Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Αντί της TVX καταδικάζονται οι Στρατονικιώτες!

H TVX σκάβει τα θεμέλια της Στρατονίκης, και η πολιτεία και τα όργανά της κυνηγούν όσους αντιδρούν
H TVX σκάβει τα θεμέλια της Στρατονίκης, και η πολιτεία και τα όργανά της κυνηγούν όσους αντιδρούν
Σε φυλάκιση 8 μηνών με αναστολή καταδικάστηκαν χτες από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου τέσσερις κάτοικοι της Στρατονίκης Χαλκιδικής που συνελήφθησαν στη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά των παράνομων δραστηριοτήτων της TVX στην περιοχή τους. Πρόκειται για τους Λ. Σακαλή, Μ. Παπακωνσταντίνου, Θ. Ματσούκα και Τ. Παπαγεωργίου που κάθισαν στο εδώλιο με τις κατηγορίες της στάσης κατά της αρχής, της αντίστασης κατά της αρχής και της κατάληψης οδοστρώματος. Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να καταδικαστούν οι τέσσερις με τις παραπάνω κατηγορίες, αλλά το δικαστήριο δέχτηκε μόνο την κατηγορία της αντίστασης και μετέτρεψε την κατηγορία της κατάληψης οδοστρώματος σε παρακώλυση συγκοινωνιών.

Οπως τόνισαν τόσο οι μάρτυρες όσο και οι συνήγοροι υπεράσπισης, η εισαγγελική αρχή θα έπρεπε να φέρει στο εδώλιο την εταιρία που δουλεύει παράνομα κι όχι τους ανθρώπους που αντιδρούν στην παρανομία και την αυθαιρεσία. Ηδη προσκομίστηκαν στο δικαστήριο έγγραφα της Νομαρχίας με τα οποία βεβαιώνεται ότι στη Στρατονίκη παρατηρούνται έντονες καθιζήσεις του εδάφους πάνω από περιοχές που πραγματοποιούνται εξορύξεις από την TVX. Η πολιτεία χρησιμοποιεί τα όργανά της σε μη νόμιμες ενέργειες, επισήμαναν, αντίθετα νόμιμη είναι η αντίδραση των κατηγορουμένων. Πρόσθεσαν ότι αυτή τη στιγμή η TVX δουλεύει στη Στρατονίκη παράνομα, αφού δεν υπάρχουν εκθέσεις προέγκρισης χωροθέτησης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ακόμη, η υπεράσπιση επισήμανε ότι οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας αστυνομικών ήταν αλληλοσυγκρουόμενες.

Οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι έκαναν μια ειρηνική διαμαρτυρία στην πλατεία του χωριού τους όταν δέχτηκαν αναίτια επίθεση από την αστυνομία. «Η διαμαρτυρία μας είναι το έσχατο μέσο που μας έχει απομείνει», δήλωσαν. Κατήγγειλαν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβάλλοντα ζήλο και υπερβολική βία εναντίον τους. «Με έπιασαν από το λαιμό, με έσυραν, με πέρασαν χειροπέδες και μας έκλεισαν όλους σ' ένα δωμάτιο δύο επί δύο. Τους ζητήσαμε μόνο νερό κι αυτό δε μας το έφεραν », είπε ο κατηγορούμενος Μ. Παπακωνσταντίνου.

Οπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης που κατέθεσε ως μάρτυς υπεράσπισης, υπάρχει μια πλασματική νομιμότητα στις ενέργειες της καναδέζικης πολυεθνικής με την ευθύνη της κυβέρνησης. «Η έντονη αστυνομοκρατία στην περιοχή της Στρατονίκης γεννά ως αντίδραση την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων, γιατί το χωριό τους βουλιάζει», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση υπάρχει η κατηγορία της στάσης για παρόμοιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. «Αν δεν υπήρχε το ΣτΕ και η αντίδραση των κατοίκων της Ολυμπιάδας, τότε το καταστρεπτικό έργο του εργοστασίου χρυσού θα είχε ξεκινήσει», σημείωσε ο Αγγ. Τζέκης αναφερόμενος στη σημασία παρόμοιων κινητοποιήσεων των κατοίκων της γειτονικής με τη Στρατονίκη περιοχής.

Επίσης ο υποψήφιος νομάρχης Χαλκιδικής Ν. Παρθενιώτης, που κατέθεσε ως μάρτυς υπεράσπισης, σημείωσε ότι η στάση της αστυνομίας είναι προκλητικότατη στην περιοχή, ενώ τραυματικές είναι οι εμπειρίες των παιδιών τόσο από την αστυνομοκρατία όσο και από το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί λόγω των καθημερινών εκρήξεων των φουρνέλων κάτω από το έδαφος της Στρατονίκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ένοχοι δεν κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου (2003-06-27 00:00:00.0)
Αναστέλλονται οι εργασίες στη Στρατονίκη (2003-01-10 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση καλύπτει την ασυδοσία της TVX (2002-12-21 00:00:00.0)
Και ναι και όχι η πρόταση του εισηγητή για την TVX (2002-06-08 00:00:00.0)
Τα αποτελέσματα των σκανδάλων (2002-02-15 00:00:00.0)
H TVX σκάβει κάτω από τη Στρατονίκη (2001-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ