Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ»
Ραδιομαραθώνιος για τα παιδιά του πολέμου

Σήμερα 20 εκατομμύρια παιδιά, σε 25 εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη, είναι ξεριζωμένα από τις εστίες τους και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Αλλα 300.000 παιδιά χάνουν τα όνειρά τους μέσα στα στρατόπεδα που ζουν ως σκλάβοι, ναρκαλιευτές και πολεμιστές. Από τις 10 χώρες με την υψηλότερη θνησιμότητα σε όλο τον κόσμο, οι εφτά έχουν πληγεί από τον πόλεμο. Η καταστροφή της υποδομής, η δυσκολία πρόσβασης, η υποτυπώδης ή ανύπαρκτη παροχή υγειονομικής βοήθειας, το σταμάτημα των καθιερωμένων προγραμμάτων εμβολιασμού, η έλλειψη τροφής και οι σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις, είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά των συνεπειών του πολέμου, τις οποίες, πρώτα από όλους, υφίστανται τα παιδιά.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ Λ. Κανελλόπουλος και οι εκπρόσωποι του ΝΕΤ 105,8 και των άλλων ραδιοσταθμών που συμμετέχουν στον αυριανό ραδιομαραθώνιο με θέμα «Εμβολιασμός για τα παιδιά του πολέμου». «Χρειάζονται, όπως τόνισαν, μόνο 20 ευρώ για να σώσουμε ένα παιδί, αφού καλύπτουμε τον πλήρη εμβολιασμό του από τις έξι βασικές θανατηφόρες ασθένειες: ιλαρά, τέτανο, κοκίτη, διφθερίτιδα, πολυομελίτιδα και φυματίωση». Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν δύο εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες, όπως οι παραπάνω, που θα μπορούσαν να προληφθούν με εμβολιασμό.

Ετσι, στόχος της δημιουργίας της αυριανής «ομπρέλας προστασίας των παιδιών στα ερτζιανά» είναι η ευαισθητοποίηση και η συγκέντρωση χρημάτων για την ανακούφιση των παιδιών που ζουν σε καταστάσεις επείγουσας ανάγκης και η ενίσχυση των προγραμμάτων περίθαλψης και εμβολιασμών που διεξάγει η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ σε εμπόλεμες ζώνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, στην Παλαιστίνη από την αρχή της Ιντιφάντα σκοτώθηκαν 279 παιδιά (230 από την Παλαιστίνη, 48 από το Ισραήλ και ένα άλλης εθνικότητας), ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 7.000 παιδιά. Στο Αφγανιστάν 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών, κινδυνεύουν, ενώ σε χώρες όπως η Αγκόλα και η Σιέρα Λεόνε, το ένα στα τρία παιδιά πεθαίνουν πριν φτάσουν τα πέντε τους χρόνια. Χάρη στα προγράμματα εμβολιασμού της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ υπολογίζεται πως, τουλάχιστον τρία εκατομμύρια παιδιά, σώζονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ