ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συντονισμός και κινητοποιήσεις εστιακών φοιτητών
  • Κατάληψη χτες στο κτίριο του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης
  • Εκτός εστίας και σπουδών πετιούνται 164 φοιτητές του ΕΚΠΑ

Από τη χτεσινή κατάληψη στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Από τη χτεσινή κατάληψη στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Να εξασφαλιστεί σε όσους φοιτητές χρειάζονται δωρεάν στέγαση απαίτησαν, χτες το πρωί, οικότροφοι από τις εστίες της Αττικής και δυνάμεις του ΜΑΣ, που συντόνισαν τον αγώνα τους και προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Αφορμή για τη χτεσινή κινητοποίηση ήταν το γεγονός ότι τη Δευτέρα 9 Νοέμβρη στην εφορεία που εξέτασε τις εισδοχές στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθήνας οι αιτήσεις αριθμούσαν τις 326 ενώ τα διαθέσιμα δωμάτια ήταν μόλις 162. Δηλαδή, 164 φοιτητές αυτή τη στιγμή μένουν εκτός εστίας και ουσιαστικά εκτός σπουδών!

Παράλληλα, όπως επισημαίνει το ΜΑΣ σε σχετική ανακοίνωση, στη Νέα Φοιτητική Εστία ΕΜΠ υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι έμειναν εκτός τη στιγμή που έχουν ανάγκη για δωμάτιο, λόγω υπέρβασης του εισοδηματικού κριτηρίου, για μερικές δεκάδες ευρώ! «Εμείς οι εστιακοί φοιτητές συντονίζουμε τον αγώνα και τη δράση μας γιατί μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση αφορά όλους τους φοιτητές. Θα μείνουμε μέχρι να βρεθεί λύση. Ζητάμε στήριξη από όλους τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους», υπογραμμίζεται.

Οι φοιτητές απαιτούν:

  • Αμεση ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχείο για τους συναδέλφους μας που δεν πήραν δωμάτιο στην εστία με ευθύνη του ΕΚΠΑ.
  • Αμεσα να δοθούν δωμάτια στους φοιτητές στη ΝΦΕΕΜΠ που έχουν κάνει αίτηση.
  • Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ιδρυμάτων για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους. Επισκευή και ανακαίνιση όλων των εστιών με κρατική δαπάνη για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Συνδικαλιστική δίωξη στο ΤΕΙ Λάρισας

Να πάρει απόφαση για απομάκρυνση από την εστία του προέδρου του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών - Φοιτητριών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Μάριου Καμακάρη, ζητάει από τη συνέλευση του ΤΕΙ που πραγματοποιείται σήμερα ο οικονομικός διευθυντής του Ιδρύματος, που είναι και διορισμένος πρόεδρος της Εφορίας Φοιτητικής Μέριμνας. Μια ενέργεια η οποία, όπως αναφέρεται σε ψήφισμα της συνέλευσης του Συλλόγου, «αποτελεί συνδικαλιστική δίωξη του συναδέλφου μας».

Η κατηγορία την οποία προσάπτει ο πρόεδρος της Εφορίας στον πρόεδρο του Συλλόγου, είναι ότι ο ίδιος προσωπικά αλλά και άλλοι σπουδαστές παρεμπόδισαν τη διεξαγωγή εκλογών για ανάδειξη εκπροσώπου στην εφορία του τμήματος Φοιτητικής Μέριμνας. Οι εκλογές είχαν οριστεί να γίνουν στις παραμονές του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, ενώ υπάλληλος της Μέριμνας θα ήταν μέλος της εφορευτικής. Γι' αυτά τα δύο υπήρξε αντίδραση εκ μέρους του προέδρου του Συλλόγου, που επεσήμανε στον πρόεδρο της Εφορίας ότι «οι συνάδελφοί μας τότε αγωνίστηκαν και το φοιτητικό κίνημα μέτρησε νεκρούς, ώστε τα όργανά του και οι εκπρόσωποί του να εκλέγονται από τους ίδιους, μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες και όχι να είναι "δοτοί", όπως "εκλέγονταν" τότε...».

Ο πρόεδρος της Εφορίας, στην αναφορά του προς τη συνέλευση του ΤΕΙ, χαρακτηρίζει τον Μάριο Καμακάρη - ο οποίος, ας σημειωθεί, είναι ΑμεΑ - «κίνδυνο για την ασφάλεια των φοιτητών που διαμένουν στην εστία».

«Μας είναι ξεκάθαρο», επισημαίνεται στο ψήφισμα της φοιτητικής συνέλευσης, «ότι ενοχλούνται κάποιοι για την απόφαση και το δικαίωμά μας να συγκροτήσουμε ένα Σύλλογο τέτοιο, με εκπροσώπους που θα εκλέγονται από μας και μαζί με μας θα αγωνίζονται για τις ανάγκες μας. Θα διεκδικούν τα αιτήματά μας ενάντια σε συμβιβασμένες λογικές, ενάντια στη γραμμή ενσωμάτωσης και σμπαραλιάσματος του φοιτητικού κινήματος. Μπορεί ανοιχτά να μην το ομολογούν άμεσα, όμως έμμεσα, με τις πρακτικές που ακολουθούν, δεν μπορούν να κρύψουν την απέχθειά τους. Τα όργανα του Συλλόγου μας, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, είναι υπεύθυνα να αποφασίζουν τη συμμετοχή εκπροσώπων στις διάφορες επιτροπές».

Ο Σύλλογος οργανώνει σήμερα, στις 10 π.μ., την ώρα που θα γίνεται η συνέλευση του ΤΕΙ, αγωνιστική συγκέντρωση, απαιτώντας την άρση της συνδικαλιστικής δίωξης, την οποία στηρίζει και η Γραμματεία Λάρισας του ΜΑΣ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Διαδήλωσαν για τις ανάγκες των σχολείων

MotionTeam

Η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για την άμεση επίλυση των οξυμένων προβλημάτων στα σχολεία, για το σχολείο που έχουν ανάγκη τα παιδιά, για ζωή με δικαιώματα, αναδείχτηκε μέσα από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, με αποφάσεις τους, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων από το νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ και Διδασκαλικών Συλλόγων.

Ομιλητής ήταν ο Κώστας Τουλής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας. Αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα στα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, στις τεράστιες ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές, την υπολειτουργία των σχολείων Ειδικής Αγωγής, τις μεταφορές, τα κενά εκπαιδευτικών και κάλεσε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές μαζί να παλέψουν για ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Να κλιμακώσουν τον αγώνα και να διεκδικήσουν άμεσα έκτακτη οικονομική επιχορήγηση όλων των σχολικών μονάδων, επισκευή και συντήρηση των σχολείων, αλλά και ανέγερση νέων, δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη όλων των μαθητών, καμία κατάργηση και συγχώνευση σχολικών μονάδων.

Πτώση σοβάδων στο ΙΕΚ Πειραιά

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ με αφορμή το γεγονός

Σοβάδες έπεσαν την Κυριακή από το ταβάνι στο χώρο του ΙΕΚ Πειραιά, που στεγάζεται στο κτίριο της πρώην ΣΚΥΠ. Η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ με αφορμή αυτό το γεγονός σημειώνει σε ανακοίνωσή της για τα σοβαρά προβλήματα υποδομών που αναδεικνύονται:

«Με αφορμή την εκρηκτική κατάσταση στο Δημόσιο ΙΕΚ Πειραιά, η ΚΝΕ εδώ και καιρό έχει αναδείξει τις απαράδεκτες συνθήκες μέσα στις οποίες οι σπουδαστές των ΙΕΚ όλης της χώρας καλούνται να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, για να σπουδάσουν την τέχνη που έχουν επιλέξει. Πέρα από τις εκατοντάδες ελλείψεις σε εξοπλισμούς και προσωπικό, τα πολυάριθμα τμήματα, τις κλειστές σχολές, την πολυδιάσπαση κ.λπ., δεν είναι λίγες και οι φορές, όπως αποδεικνύεται, που ακόμα και η σωματική τους ακεραιότητα δεν διασφαλίζεται ούτε στο ελάχιστο. Το πρόβλημα στο Δημόσιο ΙΕΚ Πειραιά με την ακαταλληλότητα του κτιρίου, που στεγάζεται στην πρώην ΣΚΥΠ, δεν εμφανίστηκε ξαφνικά. Χαρακτηριστικά χτες, Κυριακή, έπεσαν σοβάδες από το ταβάνι την ώρα εξετάσεων. Το ίδιο πρόβλημα είχαν αντιμετωπίσει οι σπουδαστές και πέρσι που έπεσε ξανά σοβάς από το ταβάνι την ώρα του μαθήματος. Το κτιριακό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι εδώ και πολλά χρόνια οι σπουδαστές των ΙΕΚ.

Η ΚΝΕ καλεί τους σπουδαστές όλων των ΙΕΚ και της Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης να μη σωπάσουν μπροστά στα πολύ οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σχολές τους, να σηκώσουν αγωνιστικό ανάστημα ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου. Να απαιτήσουν εδώ και τώρα οι σπουδαστές να ανοίξουν οι σχολές τους και να λυθούν όλα τα προβλήματα κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών».

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Την εκλογοαπολογιστική του Γενική Συνέλευση κάνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων», την Κυριακή 29 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48Β), στο 2ο όροφο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ