ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Χαρατσώνει και απειλεί τους αγρότες η κυβέρνηση

Ξαφνική αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ κατά 12%, αναδρομικά για το 2015. Επιπλέον αύξηση για το 2016 και μείωση της κρατικής χρηματοδότησης

Από τις κινητοποιήσεις των αγροτών που βρίσκονται σε εξέλιξη
Από τις κινητοποιήσεις των αγροτών που βρίσκονται σε εξέλιξη
Στα «μουλωχτά» προχωράει η κυβέρνηση στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες και μάλιστα αναδρομικά από το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η αύξηση αυτή ανέρχεται στο 12% και είναι αποτέλεσμα του νόμου 3986/2011, με τον οποίο υποχρεωτικά κάθε τρία χρόνια οι αγρότες μετατάσσονται σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση.

Ετσι, από τις 17 Νοέμβρη, στους αγρότες άρχισαν να φτάνουν τα ειδοποιητήρια που τους υποχρεώνουν σε νέες αυξημένες εισφορές, τις οποίες μάλιστα θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος του μήνα για να μη γίνουν ληξιπρόθεσμες! Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 350.000 αγρότες που βρίσκονται στη 2η ασφαλιστική κλάση «ανεβαίνουν» στην 3η και υποχρεώνονται να πληρώσουν 477,06 ευρώ το εξάμηνο, από 425,58 ευρώ που πλήρωσαν πέρυσι. Μάλιστα, ο ΟΓΑ προειδοποιεί ότι οφειλές άνω των 5.000 ευρώ που δεν εξοφληθούν εμπρόθεσμα, θα αποστέλλονται στο ΚΕΑΟ για τα περαιτέρω!

Επιπλέον, οι αγρότες απειλούνται ότι η «μη εμπρόθεσμη καταβολή έχει σαν συνέπεια την απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας (βιβλιάριο υγείας, παροχές λογαριασμού Αγροτικής Εστίας) και την επιβάρυνσή τους με ετήσιο επιτόκιο του ν.4152/2013»! Δηλαδή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει από τη μια τις εισφορές σε βάρος των αγροτών με «μνημονιακούς νόμους» των προηγούμενων τους οποίους εφαρμόζει και από την άλλη απειλεί προκλητικά εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς ξωμάχους ότι θα μείνουν ανασφάλιστοι και χωρίς ιατρική φροντίδα αυτοί και τα παιδιά τους!

Νέα χαράτσια και βάσανα περιμένουν τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, στο πλαίσιο της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης
Νέα χαράτσια και βάσανα περιμένουν τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, στο πλαίσιο της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης
Αυτά τα κάνει όταν την ίδια στιγμή ετοιμάζει νέες αυξήσεις στις εισφορές όλων των αγροτών προς τον ΟΓΑ για το 2016, τις οποίες ο κρατικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε τις αποτιμά σε 102 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, βέβαια, θα αφαιρεθούν από χιλιάδες οικογένειες που, αν και σκληρά εργαζόμενοι, δεν έχουν να φάνε ψωμί.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση φρόντισε και φέτος, στα χνάρια των προκατόχων της, να κόψει περαιτέρω την κρατική χρηματοδότηση του ΟΓΑ, μειώνοντας την επιχορήγηση για τις συντάξεις, από τα 2,607 δισ. ευρώ φέτος στα 2,462 δισ. ευρώ για το 2016, δηλαδή 145 εκατομμύρια λιγότερα (ποσοστό -5,6%). Μάλιστα, σε σχέση με τη χρηματοδότηση του 2014, η μείωση φτάνει τα 291 εκατομμύρια ευρώ.

Με καμουφλάζ «κοινωνικού διαλόγου» οι ανατροπές στα Εργασιακά

Συναντήσεις με το γενικό διευθυντή του ILO είχαν χτες Κατρούγκαλος και Δραγασάκης

Κάτω από την «ομπρέλα» του «κοινωνικού διαλόγου» επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση τις επερχόμενες ανατροπές στα Εργασιακά, αποδίδοντας μάλιστα ρόλο παρατηρητή στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ - ILO). Θυμίζουμε ότι στο «μενού» κυβέρνησης - κεφαλαίου είναι η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και ο παραπέρα περιορισμός στη συνδικαλιστική δράση, με έμφαση στην προκήρυξη απεργίας.

Η επιδίωξη αυτή αποτυπώθηκε και στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, με το γενικό διευθυντή της ΔΟΕ, Γκ. Ράιντερ. Ο υπουργός προσπάθησε σε δηλώσεις του να βγάλει «λάδι» τους εργοδότες σε ό,τι αφορά τη μεθόδευση για την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, λέγοντας πως «όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της εργοδοσίας, είχαν συμφωνήσει υπό τη σκέπη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ότι τέτοιο θέμα(σ.σ. απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων)δεν τίθεται, δεν είναι επίκαιρο για την Ελλάδα...».

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε τη γνωστή γενική διατύπωση περί «καλής πρακτικής στις συλλογικές διαπραγματεύσεις» που πρέπει να οριστεί, κρύβοντας ότι αυτή τη στιγμή συνεχίζει να είναι σε ισχύ ένας αντεργατικός νόμος του κράτους που μείωσε κατακόρυφα τους κατώτερους μισθούς και διατηρεί τον απαράδεκτο διαχωρισμό μεταξύ των εργαζομένων, με τους νέους έως 24 ετών να λαμβάνουν ακόμα μικρότερο μισθό από τους μεγαλύτερους εργαζόμενους.

Ο ίδιος νόμος, που διατηρεί η κυβέρνηση, κατάργησε επί της ουσίας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την επιβολή ατομικών συμβάσεων και την εργασιακή ζούγκλα στους χώρους εργασίας. Για να τυλίξει, όμως, τους εργαζόμενους στην κόλλα του «κοινωνικού διαλόγου» και να καθυστερήσει τις αντιδράσεις, διαβεβαίωσε ότι «αυτά είναι θέματα που θα αντιμετωπίσουμε εμείς με τους κοινωνικούς συνομιλητές. Είμαστε σε ένα δρόμο που ήδη τα συζητήσαμε αυτά το προηγούμενο διάστημα και νομίζω ότι θα έχουμε λύσεις».

Στη «μέγιστη σημασία» που δίνει στο ζήτημα του «κοινωνικού διαλόγου» στάθηκε και ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, ενώ έκανε γνωστό ότι στη συνάντηση εξέτασαν διάφορα προγράμματα «απασχόλησης» με τα οποία ανακυκλώνεται η ανεργία, όπως και θέματα «κοινωνικής οικονομίας», με τα οποία υπόσχονται να μετατρέψουν άνεργους σε επιχειρηματίες. Ανάλογα ζητήματα εξετάστηκαν και στη συνάντηση του Γκ. Ράιντερ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, στην ανακοίνωση του οποίου γίνεται λόγος για την «υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, η νέα συνταγή της «ανάπτυξης» που θα φέρει η κυβέρνηση, είναι η «αξιοποίηση νέων παραδειγμάτων κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, με έμφαση στην κοινωνική οικονομία και τη συνεταιριστική επιχειρηματικότητα»... Την Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί με την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα βρίσκεται στην Ελλάδα.

Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Πανθεσσαλική σύσκεψη αγροτών έγινε χτες στην Καρδίτσα, με πρωτοβουλία των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών (αναλυτικό ρεπορτάζ σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»), ενώ στις 6 Δεκέμβρη θα γίνει στη Λάρισα νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, όπου θα αποφασιστούν οι μορφές κλιμάκωσης και πανελλαδικού συντονισμού των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση αγροτών έγινε χτες στην Κοζάνη, μετά από κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και του Αγροτικού Συλλόγου Βοΐου. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Βαγγέλης Δεληολάνης και από το Σύλλογο Αγελαδοτρόφων ο Λευτέρης Χαλεπόπουλος. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αβραάμ Εγρές, μέλος της Γραμματείας Κοζάνης της ΠΑΣΥ.

Στη Θεσσαλία, οι κατά τόπους κινητοποιήσεις συνεχίζονται την ερχόμενη Τετάρτη 2/12, με το συλλαλητήριο στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων. Επίσης, στη Θεσπρωτία θα γίνουν στις 2/12 κατά τόπους κινητοποιήσεις των αγροτών για τα ζητήματα Υγείας - Πρόνοιας και Ασφαλιστικού, όπως και τη μέρα κατάθεσης για ψήφιση του προϋπολογισμού.

Τέλος, ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» οργανώνει παρέμβαση στη ΔΟΥ Βέροιας, τη Δευτέρα 30/11, στις 10.30 π.μ. και η Γραμματεία Πέλλας της ΠΑΣΥ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνει την ίδια μέρα, στις 11 π.μ., στην Τράπεζα Πειραιώς στη Σκύδρα.

Αθώοι οι ναυτεργάτες στην Καβάλα

Αθώους έκρινε χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας τους 20 εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτεργάτες που δικάστηκαν μετά από έφεση που άσκησαν στην πρωτόδικη απόφαση (23/6/2014), με την οποία είχαν καταδικαστεί σε 8 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή γιατί «τόλμησαν» να απεργήσουν και να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11 Μάρτη του 2010. Στο πλευρό των ναυτεργατών βρέθηκαν μαζικά συνάδελφοί τους, εργαζόμενοι άλλων κλάδων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση που έγινε μπροστά στα δικαστήρια με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και του Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Καβάλας. Στη δίκη παρευρέθηκε και κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Επίσης, παρευρέθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Θυμίζουμε ότι το αιτιολογικό της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς θεωρούσε ότι και μόνο η φυσική παρουσία των απεργών ναυτεργατών στο χώρο του λιμανιού που πραγματοποιούταν απεργιακή συγκέντρωση, είχε «επιθετικό χαρακτήρα» και αποτελούσε παράνομη πράξη.

Συσκέψεις και συνελεύσεις
  • Σύσκεψη με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση διοργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), σήμερα Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5Β).
  • Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) με θέμα: «Τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και οι επιπτώσεις τους για τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Δίνουμε αποφασιστική απάντηση - Οργανώνουμε την πάλη μας». Εισηγήσεις θα κάνουν ο Θωμάς Κακαβάς και ο Παναγιώτης Ράμμος, στελέχη του ΠΑΜΕ.
  • Σε σύσκεψη με θέμα τα επόμενα βήματα στη δράση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και ιδιαίτερα ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα καλεί η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω, το Σάββατο 28/11, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Ελλης και Ανδριανουπόλεως).
  • Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στο επίκεντρο της συνέλευσης θα βρεθεί η κλιμάκωση της πάλης με συμμετοχή στη νέα πανελλαδική απεργία.
  • Σε Γενική Συνέλευση προχωρά η ΠΕΜΕΝ, την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της (Μπουμπουλίνας 21).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ