Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ» - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Επέμβαση των ΜΑΤ μια μέρα πριν την πανεργατική απεργία

Με συλλήψεις, καταδικαστικές αποφάσεις και καταστολή απαντούν κυβέρνηση και εργοδοσία στο δίκαιο αγώνα των απεργών

Η στιγμή της επίθεσης των ΜΑΤ
Η στιγμή της επίθεσης των ΜΑΤ
Με καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων, δακρυγόνα και οχτώ προσαγωγές, που μετατράπηκαν σε συλλήψεις, κλιμακώθηκε χτες, παραμονές της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, η επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης ενάντια στους απεργούς στη «Γενική Ανακύκλωση» στα Γιάννενα, που αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών.

Το δικαστήριο, μετά από προσφυγή της εργοδοσίας, έκρινε χτες το πρωί παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εργοστάσιο, η απεργία όμως συνεχίστηκε με την κάλυψη του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, με πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Απροκάλυπτη επίθεση

Νωρίς το πρωί, δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων, με σκοπό να διαλύσουν την περιφρούρηση της απεργίας και να διευκολύνουν την εργοδοσία να θέσει σε κίνηση τον απεργοσπαστικό της μηχανισμό. Η επιχείρηση τρομοκράτησης συμπληρώθηκε με την προσαγωγή οχτώ ατόμων, ενός εργαζομένου στην επιχείρηση και επτά συνδικαλιστών, εκπροσώπων σωματείων και φορέων που συμπαραστέκονταν στον αγώνα των απεργών.

Ενας από τους προσαχθέντες αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Σωματεία και εργαζόμενοι απάντησαν άμεσα με συγκέντρωση έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων απαιτώντας να αφεθούν όλοι ελεύθεροι. Παρέμβαση για τον ίδιο λόγο έκανε στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Ωστόσο, οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής! Επιπλέον, η εργοδοσία υπέβαλε μήνυση εναντίον ενός εργαζόμενου με την κατηγορία της εξύβρισης, της απειλής και της διατάραξης οικιακής ειρήνης. Η συγκέντρωση μεταφέρθηκε έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, από όπου οι συλληφθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, αφού ορίστηκε δικάσιμος για τις 5 Απρίλη 2016. Για χτες το βράδυ ήταν προγραμματισμένη μαζική παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τους εργαζόμενους και τα σωματεία που βρίσκονται στο πλευρό τους.

Το ΠΑΜΕ

Την επιχείρηση τρομοκράτησης των απεργών στη «Γενική Ανακύκλωση» στα Γιάννενα καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Τα ΜΑΤ με χρήση δακρυγόνων εναντίον των απεργών λειτούργησαν για μια ακόμη φορά ως μπράβος της εργοδοσίας που θέλει να στείλει τους εργαζόμενους στην ανεργία και όσους κρατήσει να είναι με πετσοκομμένους μισθούς.

Για την κλιμακούμενη επιχείρηση τρομοκράτησης φέρει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία έδωσε εντολή να επιτεθούν τα ΜΑΤ στους εργαζόμενους που διεκδικούν το δίκιο τους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως μπράβος αυτών που απολύουν και πετσοκόβουν τους μισθούς των εργαζομένων.

Αποτελεί ξεκάθαρη προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων ότι τα ΜΑΤ προχώρησαν σε 8 προσαγωγές εργαζομένων - εκ των οποίων ο ένας μάλιστα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας - λίγες ώρες πριν την πανελλαδική - πανεργατική απεργία.

Απαιτούμε: Αμεση Απελευθέρωση όλων των εργαζομένων. Να φύγουν τα ΜΑΤ. Να υλοποιηθούν όλα τα αιτήματα των απεργών. Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να καταδικάσουν τις πρακτικές αυτές κυβέρνησης - εργοδοσίας. Να εκφράσουν μαζικά την Αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη "Γενική Ανακύκλωση"».

Κύμα αλληλεγγύης

Την επίθεση των δυνάμεων καταστολής ενάντια στους απεργούς της «Γενικής Ανακύκλωσης» καταγγέλλουν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από το εμπόριο, τις υπηρεσίες και την καθαριότητα.

Την ανακοίνωση υπογράφουν: Τα κλαδικά σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Λάρισας, τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Τα επιχειρησιακά σωματεία στις επιχειρήσεις «LIDL» Ν. Αττικής, «Κωνσταντακάτος», «Praktiker», «Αρβανιτίδης» και «Μέλλον». Τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Λαυρίου, Ζακύνθου, Χαλκίδας, Αγρινίου, Ηγουμενίτσας, Λαμίας, Λιβαδειάς, Φωκίδας, Ναυπλίου, Αχαΐας, Καλαμάτας, Πύργου, Λαυρίου, Λευκάδας, Αρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Κατερίνης, Βέροιας - Νάουσας, Πρέβεζας, Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Ηρακλείου, Κρήτης, Χανίων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ξάνθης, Κοζάνης, Κομοτηνής, Γρεβενών, Φλώρινας, Καστοριάς, Σάμου, Ρόδου, Κω, Μυτιλήνης, Χίου, Εορδαίας, Κορίνθου και Τρίπολης. Τα Σωματεία Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Πειραιά, Λάρισας, Βόλου και Καθαριστριών Εργολαβικών Συνεργείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Αλληλεγγύη εκφράζει επίσης, με ψήφισμά του, ο Σύλλογος Σπουδαστών Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ