρώνονται. Να μην τους καταβάλλει η εργοδοσία τη νόμιμη προσαύξηση αργίες, Κυριακές και νυχτερινά. Να μπορεί η εργοδοσία να καθυστερεί τη μισθοδοσία ενός μηνός κάθε φορά. Τη μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε τριετείς συμβάσεις».

Παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου έκαναν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, απαιτώντας να αποσυρθεί το απαράδεκτο έγγραφο, να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα, να εξασφαλιστεί η τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών τους χωρίς καμία περικοπή. Ξεκαθάρισαν ότι οριστική λύση είναι να φύγει η εργολαβική εταιρεία και να προσληφθούν οι εργαζόμενοι στη φύλαξη, με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Δεσμεύσεις για ανάκληση απολύσεων στην Αρτα

Σαφείς δεσμεύσεις για την ανάκληση των έξι απολύσεων συνδικαλιστών και άλλων πρωτοπόρων εργαζομένων, μεταξύ αυτών των προέδρων του Εργατικού Κέντρου και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αρτας, απέσπασαν η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Εργατικό Κέντρο Αρτας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις που οργανώθηκαν από τις αρχές του μήνα, όταν οι έξι εργαζόμενοι βρέθηκαν στο στόχαστρο λόγω της αγωνιστικής τους δράσης και οι συμβάσεις τους δεν ανανεώθηκαν όπως των υπόλοιπων συναδέλφων τους.

Την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτάς, ενημέρωσε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στη δουλειά. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, το Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία και οι εργαζόμενοι παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Αρτα επικαλούνται διάφορα κωλύματα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην έχουν επιστρέψει μέχρι χτες στις θέσεις τους.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων υπογραμμίζει τον αποφασιστικό ρόλο που έπαιξε η κινητοποίηση των σωματείων στην απόσπαση των δεσμεύσεων για την επαναπρόσληψη των απολυμένων.

Μέρα αλληλεγγύης στους απεργούς της ΒΙΣ

Η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία - μέλη της να μετατρέψουν τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη σε μέρα αλληλεγγύης στους απεργούς στην επιχείρηση ΒΙΣ στο Βόλο (όμιλος Φιλίππου). Η Ομοσπονδία καλεί τα σωματεία στον κλάδο της χαρτοποιίας και της κυτιοποιίας να πάρουν αποφάσεις στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στη ΒΙΣ και προτείνει τις εξής αγωνιστικές πρωτοβουλίες: Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στα εργοστάσια, τις αποθήκες, ακόμα και σε γραφεία του ομίλου Φιλίππου που βρίσκονται σε κάθε πόλη. Παράλληλα, συγκέντρωση οικονομικής και υλικής βοήθειας προς τους απεργούς που θα παραδοθεί, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης την ίδια μέρα, στο εργοστάσιο του Βόλου.

Γράμμα αλληλεγγύης από μαθητές

Γράμμα με την αλληλεγγύη τους προς τους απεργούς εργάτες του εργοστασίου ανακύκλωσης στα Γιάννενα έγραψαν οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου της πόλης, στο οποίο τους τονίζουν: «Είμαστε πολύ περήφανοι για το δίκαιο αγώνα που κάνετε για να βγάλετε το μεροκάματό σας και να ζείτε τίμια. Καταλαβαίνουμε πώς ζείτε και πόσο κουράγιο θέλει αυτό που κάνετε, γιατί κι εμείς γονείς εργάτες έχουμε. Να ξέρετε ότι όπως εσείς σηκώνετε κεφάλι και σας στέλνουνε τα ΜΑΤ, το ίδιο σύστημα τρομοκρατεί και στέλνει εισαγγελείς σε εμάς τους μαθητές. Στεκόμαστε στο πλευρό σας. Είστε φωτεινό παράδειγμα για μας, που τόσες μέρες δε λυγίζετε και ελπίζουμε όταν μεγαλώσουμε να γίνουμε αγωνιστές σαν κι εσάς. Από αύριο θα ξεκινήσουμε να μαζεύουμε ό,τι μπορούμε από τρόφιμα γιατί θέλουμε να συνεχίσετε. Αύριο θα προσπαθήσουμε παρ' όλη την τρομοκρατία που δεχόμαστε, να είμαστε στην απεργία, στο πλευρό σας».

Σύσκεψη σωματείων για τα ΒΑΕ

Σε σύσκεψη με θέμα «Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση από τη σκοπιά των εργαζομένων στα ΒΑΕ. Οργάνωση της πάλης για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων», καλούν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πρωτοβάθμια σωματεία και εργαζόμενους. Η σύσκεψη θα γίνει την Τετάρτη 18 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό στα τέλη του Νοέμβρη και της επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση που αφορά και το θεσμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο καλούν σε ετοιμότητα για δράση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ