Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ
Ομηροι της ομοφωνίας

Εμπόδια στη χορήγηση δανείων για την ανακατασκευή των πολυκατοικιών που υπέστησαν βλάβες από το σεισμό, βάζει ο Νόμος 792 του Αστικού Κώδικα, που θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ομόφωνη απόφαση των ιδιοκτητών, προκειμένου να προχωρήσουν σε αλλαγές. Κι αυτό γιατί, υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιος από τους ιδιοκτήτες είτε δε συμφωνεί, είτε αδιαφορεί, είτε δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ζητήσει δάνειο. Και ο νόμος στη γενική εφαρμογή του ασφαλώς προστατεύει τα στοιχειώδη δικαιώματα του ενός, που μπορεί να μη συμφωνεί με την πλειοψηφία. Στην περίπτωση όμως των σεισμοπλήκτων, η πλειοψηφία δεν μπορεί να επισκευάσει την πολυκατοικία που κατάστρεψε ο σεισμός. Το αποτέλεσμα, οι άνθρωποι αυτοί να εξακολουθούν να ζουν στο ενοίκιο.

Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας της οδού Βερατίου 30 στο Ιλιον, σύμφωνα με καταγγελία προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, του Μιχάλη Παππά. Οπως αναφέρει και σε επιστολή του στο «Ρ», οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας, συμπλήρωσαν τους φακέλους για τη χορήγηση δανείου, που υποβλήθηκαν στο ΤΑΣ Φιλαδέλφειας. Εκεί όμως τους απάντησαν πως «δεν μπορούμε να σας χορηγήσουμε δάνειο, δεν μπορείτε να ανακατασκευάσετε στο ίδιο οικόπεδο διότι δεν υπάρχει ομοφωνία των ιδιοκτητών». Επειδή, δηλαδή, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Μιχ. Παππάς, «από τους έντεκα συνιδιοκτήτες, που είμαστε στην πολυκατοικία, ένας δε συμμετέχει, εμείς είμαστε καταδικασμένοι να την περνάμε στην ύπαιθρο».

Το πρόβλημα βέβαια πρέπει να λυθεί και αρμόδια γι' αυτό είναι η πολιτεία. Στην εγκύκλιο για τους σεισμόπληκτους, προσθέτει ο Αντώνης Παππάς, δεν αναφέρεται το θέμα για ομοφωνία και ζητάει από την Πολιτεία «να μην αγνοήσει την τραγική κατάσταση στην οποία μας κατάντησαν και περιμένουμε την αλλαγή αυτής της απόφασης, για να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε τα σπίτια μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ