Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
H TVX σκάβει κάτω από τη Στρατονίκη

Με μεγάλη συγκέντρωση οι κάτοικοι απαίτησαν να σταματήσει αμέσως η εξόρυξη κάτω από το χωριό τους

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες οι κάτοικοι της Στρατονίκης Χαλκιδικής, διαμαρτυρόμενοι γιατί με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες της TVX ΕΛΛΑΣ κινδυνεύει με κατεδάφιση το χωριό τους. Τα παιδιά στη Στρατονίκη ξυπνάνε από τα φουρνέλα στις 5 το πρωί, η γη τρέμει κάτω από τα σπίτια του χωριού από τις εργασίες διάνοιξης των στοών και ο πληθυσμός της περιοχής όλο και μειώνεται.

Οι κάτοικοι κρατούσαν μαύρες σημαίες, ενώ σ' ένα μεγάλο πανό ήταν γραμμένο «Η Στρατονίκη είναι ο τόπος μας, δεν τον ξεπουλάμε». Επίσης, έφεραν πανό που έγραφαν «Οχι πια άλλα φουρνέλα - οδηγούμαστε στην τρέλα» και «Τα σπίτια κινδυνεύουν - τέρμα η εξόρυξη κάτω από το χωριό».

Οπως τόνισαν οι ομιλητές, το 1992, η προηγούμενη εταιρία προχώρησε τις μεταλλευτικές δραστηριότητες εντός του οικισμού και σταμάτησε τις εργασίες μετά από τις αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού. Η νέα εταιρία, η TVX στην αρχή δεσμεύτηκε ότι δε θα περάσουν στοές κάτω από το χωριό, αλλά το 2000 άρχισε την εκμετάλλευση. Σημειώνεται ότι η εταιρία δεν είχε καμία άδεια για την πραγματοποίηση αυτών των εργασιών, ενώ πολλοί κάτοικοι εκφράζουν φόβους για την ύπαρξη ανοιχτών στοών κάτω από τη Στρατονίκη, καθώς η περιοχή είναι σεισμογενής.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο δήμαρχος Σταγείρων - Ακάνθου τόνισε ότι η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού κατοίκων στο συλλαλητήριο αποδεικνύει την αγωνία τους για το θέμα αυτό. «Θέλουν να βρουν απάντηση τα ερωτήματα που πλανιούνται ανάμεσά τους. Αν και για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να πατάνε το χώμα του χωριού τους μια και οι μεταλλευτικές δραστηριότητες της TVX κάτω από τα σπίτια τούς έχουν κάνει να χάσουν τον ύπνο τους. Αντιμετωπίζουμε μια εταιρία που αυθαίρετα και στο βωμό του κέρδους έχει βρεθεί κάτω από τα σπίτια μας, αδιαφορώντας αν μ' αυτό που κάνει δημιουργεί ανεπανόρθωτες ζημιές», σημείωσε.

Αλλά και οι άλλοι ομιλητές - εκπρόσωποι των φορέων του νομού, δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι στις νέες μεταλλευτικές δραστηριότητες, αλλά και στις υπάρχουσες θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον και προπαντός στον άνθρωπο. «Σήμερα δεν υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον, δεν υπάρχει σεβασμός στον άνθρωπο», υπογράμμισαν.

Οπως τονίζεται στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, οι Στρατονικιώτες αποφασίζουν να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να αποτρέψουν την καταστροφή του χωριού από τις εκμεταλλεύσεις της TVX κάτω από το χωριό. Ζητούν από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει αυτές τις δραστηριότητες για να σωθεί το χωριό τους κι όλος ο τόπος. «Δε θα λυγίσουμε σε καμία "προσφορά", σε καμία απειλή», σημειώνεται στο ψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ