ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να εξασφαλιστούν σπουδές χωρίς εμπόδια στα δημόσια ΙΕΚ

Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή

Κλειστά παραμένουν τα δημόσια ΙΕΚ που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας, με χιλιάδες σπουδαστές να μη γνωρίζουν το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν τα μαθήματα. Για το συγκεκριμένο, αλλά και μια σειρά άλλα προβλήματα των σπουδαστών των δημόσιων ΙΕΚ, βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας, Εργασίας και Οικονομίας.

Σημειώνεται πως τα μαθήματα στα ΙΕΚ ξεκινούν τον Οκτώβρη, ωστόσο φέτος δεν έχουν αρχίσει ακόμα και είναι άγνωστο το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν. «Επιπλέον, με βάση τον κανονισμό που προβλέπει ότι δε χάνεται ούτε μια ώρα κατάρτισης, οι σπουδαστές θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα, με δεδομένο ότι όλες αυτές οι ώρες πρέπει να αναπληρωθούν. Αυτό σημαίνει πρακτικά για τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς ότι μπορεί να κάνουν μαθήματα σε εξαντλητικά ωράρια (15.00 - 22.00 ωράριο πλήρους λειτουργίας, πενθήμερο και Σάββατο αν είναι αναγκαίο, όπως επίσης και σε διακοπές Χριστουγέννων). Υπάρχει, δε, ενδεχόμενο να επεκταθεί το ωράριο και πριν τις 15.00. Η κατάσταση αυτή θα αναγκάσει τους σπουδαστές, αρκετοί από τους οποίους δουλεύουν τα πρωινά, να επιλέξουν ανάμεσα στη δουλειά και τη σχολή τους», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, Γ. Γκιόκας, Γ. Δελής, Διαμ. Μανωλάκου, Στ. Τάσσος και Μαν. Συντυχάκης.

Οπως σημειώνουν, «στα υπόλοιπα ΙΕΚ (ΙΕΚ υπουργείου Υγείας, ΙΕΚ ΟΑΕΔ, ΙΕΚ υπουργείου Τουρισμού, "Σιβιτανίδειος"), υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά. Για παράδειγμα, στο ΙΕΚ του νοσοκομείου της Νίκαιας ζήτησαν από τους σπουδαστές να αγοράσουν ρόμπες. Στη "Σιβιτανίδειο" στη Γραφιστική ζήτησαν εξοπλισμό που στο εξάμηνο μπορεί να αγγίξει τα 150 ευρώ.

Βασικό, επίσης, πρόβλημα αποτελεί το κομμάτι της μετακίνησης, καθώς δεν έχουν πάρει οι σπουδαστές ακόμα πάσο, ενώ το περσινό δεν έχει ισχύ μέχρι να τυπωθεί το καινούργιο. Επίσης, αποτελεί σοβαρό θέμα ότι το πάσο καλύπτει μόνο τις αστικές συγκοινωνίες. Δηλαδή, οι σπουδαστές που χρησιμοποιούν για παράδειγμα το ΚΤΕΛ Αττικής δεν έχουν μειωμένο εισιτήριο. Αυτό αποτελεί πρόβλημα ειδικά για όσους μένουν σε περιοχές όπως: Λαύριο, Ν. Μάκρη, Ωρωπό κ.α., καθώς και για τους σπουδαστές της ΣΤΕ Αναβύσσου, που δεν περνάει αστική συγκοινωνία.

Επιπλέον, υπάρχει και πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα παιδιά που μένουν σε Αίγινα και Σαλαμίνα και μετακινούνται καθημερινά από και προς τα ΙΕΚ του Πειραιά και τα γύρω - γύρω (ΙΕΚ Νίκαιας, ΙΕΚ Κορυδαλλού, ΙΕΚ υπουργείου Υγείας κ.λπ.), καθώς αντίστοιχα πληρώνουν ολόκληρο εισιτήριο» τονίζουν οι βουλευτές, ρωτώντας τους αρμόδιους υπουργούς για ποιο λόγο παραμένουν ακόμη κλειστά τα δημόσια ΙΕΚ, πότε δεσμεύεται ο υπουργός Παιδείας ότι θα ανοίξουν, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες, με τρόπο που δε θα βάζει επιπλέον εμπόδια στους σπουδαστές και εξαντλητικά ωράρια για εκπαιδευτικούς και σπουδαστές. Επίσης, ζητούν να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση των σπουδαστών σε όλα τα μέσα μεταφοράς και άμεσα να εκδοθεί πάσο, άμεσα να καλυφθούν οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά στα δημόσια ΙΕΚ και κανένας σπουδαστής να μην πληρώνει για τα παραπάνω.

«Οι σπουδαστές να δυναμώσουν την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τα κλειστά δημόσια ΙΕΚ

Από παλιότερες κινητοποιήσεις των σπουδαστών
Από παλιότερες κινητοποιήσεις των σπουδαστών
Σχετικά με το ζήτημα της καθυστέρησης της έναρξης των μαθημάτων στα δημόσια ΙΕΚ, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει τα εξής:

«Χιλιάδες σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε απόγνωση, αφού η λειτουργία των σχολών τους δεν έχει ακόμα ξεκινήσει με ευθύνη της κυβέρνησης. Αντιμετωπίζουν συνεχόμενα εμπόδια στην προσπάθεια να μάθουν μια τέχνη, κόντρα στην εγκατάλειψη και την υποβάθμιση σε αυτές τις σχολές. Την ίδια στιγμή είναι χιλιάδες οι εκπαιδευτικοί που έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους, αλλά δεν έχει προσληφθεί κανείς από τους περίπου 8.000 εκπαιδευτικούς που απαιτούνται για την έναρξη των μαθημάτων.

Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να ξεκινήσει άμεσα η εκπαιδευτική διαδικασία στα δημόσια ΙΕΚ και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις. Να εξασφαλιστεί άμεσα χρηματοδότηση για όλες τις σχολές από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύγχρονα εργαστήρια, υποδομές, βιβλία. Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε εκπαιδευτικούς. Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των σπουδαστών για αναλώσιμα και υλικά. Πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δωρεάν στέγαση για όσους βρίσκονται μακριά από τις πόλεις τους.

Τώρα χρειάζεται οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες να δυναμώσουν την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση. Να απαιτήσουν με τον αγώνα τους άμεσα να ξεκινήσουν τα μαθήματα και να μη δεχτούν καμία υποβάθμιση των σπουδών τους. Τώρα χρειάζεται να γίνουν μια γροθιά με τους συναδέλφους τους στη σχολή και στη δουλειά».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παρθούν μέτρα για την άμεση λειτουργία του ΤΕΙ στην Αμφισσα

Τεράστια είναι τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη λειτουργία του ΤΕΙ Αμφισσας, από την πρώτη μέρα κιόλας που ανακοινώθηκε η έναρξη των μαθημάτων.

«Περάσαμε στη σχολή, και αυτό που συναντάμε είναι ένα τμήμα χωρίς καθηγητές, χωρίς στέγαση, χωρίς δωρεάν σίτιση, ακόμα και το κτίριο που προορίζεται να γίνουν τα μαθήματα άνοιξε στις 2/11, ένα μήνα μετά την επίσημη έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς! Απαξιώνεται πλήρως το περιεχόμενο των σπουδών μας. Δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν 2 τμήματα με... 2 μόνιμους καθηγητές. Ακόμα και μετά την πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών, είναι δυνατόν να υπάρξει σοβαρή επιστημονική έρευνα, ολοκληρωμένη μόρφωση πάνω στο αντικείμενο που επιλέξαμε να σπουδάσουμε με μόλις 2 καθηγητές στο αντικείμενο;», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Οργάνωση Φωκίδας της ΚΝΕ, που υπογραμμίζει πως ούτε καν γίνεται λόγος για δωρεάν στέγαση, ενώ το φαΐ της λέσχης από φέτος θα το πληρώνουν 3 ευρώ τη μερίδα.

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Τα οξυμένα προβλήματα στη λειτουργία του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και ιδιαίτερα του παραρτήματος Αμφισσας αφορά και η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ και υπογράφει ο βουλευτής Νίκος Μωραΐτης στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

Μεταξύ των προβλημάτων αναφέρονται: Τραγικές περικοπές στη χρηματοδότησή του. Ελλειψη του προσωπικού (εκπαιδευτικού και διοικητικού). Κακή συντήρηση των εγκαταστάσεων και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού στα Τμήματα της Λαμίας, της Χαλκίδας, του Καρπενησίου και της Αμφισσας, με αποτέλεσμα να αδυνατούν τα Τμήματα αυτά να οργανώσουν τα προβλεπόμενα εργαστήρια. Μη παροχή ή καθυστέρηση συγγραμμάτων. Σίτιση και στέγαση των σπουδαστών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζητά από τον υπουργό Παιδείας μέτρα, ώστε:

  • Να εξασφαλιστεί άμεσα και απρόσκοπτα η λειτουργία του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, και ιδιαίτερα του Παραρτήματος Αμφισσας, όπου τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα.
  • Να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
  • Να δοθούν άμεσα τα συγγράμματα, δωρεάν για όλους τους σπουδαστές.
  • Να συντηρηθούν και να εξοπλιστούν επαρκώς τα εργαστήρια και οι αίθουσες διδασκαλίας, να εξασφαλιστεί δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους σπουδαστές.
Για την Οχτωβριανή Επανάσταση

«Οχτωβριανή Επανάσταση: Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε, ο δρόμος χαράχτηκε», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που κάνει η ΚΝΕ στην Κέρκυρα, σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Ιστορικού Τμήματος του πανεπιστημίου, με ομιλήτρια την Μυρσίνη Χαραλάμπους, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Εκδήλωση αύριο στη Νομική

Αύριο Παρασκευή, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις Σχολές Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Αθήνας διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «42 χρόνια από την εξέγερση της Νομικής, συζητάμε για τις εξεγέρσεις του μέλλοντος».

Η εκδήλωση θα γίνει στις 2 μ.μ., στην αίθουσα 15 (7ος όροφος) στο νέο κτίριο της Νομικής και θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
180 παιδιά περιμένουν την «έγκαιρη» διάγνωση

Χωρίς ψυχολόγους είναι το Κέντρο Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) στη Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διαδικασία διάγνωσης μαθητών. Περίπου 180 παιδιά περιμένουν για αξιολόγηση και ο χρόνος αναμονής υπερβαίνει τον ένα χρόνο. Να σημειωθεί ότι η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας για την εκπαίδευση των παιδιών που αντιμετωπίζουν κάποια μαθησιακή δυσκολία.

Το θέμα έρχεται στην επιφάνεια μετά τις καταγγελίες του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες του Νομού Ζακύνθου, ο οποίος παρότι έχει απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς του νησιού δεν έχει βρεθεί κάποια λύση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ