Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ
Παράνομα ξεπουλιέται σε ιδιώτη

Το υπουργείο Οικονομικών επέτρεψε την παραχώρηση της παραλίας στον μεγαλοεπιχειρηματία Ρέστη, παρά το γεγονός ότι έγγραφό του που αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ" τη χαρακτηρίζει, ουσιαστικά, παράνομη

Στις 11 Ιούνη 1997 ο Δήμος Ελληνικού έλαβε ένα εξώδικο από την εταιρία "Ποσειδών - Πετροκλάμπ ΕΠΕ", με το οποίο απειλούσε ότι αν εντός 48 ωρών δεν προχωρήσει η δημοτική αρχή στην έκδοση αδειών για την κατασκευή αναψυκτηρίου, εστιατορίου και σνακ μπαρ συνολικής έκτασης 2.525 τετραγωνικών μέτρων, τότε θα κατέθετε εναντίον των δημοτικών συμβούλων ασφαλιστικά μέτρα κατά της περιουσίας τους! Ο λαός μας σε αυτές τις περιπτώσεις λέει:"εκεί που μας χρωστάγανε μάς πήραν και το βόδι", γιατί αν ο δήμος προχωρούσε στην έκδοση αυτών αυτών των αδειών, όχι μόνο θα εγκληματούσε σε βάρος του λαού της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής (χρόνια τώρα η δημοτική αρχή και κάτοικοι δίνουν μάχη γι' αυτήν την παραλία), αλλά θα συνεργούσε και σε μια καραμπινάτη παρανομία. Γιατί, η παραχώρηση της έκτασης στην εταιρία είναι παράνομη!

Φως στις παρανομίες του υπουργείου Οικονομικών, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (ΕΑΚΝ), ρίχνει ένα έγγραφο του ίδιου του υπουργείου, που αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ". Σύμφωνα με αυτό, η παραχώρηση της παραλίας του Αγίου Κοσμά στη ΓΓΑ "έχει γίνει με σκοπό η έκταση να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση σκοπών, που προάγουν την αθλητική κίνηση, η εκμίσθωση μπορεί να γίνει μόνο σε νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που εποπτεύεται από τη ΓΓΑ και σε καμία περίπτωση σε ιδιώτη"! Το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών (Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας) έχει χαρακτήρα οδηγίας προς τη Νομαρχία Πειραιά - Κτηματική Υπηρεσία και στάλθηκε στις 23 Νοέμβρη 1990 (Αρ. Πρωτ. 1070808/5934/Β0010). Παρ' όλα αυτά, η παραλία παραχωρήθηκε σε ιδιώτη το Δεκέμβρη του '94 για 12 χρόνια αντί ενοικίου 1,5 εκατομμύριο το μήνα, κατά παράβαση του άρθρου 2 του νόμου 1070/1980.

Το υπουργείο επικαλείται τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 2 του ν. 1070/80 (ΦΕΚ 204/6.9.80) αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "χώροι ανήκοντες κατά κυριότητα ή χρήσιν εις τη ΓΓΑ δύνανται να παραχωρούνται κατά χρήσιν άνευ ανταλλάγματος εις τα εποπτευόμενα υπ' αυτής νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου της περιοχής, κατόπιν αποφάσεως του αρμοδίου επί θεμάτων Αθλητισμού υπουργού".

"Υστερα από τα πιο πάνω, συνεχίζει η οδηγία, είναι σαφές ότι, εφόσον η παραχώρηση προς τη ΓΓΑ έχει γίνει με σκοπό η έκταση να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση σκοπών που προάγουν την αθλητική κίνηση, η εκμίσθωση μπορεί να γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του πιο πάνω νόμου, δηλαδή μόνο σε νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που εποπτεύεται από τη ΓΓΑ και σε καμία περίπτωση από ιδιώτη".

Το συγκεκριμένο έγγραφο στάλθηκε με εντολή του τότε υπουργού Οικονομικών, ύστερα από αίτημα της Κτηματικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Πειραιά, η οποία ζητούσε οδηγίες σχετικά με το δικαίωμα της ΓΓΑ να εκμισθώσει σε τρίτο, χώρο που της έχει παραχωρηθεί μόνο για αθλητικούς σκοπούς.

Υπενθυμίζεται ότι η παραλία του Αγίου Κοσμά ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με απόφασή του (4977/17.4.1959) την παραχώρησε στη ΓΓΑ. Στη συνέχεια η ΓΓΑ με απόφασή της (5580/22.6.59) ίδρυσε το ΕΑΚΝ, στο οποίο και παραχώρησε την έκταση αυτή.

Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι με αφορμή την αίτηση της εταιρίας για έκδοση αδειών, ο δήμος ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να του γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του παραπάνω εγγράφου. Παρά όμως τις επανειλημμένες και επίμονες απαιτήσεις του δήμου προς το υπουργείο, η αρμόδια υπηρεσία αρνιόταν να το κάνει, με τη δικαιολογία ότι οι οδηγίες αυτές είναι εσωτερικής φύσεως και δε χορηγούνται σε τρίτους! Τίποτα όμως δεν μπορεί να μείνει κρυφό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ