Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Καταγγέλλουν την υπαναχώρηση

Την υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της νομιμοποίησης όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η προσωρινή συντονιστική επιτροπή μεταναστών στην Ελλάδα. Οι σύνδεσμοι των μεταναστών (Παναφρικανικός, Επιτροπή Σουδανών, Ενωση Φιλιππινέζων, Κοινότητα Αιγυπτίων, Σύλλογος Ιρακινών και Σύνδεσμος Φιλίας με τους Αλβανούς Εργαζόμενους) επισημαίνουν "ότι η κυβέρνηση υπαναχώρησε και η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών, μας αφήνει με διάφορα προσχήματα στην παρανομία".

Τα Προεδρικά Διατάγματα εξαιρούν από τις ρυθμίσεις τους, τους μετανάστες από τις χώρες που συνορεύουν με την Ελλάδα και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μόνο για ένα αριθμό που δε φτάνει ούτε τις 100 χιλιάδες. Οι συνέπειες για τους μετανάστες είναι σοβαρές αφού δεν μπορούν να οργανώσουν τη ζωή τους και, όπως τονίζει ανακοίνωση της προσωρινής συντονιστικής, "μας βάζουν σε αντιπαράθεση με τους Ελληνες εργαζόμενους με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται αισθήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, αφού η εργοδοσία προσπαθεί να φορτώσει σε εμάς ότι είμαστε η αιτία που οι Ελληνες χάνουν θέσεις εργασίας, λόγω της "μαύρης εργασίας", με πολύ χαμηλά μεροκάματα, χωρίς εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία κ. ά., ενώ η μη αντιμετώπιση του προβλήματος από την κυβέρνηση δημιουργεί αυτό το πρόβλημα".

Γι' αυτό η προσωρινή συντονιστική καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα ΠΔ δίνοντας την κάρτα προσωρινής παραμονής σε όλους τους μετανάστες. "Ακόμη στη λογική ότι παντού στον κόσμο ο μετανάστης δεν είναι μειονότητα που διεκδικεί ενσωμάτωση στη χώρα του, αλλά προσαρμόζεται στη χώρα που τον φιλοξενεί, ιδιαίτερα αν υπάρχει τέτοια πολιτική στη χώρα υποδοχής".

Οι μετανάστες ζητούν την άμεση νομιμοποίηση χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις όλων των αλλοδαπών που βρίσκονται στην Ελλάδα, ο χρόνος καταγραφής να είναι έξι μήνες γιατί υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας λόγω γλώσσας και υπάρχει κίνδυνος πολλοί να μη δηλωθούν. Η πρώτη άδεια παραμονής και εργασίας να είναι διάρκειας 12 μηνών. Η ανανέωση μετά το 12μηνο εφόσον δε συντρέχουν λόγοι να γίνεται χωρίς καμιά διαδικασία και να είναι διάρκειας τριών χρόνων και η επόμενη αόριστης διάρκειας. Για την ανανέωση ή όχι της άδειας παραμονής και εργασίας, τα κριτήρια να είναι ζητήματα που αφορούν αποδεδειγμένα τη δημόσια τάξη και ασφάλεια της χώρας και όχι η απασχόληση.

Είναι σίγουρο ότι αφού τα Προεδρικά Διατάγματα δε λύνουν το πρόβλημα, πολλοί μετανάστες δε θα παρουσιαστούν να πάρουν κάρτες προσωρινής παραμονής και λόγω αβεβαιότητας για τις προθέσεις του ελληνικού κράτους, αλλά και για το γεγονός ότι ούτε ο νόμιμος πια μετανάστης δε θα βρίσκει δουλιά αφού θα προτιμιέται ο παράνομος με "μαύρη εργασία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ