Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εξάγγειλαν και πάλι την παραχώρηση των στρατοπέδων

Τα ίδια ακριβώς είχαν εξαγγείλει και πριν από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές

Από τη Θεσσαλονίκη επέλεξε η κυβέρνηση να βάλει μπροστά τη διαδικασία αποδέσμευσης των εκατοντάδων στρατοπέδων που στη συνέχεια θα δώσει «αντιπαροχή» για την αξιοποίησή τους από την ΤΑ (χώροι αναψυχής, κοινωφελείς κλπ) και για οικιστική δόμηση. Βέβαια το ίδιο είχε εξαγγείλει και λίγους μήνες πριν τις προηγούμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Και τότε προκλήθηκαν αντιδράσεις στο χώρο της ΤΑ για τους όρους κάτω από τους οποίους θα υλοποιηθεί το σχετικό πρόγραμμα. Εκπρόσωποι και φορείς της ΤΑ απαιτούσαν και απαιτούν 100% και δωρεάν παραχώρηση των στρατοπέδων, αντιδρώντας έτσι στην προβλεπόμενη εκποίηση μέρους των εκτάσεών τους.

Από αυτή τη διαδικασία το υπουργείο Αμυνας προσδοκά όπως φαίνεται να βγάλει αρκετά χρήματα. Οπως διευκρίνισε ο Γ. Παπαντωνίου, χτες από τη Θεσσαλονίκη, θα αποδώσει σημαντικούς πόρους στο υπουργείο, αφού οι συγκεκριμένες εκτάσεις σήμερα έχουν μεγάλη εμπορική αξία. Μέρος των χρημάτων μάλιστα, θα διατεθεί προκειμένου να αναβαθμιστεί το επίπεδο διαβίωσης των 110.000 οπλιτών.

Συνολικά, περισσότερα από 100 στρατόπεδα θα αποδοθούν για χρήση σε Δήμους και κοινότητες μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Στη Θεσσαλονίκη θα αποδεσμευτούν μέχρι το τέλος του έτους, τα στρατόπεδα «Ζιάκα», «Παύλου Μελά», «Μεγάλου Αλεξάνδρου» και «Καρατάσου», που βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης και η συνολική τους έκταση υπολογίζεται σε 1.500 στρέμματα. Στο στρατόπεδο «Καρατάσου», που εκτιμάται ότι είναι και το μεγαλύτερο, θα υπάρξει και οικιστική χρήση. Για την αξιοποίηση των χώρων δραστηριοποιείται η Αναπτυξιακή Εταιρία Δυτικής Θεσσαλονίκης. «Ξεκινάμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τη Θεσσαλονίκη, γιατί διαπιστώσαμε ότι οι περιοχές του νομού, όπου εδρεύουν τα στρατόπεδα, είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένες και άρα έπρεπε να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα. Θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με τους δήμους και τμηματικά θα αποδίδονται στους δήμους», δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ