Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στη Θεσσαλονίκη διαδήλωσαν οι κάτοικοι της Μαυροπηγής

Συνεχίζουν τον αγώνα τους για τη μετεγκατάσταση του οικισμού τους που βρίσκεται δίπλα σε ορυχείο της ΔΕΗ

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε το απόγευμα της Κυριακής το επίκεντρο του αγώνα των κατοίκων της Μαυροπηγής Κοζάνης. Ανδρες, γυναίκες, παιδιά κατέβηκαν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να κάνουν γνωστό το πρόβλημά τους στους πολίτες και να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δίκιο τους. Διεκδικούν μετεγκατάσταση του οικισμού τους, καταγγέλλοντας πως δεν είναι δυνατό να ζήσουν σε απόσταση αναπνοής από το νέο ορυχείο που άνοιξε και εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ. Επίσης ζητούν απορρόφηση των ανέργων του χωριού τους. Αιτήματα τα οποία αρνούνται να υιοθετήσουν κυβέρνηση και ΔΕΗ και απαντούν με βία και αυταρχισμό.

Μετά τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ στις 4 Οκτώβρη εναντίον των κατοίκων, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διάνοιξης του νέου ορυχείου, το χωριό τους αστυνομοκρατείται σε 24ωρη βάση. Μόνοι τους, με μόνο σταθερό σύμμαχο το ΚΚΕ - αφού οι ντόπιοι παράγοντες και αιρετοί «τα γύρισαν» και άρχισαν να παζαρεύουν υποχωρήσεις - οι κάτοικοι συνεχίζουν τον αγώνα. Ηδη έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ΔΕΗ και παράλληλα ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η προχτεσινή μαζική και μαχητική κινητοποίηση που αποτελεί συνέχεια στην πολύμορφη δράση τους, οργανώθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο Μαυροπηγής, το Σύλλογο Ανέργων - Πληττομένων, την Επιτροπή Αγώνα και την Κίνηση Γυναικών.

Οι Μαυροπηγιώτες συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους έξω από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον», όπου λίγο αργότερα θα γινόταν η τελετή λήξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. «Ναι, στην ανάπτυξη και τη μετεγκατάσταση», «Θέλουμε εργασία και όχι ανεργία», διαδήλωναν και στη συνέχεια, στη διάρκεια της πορείας τους προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Κρατώντας στα χέρια τους πανό, πλακάτ με ζωγραφιές των μικρών μαθητών που αποτύπωναν το πώς βίωσαν την επέμβαση των ΜΑΤ εναντίον των γονιών τους, και αποφασισμένοι, ξεκαθάρισαν προς κάθε κατεύθυνση: «Δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ