ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία

Πρόγραμμα δράσης στον «Ευαγγελισμό», κορύφωση με πανελλαδική απεργία στα νοσοκομεία

Εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» μοιράζουν την ανακοίνωσή τους στους ασθενείς, σε παλιότερη κινητοποίηση
Εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» μοιράζουν την ανακοίνωσή τους στους ασθενείς, σε παλιότερη κινητοποίηση
Τα ταμεία του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» έκλεισαν χτες, μέρα γενικής εφημερίας, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, μετά από πρωτοβουλία του σωματείου τους. Για τρεις περίπου ώρες οι ασθενείς δεν πλήρωναν για εξετάσεις, οι οποίες κοστίζουν από δεκάδες έως και εκατοντάδες ευρώ η καθεμιά, όπως π.χ. οι ανοσολογικές που είναι από τις πιο ακριβές, ενώ η τροπονίνη (σ.σ. βασική εξέταση για το έμφραγμα) κοστίζει 70 ευρώ.

Το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» έχει προγραμματίσει παρεμβάσεις με κορύφωση τη συμμετοχή στην πανελλαδική πανυγειονομική απεργία στις 2 Δεκέμβρη. Συγκεκριμένα, σήμερα θα γίνει σύσκεψη με τους εργαζόμενους των εργαστηρίων στις 12.30 το μεσημέρι (3ος ορ. κτιρίου εργαστηρίων). Το απόγευμα, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση για τα ΒΑΕ στο υπουργείο Εργασίας.

Αύριο, αντιπροσωπεία του σωματείου θα συμμετάσχει στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνουν οι Συνταξιουχικές Ενώσεις με αιχμή το Ασφαλιστικό και θα γίνει σύσκεψη με τους διοικητικούς υπαλλήλους στη 1 μ.μ. έξω από την κεντρική Γραμματεία. Τέλος, την Παρασκευή θα γίνει συγκέντρωση όλων των εργαζομένων στα Επείγοντα στις 8 π.μ., με συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, Λαϊκών Επιτροπών, συνταξιούχων, συλλόγων ασθενών.

Στο μεταξύ, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής καλεί σε συμμετοχή στη στάση εργασίας την Παρασκευή (10 π.μ. - 3 μ.μ.) των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας και στη συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα σε άλλα, απαιτεί «να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα, στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και πλήρη κρατική χρηματοδότηση των Κέντρων Υγείας».

Κινητοποίηση οργανώνουν και οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, αύριο, στη 1 μ.μ., στην κεντρική είσοδο, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στην κινητοποίηση καλεί η Γραμματεία Ν. Καβάλας του ΠΑΜΕ. Τέλος, συγκέντρωση για τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της Υγείας οργανώνει αύριο Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Συσκέψεις - συνελεύσεις για την οργάνωση του αγώνα
  • Σε Γενική Συνέλευση προχωρά η ΠΕΜΕΝ σήμερα Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της (Μπουμπουλίνας 21). Με παρακαταθήκη τις δύο 48ωρες απεργίες στα πλοία και τη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία της 12ης Νοέμβρη, καλεί τους ναυτεργάτες να κλιμακώσουν τον αγώνα ενόψει των νέων ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση οργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας. Οι εκλογές του Σωματείου θα γίνουν το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Δεκέμβρη. Η εκλογοαπολογιστική είναι η τελευταία διαδικασία κατά την οποία θα παραλαμβάνονται αιτήσεις εγγραφών νέων μελών.
  • Η Γραμματεία Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία - μέλη του σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα του νομού σε σύσκεψη που θα γίνει αύριο, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, με θέμα τον απολογισμό της πανεργατικής απεργίας και το σχεδιασμό για κλιμάκωση.
  • Σύσκεψη με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση διοργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) την Παρασκευή 27 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5Β).
  • Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στο επίκεντρο της συνέλευσης θα βρεθεί η κλιμάκωση της πάλης με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία.
Εμπιστεύτηκαν τη ΔΗΠΑΚ στις αρχαιρεσίες

Την εμπιστοσύνη τους στη ΔΗΠΑΚ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) έδειξαν οι νοσοκομειακοί γιατροί των Σερρών, στις εκλογές της Ενωσης, που έγιναν στις 18 Νοέμβρη. Η ΔΗΠΑΚ ήταν η μόνη που εκπροσωπήθηκε στις αρχαιρεσίες της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών, καθώς οι άλλες παρατάξεις δεν κατέβασαν ψηφοδέλτια. Στις εκλογές, εγγεγραμμένα μέλη ήταν 157 (προηγούμενα 188) και ψήφισαν 94 (προηγούμενα 96). Ακυρα - Λευκά βρέθηκαν 7 (προηγούμενα 1). Για το ΔΣ της ΕΝΙΣ η ΔΗΠΑΚ πήρε 87 ψήφους και εξέλεξε και τα 5 μέλη μέλη στο ΔΣ. Επίσης εξέλεξε δύο (2) αντιπροσώπους στην ΟΕΝΓΕ και 4 αντιπροσώπους (λόγω έλλειψης 5 υποψηφίου) στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Θυμίζουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές, η ΔΗΠΑΚ είχε πάρει 44 ψήφους και 2 έδρες, η «Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση» (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) 46 ψήφους και 3 έδρες και ένας ανεξάρτητος είχε πάρει 5 ψήφους και καμία έδρα.

Μήνυμα αλληλεγγύης από το Νεπάλ

Το μήνυμα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Νεπάλ, με το οποίο χαιρετίζει τον απεργιακό τους αγώνα, μεταφέρει στους εργαζόμενους της «Γενικής Ανακύκλωσης» στα Γιάννενα η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΕ. Ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι παράλληλα με την εργατική τάξη της Ελλάδας, το ΠΑΜΕ σταθερά ενημέρωνε και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού για την εξέλιξη του αγώνα, τις δυσκολίες και τις επιθέσεις που αντιμετώπισαν οι απεργοί.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
Η λογική «κόστους - οφέλους» σκοτώνει την πρόληψη

Τα 250 από τα 600 νέα περιστατικά γυναικών με καρκίνο τραχήλου της μήτρας (ΚΤΜ) κάθε χρόνο στην Ελλάδα, χάνουν τελικά τη μάχη με έναν τύπο καρκίνου που θα μπορούσε να προληφθεί πλήρως. Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, από φορείς όπως η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και η Ελληνική Εταιρεία Ερευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV), επιβεβαιώθηκε η ανυπαρξία δημόσιας και δωρεάν πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης.

Ετσι, μόλις το 30% των γυναικών στη χώρα μας κάνουν τακτικά τεστ ΠΑΠ, ενώ οι νέες κοπέλες που έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού HPV - ευθύνεται για τον ΚΤΜ - και δεν θα νοσήσουν ποτέ, είναι λιγότερες από 30%. Μάλιστα, το εμβόλιο μέχρι το Δεκέμβρη του 2016 θα χορηγείται στις γυναίκες 18 - 26 ετών δωρεάν, ενώ μετά το 2016 θα χορηγείται δωρεάν μόνο στις ηλικίες 11 - 18.

Κατά τ' άλλα, είναι καθαρά ατομική υπόθεση κάθε γυναίκας να ενημερωθεί, να εμβολιάζεται έγκαιρα, να εξετάζεται τακτικά. Δεν υπάρχουν οργανωμένες κρατικές δομές Υγείας συνδεδεμένες με τη γειτονιά, τα σχολεία, τους χώρους δουλειάς, για να γίνονται εξετάσεις και εμβολιασμοί δωρεάν, να ενημερώνονται οι γυναίκες που έχουν καθυστερήσει να εξεταστούν, να ελέγχεται η εμβολιαστική κάλυψη.

Επιπλέον, ο μοριακός τρόπος ανίχνευσης του ιού HPV, μέσω του HPV DNA test, δεν γίνεται δωρεάν στις δημόσιες μονάδες Υγείας, παρά τα μεγάλα οφέλη του στη δευτερογενή πρόληψη. Οπως είπε ο Θ. Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, «η ευαισθησία του τεστ ΠΑΠ για να αναγνωρίσει γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο, ανήλθε στο 53,7%, ενώ η αντίστοιχη ευαισθησία του HPV DNA test ήταν 100%».

Ωστόσο, το τεστ ήρθε στη χώρα από το 2012 και γίνεται μόνο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή σε ορισμένα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με κόστος περίπου 200 ευρώ.

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην ΕΣΔΥ, Ι. Κυριόπουλος, αναφέρθηκε στο «κόστος» του προσυμπτωματικού ελέγχου του ΚΤΜ για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, λέγοντας πως έπρεπε να διερευνηθεί κατά πόσο η υιοθέτηση του HPV DNA test είναι «μια οικονομικά αποδοτική επιλογή», μια «καλή επένδυση να βάλουμε τα λεφτά μας»...

Οπως ειπώθηκε, το τεστ θα πρέπει να υιοθετηθεί από το ΕΣΥ για τις γυναίκες άνω των 30 ετών κάθε 3 χρόνια, αντικαθιστώντας το τεστ ΠΑΠ ως εξέταση πρώτης γραμμής. Το κόστος, περίπου 14,5 εκατ. ευρώ το χρόνο, θα φορτωθεί στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή στις τσέπες των ασφαλισμένων και όχι στον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να παρέχεται σε όλους, χωρίς προϋποθέσεις, δωρεάν.

Μεγάλο ενδιαφέρον για τις φωτογραφίες του ΠΑΜΕ

Ξεπέρασε τα τρία εκατομμύρια θεάσεις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της η ηλεκτρονική σελίδα φωτογραφιών του ΠΑΜΕ, που βρίσκεται στη διεύθυνση https://plus.google.com/+PamehellasGr/photos. Σε ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι αξιοποιεί όλα τα δυνατά μέσα για την ενημέρωση των εργαζομένων και την ανάδειξη της πολύμορφης δράσης των ταξικών συνδικάτων.

«Το ταξικό κίνημα, το οποίο είναι αποκλεισμένο και εξαφανισμένο από τα ΜΜΕ των επιχειρηματικών ομίλων, πρέπει να αναπτύσσει τα δικά του ενημερωτικά μέσα», αναφέρει το ΠΑΜΕ και συνεχίζει: «Σε αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί από το Νοέμβρη του 2014 ηλεκτρονική σελίδα φωτογραφιών με τις δράσεις του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων, η οποία ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια θεάσεις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της. Η απήχηση αυτών των προσπαθειών δείχνει την αναγκαιότητα να δουλέψουμε πιο σκληρά και πιο οργανωμένα σε αυτόν τον τομέα.

Σημαντική βοήθεια είναι η εθελοντική προσφορά εργαζομένων, ανέργων, που προσφέρουν τις γνώσεις και το χρόνο τους. Μπροστά στις νέες μάχες έχουμε καθήκον να βελτιώσουμε την ενημερωτική μας δουλειά. Να σπάσουμε τη σιγή νεκροταφείου που επιβάλλουν τα ΜΜΕ των επιχειρηματικών ομίλων. Καλούμε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, κάθε εργαζόμενο να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια, στέλνοντας φωτογραφίες και ενημερώσεις από τις δράσεις των συνδικάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση media@pamehellas.gr».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ