Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δίωξη Ρουμάνου και αστυνομικού για την απόδραση

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας οδηγήθηκε χτες ο Ρουμάνος Οβίντιο Μπουτσέα, 24 χρόνων, ο οποίος το μεσημέρι της Δευτέρας «απέδρασε» έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων - απ' όπου επρόκειτο να μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας, μετά την αναβολή της δίκης του - αλλά συνελήφθη το ίδιο βράδυ σε διαμέρισμα φίλης του στην Κυψέλη. Μαζί του συνελήφθησαν τρεις Ρουμάνες, που επίσης προσήχθησαν στην Εισαγγελία. Εναντίον του Ο. Μπουτσέα ασκήθηκε ποινική δίωξη για «απόδραση κρατουμένου» και «παράνομη είσοδο στη χώρα», ενώ η δίωξη για τις γυναίκες αφορά το δεύτερο αδίκημα, καθώς και αυτό της «υπόθαλψης εγκληματία». Ποινική δίωξη ασκήθηκε όμως και κατά του αστυνομικού φρουρού Σταύρου Αθανασίου για «ελευθέρωση κρατουμένου από αμέλεια», επειδή δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά του Ο. Μπουτσέα από τα δικαστήρια στο αστυνομικό τμήμα. Σύμφωνα μάλιστα, με την κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα, ο Ρουμάνος διέφυγε τη στιγμή που ο αστυνομικός έψαχνε για ταξί!

Ολοι οι παραπάνω παραπέμφθηκαν σε δίκη στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, από το οποίο πήραν τριήμερη προθεσμία. Σημειώνεται ότι ο Ρουμάνος κρατούμενος αντιμετωπίζει ακόμα κατηγορίες για «παράβαση του υγειονομικού κανονισμού και παλαιότερης καταδικαστικής απόφασης», βάσει της οποίας είχε απελαθεί από την Ελλάδα.

  • Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων ανακοίνωσε χτες τη διοργάνωση πανελλαδικής ένστολης διαμαρτυρίας την Πέμπτη 5 Απρίλη στην Αθήνα για την αδιαφορία των ιθυνόντων απέναντι στον άνθρωπο αστυνομικό (παραβίαση ωραρίου εργασίας, μη χορήγηση ρεπό, εκδικητικές μετακινήσεις, πειθαρχικές διώξεις κλπ.), που «καθιστά αυτόν ανενεργό». Η ΠΟΑΣΥ «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», τονίζοντας ότι «τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα (απώλειες ζωών αστυνομικών) και σειρά επεισοδίων με κακοποιούς καταδεικνύουν την κατακόρυφη αύξηση του βαθμού επικινδυνότητας της καθημερινής υπηρεσίας του αστυνομικού. Σοβαρά και απλά αστυνομικά συμβάντα (ληστείες, έλεγχοι ρουτίνας, μεταγωγές κρατουμένων κλπ.) εξελίσσονται σε βίαια επεισόδια με θύματα και από τις δύο πλευρές». Κατά την εκτίμηση της ΠΟΑΣΥ, «τα εγκληματολογικά δεδομένα στη χώρα μας άλλαξαν άρδην», αλλά «δυστυχώς δεν έχουν ενστερνιστεί την όλη κατάσταση οι ίδιοι οι αστυνομικοί, όπως μαρτυρούν πάρα πολλά περιστατικά». Γι' αυτό κάνει έκκληση συνειδητοποίησης από μέρους τους, έτσι ώστε «με ετοιμότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα» να αντιμετωπίζουν «κάθε υπηρεσιακή ενέργεια, παρέμβαση ή επέμβαση» καθώς «ο εφησυχασμός, η αδράνεια, η αμέλεια, η χαλαρότητα αποδεικνύεται ότι σκοτώνουν».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ