Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Συνεχίζεται η ομηρία μας» λένε οι μετανάστες

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Κοινοτήτων

Οχτώ αιτήματα, «τα οποία δε λύνουν βέβαια οριστικά τα προβλήματά μας, δημιουργούν όμως τις προϋποθέσεις για τη λύση τους», καταθέτει η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Κοινοτήτων Αθήνας, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους μετανάστες που συζητείται στη Βουλή. Παράλληλα προγραμματίζει για την ερχόμενη Τρίτη 13 Μάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, συγκέντρωση στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή, όπου οι μετανάστες θα επιδώσουν τις θέσεις τους.

Μάλιστα η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πως «δε δίνει λύση στο πρόβλημα ούτε της νόμιμης παραμονής, ούτε στα θέματα που έχουν σχέση με τη βελτίωση των όρων διαβίωσής μας». Αντίθετα, τονίζει, «στόχο έχει την προσωρινότητα, την ομηρία και τη χρησιμοποίησή μας ενάντια στους Ελληνες εργαζόμενους». Γι' αυτό και το Συντονιστικό απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο και να προχωρήσει σε διάλογο με τους φορείς των αλλοδαπών, τα συνδικάτα και τα κινήματα αλληλεγγύης, «ώστε να διαμορφωθεί ένας δημοκρατικός νόμος που θα παίρνει υπόψη τα βασικά μας αιτήματα».

Τα οχτώ αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής των Μεταναστών, την οποία αποτελούν δέκα κοινότητες (Φόρουμ Μεταναστών της ΕΕ - Ελληνικό Τμήμα, ΕνωσηΦιλιππινέζωνΜεταναστώνKASAPI, Ενωση Εργαζομένων Μεταναστών Μπαγκλαντές, Σουδανική Κοινότητα, Νιγηριανή Κοινότητα, Πολιτιστικός Σύλλογος Αλβανών «Λαμπέρια» και οι Κοινότητες Γκάνας, Ινδίας, Πακιστάν και Αιθιοπίας) είναι τα εξής:

1. Νομιμοποίηση όλων των αλλοδαπών που ήρθαν στην Ελλάδα έως τις 31 Δεκέμβρη 2000. Η διαπίστωση να γίνεται με ταξιδιωτικό έγγραφο ή με υπεύθυνη δήλωση με δύο μάρτυρες, εκ των οποίων ο ένας να είναι Ελληνας. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι αλλοδαποί που ζουν σήμερα στη χώρα μας υπολογίζονται γύρω στους 800.000.

2. Η διάρκεια της καταγραφής να είναι έξι μήνες, «γιατί η πείρα έδειξε ότι δύο μήνες είναι λίγοι».

3. Τα πιστοποιητικά ποινικού μητρώου τύπου Α και νοσοκομείου παραδίδονται στη Μεταναστευτική Επιτροπή, αφού τα χορηγήσουν οι αρμόδιες αρχές. «Το εξάμηνο, σημειώνει το Συντονιστικό, είναι πολύ λίγος χρόνος».

4. Να είναι ελεύθερη η διακίνηση στην αγορά εργασίας, αλλά και το δημοκρατικό δικαίωμα της επιλογής ή της αλλαγής εργοδότη.

5. Να απαλειφθούν τα άρθρα που υποχρεώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες (νοσοκομεία, σχολεία κλπ.), αλλά και τους ιδιοκτήτες σπιτιών ή ξενοδοχείων στην κατάδοση των αλλοδαπών στις αστυνομικές αρχές.

6. Ενίσχυση των οργανώσεων των αλλοδαπών και των συνδικάτων για τη συμπλήρωση των σχετικών εντύπων και για παροχές άλλων πληροφοριών.

7. Να υπάρχει καθημερινά ενημέρωση από τα κρατικά ΜΜΕ, από την ημέρα της ψήφισης του νόμου μέχρι που να τελειώσει η καταγραφή.

8. Τέλος, με ευθύνη της κυβέρνησης να κλείσουν τα διάφορα «Γραφεία χορήγησης άδειας παραμονής ή άλλων εγγράφων», που ληστεύουν κυριολεκτικά τους απληροφόρητους αλλοδαπούς, δίνοντάς τους ψεύτικα χαρτιά.

«Το δικαίωμα στη ζωή είναι δημοκρατικό αίτημα και δεν μπορεί να εξαρτάται από χρώμα, φυλή ή από μια "πράσινη κάρτα". Είναι πανανθρώπινο δικαίωμα κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται», καταλήγει η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Κοινοτήτων Αθήνας.

Συγκέντρωση χτες

Χτες το απόγευμα έξω από τη Βουλή, συγκεντρώθηκαν μετανάστες από διάφορες κοινότητες της Αθήνα και μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων που με το σύνθημα «εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι», απαίτησαν την άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, ανοιχτά σύνορα για όλους τους εργάτες, ίσα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα για όλους. Χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ρατσιστικό, που θα έπρεπε να ονομαστεί «αντί για δεύτερη ευκαιρία, δεύτερη υποκρισία».

Τόνισαν πως το νομοσχέδιο δε νομιμοποιεί όσους έχουν έρθει στην Ελλάδα μετά το Νοέμβρη του 1998. Οσοι έχουν έρθει πριν, θα πρέπει να έχουν ένσημα για περισσότερους από έξι μήνες. Αυτό είναι ακατόρθωτο. Υπογράμμισαν πως όσοι κατορθώσουν να πάρουν άδεια παραμονής, θα πρέπει να την ανανεώνουν κάθε χρόνο για τα πρώτα έξι χρόνια, γεγονός που θα τους κρατά ομήρους. Επίσης, χτες, τονίστηκε πως «σήμερα με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, μόνο ένας στους δέκα μετανάστες είναι νόμιμος». Επισήμαναν πως «το νομοσχέδιο τους ποινικοποιεί και θα μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε κοινωνία χαφιέδων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμικό συλλαλητήριο για πλήρη δικαιώματα (2002-04-24 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο (2001-03-13 00:00:00.0)
«Το νομοσχέδιο μάς κάνει σύγχρονους σκλάβους»... (2001-03-11 00:00:00.0)
Δεν κατοχυρώνει στοιχειώδη δικαιώματα (2000-11-25 00:00:00.0)
Θα τους κοιτάζουν και στα δόντια... (2000-11-19 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν την υπαναχώρηση (1997-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ