Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρατάει χρόνια αυτή η παρανομία...

Η ιστορία με την παραλία του Ελληνικού βέβαια δεν ξεκίνησε ακριβώς το 1933. Απλά είχαν φανεί από τότε κάποια σημάδια για τα σχέδια που είχαν ορισμένοι και τα βλέπουμε σήμερα να υλοποιούνται, μετά από 64 χρόνια. Κανένας κάτοικος του Ελληνικού δε θα φανταζόταν το 1933 ότι τα επόμενα χρόνια η παραλία θα γέμιζε από κέντρα διασκέδασης και πολύ περισσότερο ότι δε θα τους επέτρεπαν ούτε να κάνουν μπάνιο.

Η αρχή έγινε το 1959, όταν τα 859 στρέμματα που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του δήμου, με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών, Κ. Παπακωνσταντίνου,δόθηκαν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) για να δημιουργήσει εκεί αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο χώρος που δόθηκε ήταν από το ρέμα Αλίμου μέχρι το Δικηγορικόν ρέμα Γλυφάδας. Η απόφαση παραχώρησης έλεγε ξεκάθαρα ότι ο χώρος δίνεται μόνο για αθλητικές δραστηριότητες και για το δημόσιο συμφέρον. Ετσι εκεί δημιουργήθηκε το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας του Αγίου Κοσμά (ΕΑΚΝ/ΑΚ). Ηταν ρητή η απαγόρευση άλλων δραστηριοτήτων και μάλιστα εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τότε όλο το χώρο στη ΓΓΑ χωρίς να αφήνει τίποτα για το δήμο. Αποτέλεσμα, οι κάτοικοι μέχρι σήμερα να είναι αποκλεισμένοι από την παραλία τους με μεγάλα σιδερένια κάγκελα.

"Δειλινά" με τις ευχές της χούντας

Από το 1968 και μετά, στην όλη ιστορία της παραλίας του Ελληνικού, υπάρχει ένα κενό το οποίο ήταν και αυτό που συντέλεσε στο να γεμίσει ο παραλιακός χώρος από διαφόρων ειδών αυθαίρετα κτίσματα και παράνομα καταστήματα που καμία σχέση δεν έχουν με τον αθλητισμό. Ηταν όταν η χούντα αποφάσισε το 1968 να διαλύσει την Κοινότητα Ελληνικού και να τη συνενώσει με το Δήμο Αλίμου. Σ' αυτήν την περίοδο - και συγκεκριμένα στις αρχές του 1974 - η χούντα δίνει άδεια στο πρώτο κέντρο διασκέδασης, τα "Δειλινά", που λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Ολες οι μετά τη χούντα κυβερνήσεις υποσχέθηκαν να διώξουν το κέντρο αυτό. Οι κάτοικοι, αλλά και ο δήμος είχαν καταγγείλει από τότε ότι η επιχείρηση είναι παράνομη και είχαν εκδηλώσει το φόβο ότι σιγά σιγά θα ξεφύτρωναν παρόμοιες δραστηριότητες. Και είχαν δίκιο. Παρά τους αγώνες τους, η επιχείρηση "Δειλινά" όχι μόνο δεν έφυγε, αλλά σήμερα έχει συνάψει και νέο μισθωτήριο με το ΕΑΚΝ μέχρι το 2002, ενώ και άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις όπως οι "Φαντασία", "Καλούα" κλπ έχουν εγκατασταθεί εκεί.

"Στραβά μάτια" στις αυθαιρεσίες

Σήμερα και παρά τις φωνές των κατοίκων και της δημοτικής αρχής του Δήμου Ελληνικού η διοίκηση του ΕΑΚΝ, με τη βοήθεια του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, εκμίσθωσε το Δεκέμβρη του '94 χώρο της παραλίας στην επιχείρηση "Ποσειδών - Πετροκλάμπ ΕΠΕ" του εφοπλιστή Δημήτρη Ρέστη,για 12 χρόνια αντί ενοικίου 1,5 εκατομμυρίου το μήνα. Πριν την απόφαση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για απαγόρευση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας, ο επιχειρηματίας κατάφερε να πάρει άδεια με την οποία έχει ξεκινήσει εργασίες για την κατασκευή εστιατορίου και παρόμοιων δραστηριοτήτων καθώς και πίστας "Καρτ". Μάλιστα, όταν ξεκινήσει η επιχείρηση να λειτουργεί για να μπεις στο χώρο θα πρέπει να πληρώνεις και εισιτήριο.

Η αδιαφορία της πολιτείας να προστατεύσει την παραλία άφησε ελεύθερο τον επιχειρηματία να αυθαιρετήσει, αφού θέλησε να κατασκευάσει πισίνα ακριβώς δίπλα στην παραλία και κτίρια λίγα μόλις μέτρα πιο πέρα, ενώ ύψωσε προς την πλευρά του δρόμου τοίχο ύψους 2,5 μέτρων. Επρεπε να επέμβει η δημοτική αρχή του Δήμου Ελληνικού τελικά, αφού η πολιτεία δεν ενδιαφέρθηκε για να γκρεμιστούν τα παράνομα κτίσματα και να έχουν πρόσβαση οι κάτοικοι στην παραλία. Είναι όμως θρασύτατη η ταμπέλα που έχει τοποθετηθεί στο χώρο και θρασύτατα προειδοποιεί "απαγορεύεται η είσοδος εις πάντας".

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές όμως για το θέμα ήταν οι απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος σε Ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ και Μήτσος Κωστόπουλος,σχετικά με το συνολικό θέμα της παραλίας και την απόδοση του χώρου στο δήμο, αλλά και για τον εν λόγω επιχειρηματία και τις αυθαιρεσίες του. Οι απαντήσεις που έλαβαν οι βουλευτές επιβεβαίωναν ότι απαγορεύεται κάθε δραστηριότηταπου δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό. Ο υπουργός όμως "νίπτοντας τας χείρας του" πέταγε και πάλι το... μπαλάκι στη ΓΓΑ τονίζοντας ότι του ανήκει η παραλία και αυτός αποφασίζει. Ενώ για τις αυθαιρεσίες του επιχειρηματία απλώς δήλωσε ότι θα γίνει έρευνα. Κάτι που όχι μόνο δεν έγινε, αλλά αντίθετα ο επιχειρηματίας απειλεί τώρα ότι θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά των περιουσιών των δημοτικών συμβούλων, αν δεν του παραχωρηθεί άδεια από το δήμο για να μετατρέψει το χώρο σε "ξενυχτάδικο"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ