ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση θέλει τους μετανάστες σε καθεστώς παρανομίας
  • Το νομοσχέδιο για τους όρους και τις διαδικασίες «νομιμοποίησης» συζητείται στη Βουλή
  • ΚΚΕ: Αντιμετωπίζετε τη μετανάστευση σαν έγκλημα - διαιωνίζετε την απάνθρωπη εκμετάλλευση με χαμηλές αμοιβές εργασίας

Τις προθέσεις της κυβέρνησης να διατηρήσει το καθεστώς της παρανομίας στους μετανάστες που διαμένουν στην Ελλάδα, κατήγγειλε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια του Σώματος, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

H κυβέρνηση «επιχειρεί να σφίξει τον κλοιό γύρω από τα δημοκρατικά - κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού, γυρίζοντάς μας δεκαετίες πίσω», αφού «θεσμοθετεί σειρά αντιδραστικών μέτρων και ρυθμίσεων», επισήμανε αναφορικά με το νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, τονίζοντας πως «μετά το ηλεκτρονικό φακέλωμα Σένγκεν, τον υπό κατάθεση στη Βουλή τρομο-νόμο, τη δημιουργία της Γιουροπόλ και του ευρωστρατού που θα υποκαταστήσει το ΝΑΤΟ, επιδιώκεται να αισθάνεται ο λαός μια απειλούμενη κρατική βία εναντίον του».

Αναφερόμενος στα προτεινόμενα μέτρα του νομοσχεδίου, ο Νίκος Γκατζής επισήμανε πως «διατηρεί την αντιμεταναστευτική, κατασταλτική φιλοσοφία του ισχύοντος νομικού πλαισίου. Εκτός ελαχίστων περιπτώσεων μονιμοποίησης της παραμονής τους στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών παραμένει σε καθεστώς παρανομίας». Τόνισε ότι «με αυτό τον τρόπο διαιωνίζεται η απάνθρωπη εκμετάλλευσή τους με χαμηλές αμοιβές εργασίας» και σημείωσε πως δημιουργούνται δυο κατηγορίες παράνομων μεταναστών. «Η πρώτη περιλαμβάνει τους μετανάστες που έχουν ήδη ενταχθεί στη διαδικασία της λευκής ή πράσινης κάρτας και δεν κατόρθωσαν να την ολοκληρώσουν και σε αυτούς που θα αποδείξουν ότι διαμένουν στη χώρα μας συνεχώς επί δύο έτη μέχρι τις 15 Νοέμβρη 2000». Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι από τις προτεινόμενες διατάξεις προκύπτει ότι «η μετανάστευση συνεχίζει να αντιμετωπίζεται σαν έγκλημα».

Καταλήγοντας, ο Νίκος Γκατζής πρότεινε «να προχωρήσει η κυβέρνηση στη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν σήμερα στη χώρα μας με παράλληλη παροχή ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων στην εργασία και στις κοινωνικές παροχές», λέγοντας ότι «η πρόταση του ΚΚΕ, αντιμετωπίζει το πρόβλημα των μεταναστών στη βάση των αρχών και των αξιών του ανθρωπισμού».

«Ασκηση ισορροπίας, μεταξύ της ανθρώπινης ευαισθησίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της κοινωνικής αλληλεγγύης, και της απαίτησης κάθε κράτους να γνωρίζει ποιοι και για ποιο λόγο μεταναστεύουν στο εσωτερικό του», χαρακτήρισε στην τοποθέτησή της το νομοθέτημα η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι στο μέλλον ο νόμος αυτός θα αποτελέσει το εργαλείο κάθε κυβέρνησης να χειριστεί την ισχύουσα κατάσταση. Παράλληλα, επανέλαβε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης οι μετανάστες που παραμένουν στην Ελλάδα είναι 700.000.

Προστατεύεται η «μαύρη εργασία»

Στη συζήτηση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ. Αφού υπενθύμισε πως το ΚΚΕ ήταν το πρώτο κόμμα που έθεσε θέμα νομιμοποίησης των μεταναστών, τόνισε ότι «για μας δεν υπάρχει ερωτηματικό κατά πόσο θα πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις αυτού του φαινομένου, ζητάμε οι ρυθμίσεις αυτές να βρίσκονται σε αρμονία με τα ανθρώπινα δικαιώματα». Σημείωσε ότι «η προοπτική του νομοσχεδίου είναι να νομιμοποιηθούν οι μισοί» από τους 700.000 μετανάστες και οι υπόλοιποι «θα εξακολουθήσουν να δραστηριοποιούνται και να παράγουν παράνομα σε αυτή τη χώρα» και η κατάσταση αυτή «θα διατηρεί στην ημερήσια διάταξη το πρόβλημα που υποτίθεται ότι το νομοσχέδιο θέλει να λύσει». Πρόσθεσε πως «όσες "σκούπες" και να γίνουν και όσα πλοία και να νοικιάσουμε για να τους διώξουμε δε θα φτάνουν, οι παράνομοι μετανάστες θα είναι παρόντες». Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι «αυτό το νομοσχέδιο στη ζωή, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν μπορεί να εφαρμοστεί και πολύ γρήγορα σε αυτήν εδώ την αίθουσα θα ψάχνουμε να βρούμε λύσεις». Επίσης, χαρακτήρισε τη νομιμοποίηση των μεταναστών «αναγκαία προϋπόθεση για την παροχή ίσων δικαιωμάτων στον εργασιακό τομέα στις κοινωνικές παροχές» αναρωτώμενος: «Μήπως δε νομιμοποιούνται ακριβώς για να προστατευτεί η "μαύρη εργασία", η παράνομη αυτή πηγή πλουτισμού;». Καταληκτικά επισήμανε ότι στα πλαίσια του νομοσχεδίου υπάρχουν ακόμα και διατάξεις που αντιτίθενται στο κράτος δικαίου.

Χλιαρή» ήταν η κριτική που ασκήθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι το καταψήφισε επί της αρχής. Ο εισηγητής του κόμματος Αθανάσιος Δαβάκης, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «το προτεινόμενο σχέδιο νόμου διαπνέεται από μια διάθεση ολοκληρωμένης μέριμνας για το ζήτημα, ενώ παράλληλα δεν προβλέπονται ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις του ισχύοντος μηχανισμού νομιμοποίησης της εισόδου και παραμονής των αλλοδαπών στη χώρα», μιλώντας για την ανάγκη δημιουργίας ενός «μηχανισμού αξιόπιστου ελέγχου».

Το νομοσχέδιο καταψήφισε ο Συνασπισμός. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Φώτης Κουβέλης, «με διοικητικά μέτρα, με οχυρά, με στεγανά, δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την παρουσία ξένων πολιτών της χώρας μας».

«Συνεχίζεται η ομηρία μας» λένε οι μετανάστες

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Κοινοτήτων

Οχτώ αιτήματα, «τα οποία δε λύνουν βέβαια οριστικά τα προβλήματά μας, δημιουργούν όμως τις προϋποθέσεις για τη λύση τους», καταθέτει η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Κοινοτήτων Αθήνας, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους μετανάστες που συζητείται στη Βουλή. Παράλληλα προγραμματίζει για την ερχόμενη Τρίτη 13 Μάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, συγκέντρωση στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή, όπου οι μετανάστες θα επιδώσουν τις θέσεις τους.

Μάλιστα η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πως «δε δίνει λύση στο πρόβλημα ούτε της νόμιμης παραμονής, ούτε στα θέματα που έχουν σχέση με τη βελτίωση των όρων διαβίωσής μας». Αντίθετα, τονίζει, «στόχο έχει την προσωρινότητα, την ομηρία και τη χρησιμοποίησή μας ενάντια στους Ελληνες εργαζόμενους». Γι' αυτό και το Συντονιστικό απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο και να προχωρήσει σε διάλογο με τους φορείς των αλλοδαπών, τα συνδικάτα και τα κινήματα αλληλεγγύης, «ώστε να διαμορφωθεί ένας δημοκρατικός νόμος που θα παίρνει υπόψη τα βασικά μας αιτήματα».

Τα οχτώ αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής των Μεταναστών, την οποία αποτελούν δέκα κοινότητες (Φόρουμ Μεταναστών της ΕΕ - Ελληνικό Τμήμα, ΕνωσηΦιλιππινέζωνΜεταναστώνKASAPI, Ενωση Εργαζομένων Μεταναστών Μπαγκλαντές, Σουδανική Κοινότητα, Νιγηριανή Κοινότητα, Πολιτιστικός Σύλλογος Αλβανών «Λαμπέρια» και οι Κοινότητες Γκάνας, Ινδίας, Πακιστάν και Αιθιοπίας) είναι τα εξής:

1. Νομιμοποίηση όλων των αλλοδαπών που ήρθαν στην Ελλάδα έως τις 31 Δεκέμβρη 2000. Η διαπίστωση να γίνεται με ταξιδιωτικό έγγραφο ή με υπεύθυνη δήλωση με δύο μάρτυρες, εκ των οποίων ο ένας να είναι Ελληνας. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι αλλοδαποί που ζουν σήμερα στη χώρα μας υπολογίζονται γύρω στους 800.000.

2. Η διάρκεια της καταγραφής να είναι έξι μήνες, «γιατί η πείρα έδειξε ότι δύο μήνες είναι λίγοι».

3. Τα πιστοποιητικά ποινικού μητρώου τύπου Α και νοσοκομείου παραδίδονται στη Μεταναστευτική Επιτροπή, αφού τα χορηγήσουν οι αρμόδιες αρχές. «Το εξάμηνο, σημειώνει το Συντονιστικό, είναι πολύ λίγος χρόνος».

4. Να είναι ελεύθερη η διακίνηση στην αγορά εργασίας, αλλά και το δημοκρατικό δικαίωμα της επιλογής ή της αλλαγής εργοδότη.

5. Να απαλειφθούν τα άρθρα που υποχρεώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες (νοσοκομεία, σχολεία κλπ.), αλλά και τους ιδιοκτήτες σπιτιών ή ξενοδοχείων στην κατάδοση των αλλοδαπών στις αστυνομικές αρχές.

6. Ενίσχυση των οργανώσεων των αλλοδαπών και των συνδικάτων για τη συμπλήρωση των σχετικών εντύπων και για παροχές άλλων πληροφοριών.

7. Να υπάρχει καθημερινά ενημέρωση από τα κρατικά ΜΜΕ, από την ημέρα της ψήφισης του νόμου μέχρι που να τελειώσει η καταγραφή.

8. Τέλος, με ευθύνη της κυβέρνησης να κλείσουν τα διάφορα «Γραφεία χορήγησης άδειας παραμονής ή άλλων εγγράφων», που ληστεύουν κυριολεκτικά τους απληροφόρητους αλλοδαπούς, δίνοντάς τους ψεύτικα χαρτιά.

«Το δικαίωμα στη ζωή είναι δημοκρατικό αίτημα και δεν μπορεί να εξαρτάται από χρώμα, φυλή ή από μια "πράσινη κάρτα". Είναι πανανθρώπινο δικαίωμα κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται», καταλήγει η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Κοινοτήτων Αθήνας.

Συγκέντρωση χτες

Χτες το απόγευμα έξω από τη Βουλή, συγκεντρώθηκαν μετανάστες από διάφορες κοινότητες της Αθήνα και μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων που με το σύνθημα «εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι», απαίτησαν την άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, ανοιχτά σύνορα για όλους τους εργάτες, ίσα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα για όλους. Χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ρατσιστικό, που θα έπρεπε να ονομαστεί «αντί για δεύτερη ευκαιρία, δεύτερη υποκρισία».

Τόνισαν πως το νομοσχέδιο δε νομιμοποιεί όσους έχουν έρθει στην Ελλάδα μετά το Νοέμβρη του 1998. Οσοι έχουν έρθει πριν, θα πρέπει να έχουν ένσημα για περισσότερους από έξι μήνες. Αυτό είναι ακατόρθωτο. Υπογράμμισαν πως όσοι κατορθώσουν να πάρουν άδεια παραμονής, θα πρέπει να την ανανεώνουν κάθε χρόνο για τα πρώτα έξι χρόνια, γεγονός που θα τους κρατά ομήρους. Επίσης, χτες, τονίστηκε πως «σήμερα με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, μόνο ένας στους δέκα μετανάστες είναι νόμιμος». Επισήμαναν πως «το νομοσχέδιο τους ποινικοποιεί και θα μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε κοινωνία χαφιέδων».

Τροπολογία για τους παλιννοστούντες

Την κατάθεση τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους παλιννοστούντες που μένουν στη χώρα μας και δεν έχουν τα απαραίτητα επικυρωμένα έγγραφα να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, ανακοίνωσε χτες η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου. Σχετική συνάντηση είχε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, με εκπροσώπους ομοσπονδιών παλιννοστούντων ομογενών, παρουσία της Β. Παπανδρέου και του υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Νιώτη.

Η τροπολογία αφορά παλιννοστούντες που δεν μπορούν να προσκομίσουν επικυρωμένα έγγραφα από τις αρμόδιες αρχές των χωρών προέλευσης ή τις ελληνικές προξενικές αρχές, ώστε να τους χορηγηθεί η ελληνική ιθαγένεια. Συγκεκριμένα αφορά τις περιπτώσεις παλιννοστούντων που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης και να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα, είτε γιατί αυτές είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, είτε γιατί δεν προβλέπεται η διαδικασία επικύρωσης εγγράφων. Επίσης πολλοί παλιννοστούντες δεν έχουν πλέον διαβατήριο, ή το διαβατήριό τους είναι από την πρώην Σοβιετική Ενωση και δεν ισχύει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ