Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Δυναμικό συλλαλητήριο για πλήρη δικαιώματα

Για μια ζωή με αξιοπρέπεια, διαδήλωσαν χτες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας μέλη των μεταναστευτικών κοινοτήτων, πραγματοποιώντας ένα δυναμικό συλλαλητήριο με έντονο διεθνιστικό χαρακτήρα. Μετανάστες από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τις Φιλιππίνες, το Σουδάν, το Μπαγκλαντές και αλλού, συγκεντρώθηκαν στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μεταναστευτικών Κοινοτήτων Ελλάδας. Μαζί τους και εκπρόσωποι από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Αλληλεγγύης (ΕΕΔΑ), το Συνδικάτο Οικοδόμων και την ΚΝΕ.

«Οι μετανάστες σ' αυτόν εδώ τον τόπο δεν είναι μόνοι τους», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Χάρης Παπαμάργαρης, πρόεδρος της ΕΕΔΑ και συνέχισε: «Εχουν φίλους που τους συμπαραστέκονται και αγωνίζονται για την επίλυση των προβλημάτων τους, γιατί οι Ελληνες ξέρουμε από πρώτο χέρι τι θα πει προσφυγιά και μετανάστευση. Χρειάζεται, όμως, και η συστράτευση όλων των μεταναστευτικών κοινοτήτων σε έναν καθημερινό αγώνα για την κατάκτηση πλήρων δικαιωμάτων».

Ο Τσέτσο Βοϊκίνσκι, εκπρόσωπος της βουλγάρικης κοινότητας στη χώρα μας, κάλεσε τους συμπατριώτες του και όλους τους μετανάστες να «νικήσουν το φόβο που έχουν μέσα τους και με όρθιο το κεφάλι να βγουν στο δρόμο μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους και να διεκδικήσουν το ψωμί τους».

Το παρατεταμένο χειροκρότημα των συγκεντρωμένων προκάλεσε η ομιλία του εκπροσώπου της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα Σπύρου Τάλος, ο οποίος υπογράμμισε: «Οι εργάτες δεν έχουνε πατρίδα, όποια καταγωγή και όποιο χρώμα και αν έχουν, τα προβλήματά τους είναι κοινά, γι' αυτό κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας τους για μια καλύτερη ζωή» και, κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε τους συγκεντρωμένους «να δώσουν βροντερό "παρών" στην απεργία της 1ης Μάη».

Μετά το τέλος των ομιλιών, οι συγκεντρωμένοι, με κεντρικό σύνθημα «Οχι στην ομηρία των μεταναστών, μέτωπο Ελλήνων και αλλοδαπών», πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή, όπου και παρέδωσαν το ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μεταναστευτικών Κοινοτήτων Ελλάδας, στο οποίο καταγράφονται, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω αιτήματα: Απλοποίηση των διαδικασιών της νομιμοποίησης, ενιαία διαδικασία και ενιαία υπηρεσία χορήγησης άδειας παραμονής, κατάργηση των παραβόλων που καλούνται να πληρώνουν οι αιτούντες άδεια παραμονής, να επανέλθουν σε ισχύ όσες άδειες δεν πρόλαβαν να ανανεωθούν εξαιτίας της γραφειοκρατίας, επέκταση της οικογενειακής συνένωσης στα ενήλικα τέκνα, καθώς και στους ανήμπορους να εργαστούν γονείς, στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα πάνω από 10 χρόνια να δίνεται παραμονή αορίστου χρόνου, χορήγηση πολιτικού ασύλου σε όσους προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και όσο εκκρεμούν οι διαδικασίες να μην κρατούνται στις φυλακές και τα αστυνομικά τμήματα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ