ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεχίζουν να «ψάχνονται» για το πώς θα παίξουν το ρόλο τους

...και παράλληλα αναζητούν «δικαίωση» της αντιλαϊκής τους διακυβέρνησης, αξιοποιώντας τα νέα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Συνεχίζουν να «ψάχνονται» στο εσωτερικό της ΝΔ, ενόσω αδυνατούν να εκπέμψουν, έστω προσώρας, μια εικόνα ενότητας και ομοψυχίας, ως απόδειξη στο κεφάλαιο ότι παραμένουν ο κεντροδεξιός πυλώνας στον οποίο μπορεί να στηριχθεί εναλλακτικά για τη διαχείριση της εξουσίας του.

Συγκεκριμένα, μετά τη γνωστοποίηση του αιτήματος του Αλ. Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, στο εσωτερικό του κόμματος ξεκίνησε μια γκρίνια για το πώς θα πάει εκεί η ΝΔ, εφόσον βρίσκεται με μεταβατικό πρόεδρο, τον Γ. Πλακιωτάκη και «τρέχουν» ακόμα οι εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου.

Ο ίδιος ο Γ. Πλακιωτάκης, σε μια προσπάθεια να αντιπαρατεθεί στον Αλ. Τσίπρα, διεμήνυσε ότι είναι «άκομψο» και «αντιθεσμικό» να μαθαίνουν το σχετικό αίτημα από τα ΜΜΕ, χωρίς να έχει απευθυνθεί κάποια επίσημη πρόσκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο εκ των υποψηφίων προέδρων Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του Ασφαλιστικού, να ψάξει αλλού». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αν ο πρωθυπουργός ψάχνει συνεννόηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, «τότε βεβαίως η ΝΔ είναι ανοικτή να συζητήσει, καθώς σε αυτά τα ζητήματα δε χωρούν χωριστές κομματικές γραμμές».

Αλλοι δύο υποψήφιοι, οι Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας, εξέφρασαν ενστάσεις και «απορίες» για την κίνηση Τσίπρα, αλλά σε κάθε περίπτωση ζήτησαν πριν τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, για να αποφασιστεί το πώς θα προσέλθει σε αυτό ο Γ. Πλακιωτάκης. Σημειωτέον, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περασμένη Τρίτη και για αντιπολιτευτικούς λόγους, εκφράστηκε γενικά αρνητική στάση για επίδειξη «συναίνεσης» προς την κυβέρνηση, όπως την ζήτησε πρόσφατα ο Τσίπρας, έχοντας μπροστά, το αμέσως επόμενο διάστημα, ζητήματα όπως η ψήφιση του προϋπολογισμού, το Ασφαλιστικό κ.ά.

Αντικρουόμενες γραμμές

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η Ντόρα Μπακογιάννη, αν και άσκησε κριτική για τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης έναντι της αντιπολίτευσης, άφησε ανοιχτό, έστω και υπό προϋποθέσεις, ένα «παραθυράκι» συναίνεσης, αν η κυβέρνηση «δεχτεί ότι δεν είπε την αλήθεια στο λαό». Μια τοποθέτηση που δείχνει να αποτελεί τη γραμμή Μεϊμαράκη, τον οποίο στηρίζει η Μπακογιάννη στην εσωκομματική κούρσα.

Συγκεκριμένα, είπε η Μπακογιάννη: «Πριν καλέσετε τα κόμματα σε συναίνεση, αναλογιστείτε ποια είναι η πρότασή σας και τι θέλετε να κάνετε για το Ασφαλιστικό. Τέσσερα χρόνια αρνιόσασταν κάθε συναίνεση και τώρα ζητάτε τη συναίνεση για να εφαρμόσετε χειρότερες πολιτικές» ανέφερε, προσθέτοντας: «Η συναίνεση δεν επιτυγχάνεται με ύβρεις και με οίηση, αλλά μόνο όταν έχει κάποιος το θάρρος να βγει και να πει ότι αυτά που έλεγε τα έλεγε από άγνοια, από ιδεοληψία ή από προσπάθεια κοροϊδίας του ελληνικού λαού».

Σε «ομολογία σφάλματος» κάλεσε την κυβέρνηση αργότερα και ο Μ. Βορίδης, για να καταλήξει ωστόσο σε διαφορετικό «δια ταύτα»: «Δεν επρόκειτο για λάθος, όπως ευγενώς λέει η Ντόρα Μπακογιάννη (...) Απλώς λέγατε ψέματα εξ αρχής και το γνωρίζατε!» ανέφερε και συνέχισε: «Θέλει θάρρος, αλλά συνεννόηση μπορεί να υπάρξει. Ξεκινά όμως από το εξής: ομολογία σφάλματος! "Ο,τι είπαμε είναι λάθος, μας συγχωρείτε"». Και λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε τη χώρα σε εκλογές», ο Μ. Βορίδης πρότεινε την παραίτηση της παρούσας κυβέρνησης και τη στήριξη - και από τους μεν και από τους δε - μιας κυβέρνησης υπό τον Αντ. Σαμαρά, «για να συνεχίσουμε από εκεί που το αφήσαμε»... Υπενθυμίζουμε εδώ ότι ο Μ. Βορίδης είναι υποστηρικτής του Τζιτζικώστα στην κούρσα διαδοχής, ενώ με τον Σαμαρά έχει ανοικτή πλέον κόντρα τις τελευταίες μέρες ο Μεϊμαράκης...

Παραπέρα, ο Μεϊμαράκης, με ανακοίνωσή του, εμφανίζοντας εαυτόν ως εγγυητή της ενότητας της ΝΔ, βάζει ανοικτά θέμα σχεδίων διάσπασης της ΝΔ: «Σε μια περίοδο επικίνδυνων διεθνών ανακατατάξεων, είναι σαφές ότι κάποιοι επιδιώκουν την πολυδιάσπαση του ελληνικού πολιτικού συστήματος και τη διάλυση του μοναδικού μεγάλου κόμματος, της ΝΔ, που αποτελεί την εγγύηση για τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας», υποστηρίζει.

Επιχειρούν να επισπεύσουν τις διαδικασίες

Στα διαδικαστικά, τέλος, της εκλογής νέου προέδρου, ο Γ. Πλακιωτάκης, συνεχίζοντας τις επαφές με στελέχη του κόμματος, «με βασική προτεραιότητα», όπως διατείνεται, «την ταχεία, ομαλή και απόλυτα διαφανή διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ», συναντήθηκε χτες με τους πρώην προέδρους της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργούς, Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά.

Αργότερα, συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία επιχειρεί να επισπεύσει ώστε να καταλήξει σε εταιρεία που θα «τρέξει» τις εσωκομματικές εκλογές, προκειμένου το αργότερο στις 20/12 να έχουν νέο πρόεδρο.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2016
Στρατηγική σύμπλευση στη στήριξη του κεφαλαίου

Οι διαγκωνισμοί ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα υπόλοιπα κόμματα της αστικής διαχείρισης, για το ποιος είναι ικανότερος στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, κυριάρχησαν και χτες, δεύτερη μέρα συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2016 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στο... όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις καπιταλιστικές επενδύσεις σημείωσε: «Χωρίς μια διαφορετική πολιτική, με πολλές μεγάλες επενδύσεις, όπως έγιναν μετά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε υποδομές, δεν θα ξαναβγούμε από αυτή την κρίση. Αρα, η ευρωπαϊκή Αριστερά οφείλει να οραματιστεί μια στρατηγική που προσπαθεί να απαντήσει με δικούς της όρους σε αυτό το πρόβλημα: Οτι το κεφάλαιο και ο καπιταλισμός αυτή τη στιγμή έχει πάρα πολλά χρήματα που δεν επενδύονται»...

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Μ. Βορίδης, σε ένα ρεσιτάλ λαϊκισμού ανέφερε: «Αιφνιδίως ο πρωθυπουργός ανακάλυψε την εθνική συνεννόηση. Να συνεννοηθούμε για το αν θα κόψουμε μαζί τις συντάξεις; Να συνεννοηθούμε για να πάρουμε μαζί ευθύνες των δικών σας επιλογών; 'Η να συνεννοηθούμε για να συμπράξουμε μαζί σας στη φοροεπιδρομή και στην εξόντωση της ελληνικής ιδιωτικής οικονομίας;». Προφανώς «ξεχνά» ότι τα μέτρα της κυβέρνησης τα έχει ψηφίσει και η ΝΔ, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. «Ξεχνά» ότι η αντιλαϊκή πολιτική της (που δε συνιστά βέβαια... «εξόντωση της ιδιωτικής οικονομίας»!) αποτελεί συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, την οποία τόσο ο ίδιος, όσο και ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, έσπευσαν να υπερασπιστούν, επιζητώντας «δικαίωσή» της...

Από το Ποτάμι ο Κ. Μπαργιώτας σημείωσε ότι «δεν είναι το βασικό πρόβλημα του προϋπολογισμού η δραματική και κολοσσιαία αύξηση των φόρων και των περικοπών, τα νέα βάρη σε κάποιες τάξεις» αλλά η αδυναμία αποτύπωσης «εθνικών και πολιτικών στόχων»...

Αντίστοιχα, ο ειδικός εισηγητής της ...«αντισυστημικής» Χρυσής Αυγής, Γ. Γερμενής, σημείωσε τη μόνιμη αγωνία του μορφώματός του, ότι «η οικονομία, εδώ και χρόνια, δεν αντέχει νέους φόρους, αντιθέτως χρειάζεται ασφαλές, φιλικό επενδυτικό περιβάλλον με σταθερό φορολογικό, ασφαλιστικό πλαίσιο και μειωμένη γραφειοκρατία, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων».

Οσον αφορά την Ενωση Κεντρώων, ο ειδικός της εισηγητής, Δ. Καβαδέλλας, εξέφρασε την ανησυχία του ότι «επιχειρήσεις κλείνουν, μεταφέρονται στα Βαλκάνια», γιατί «παραφορτώσατε το γαϊδούρι».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Πρότεινε άρση ασυλίας του Ν. Μιχαλολιάκου

Την άρση ασυλίας του αρχηγού της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου, αποφάσισε, χτες, κατά πλειοψηφία, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής να προτείνει προς την Ολομέλεια, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική παραγγελία, για τέλεση αξιόποινων πράξεων που αφορούσαν την παρακίνηση σε χρήση βίας.

Συγκεκριμένα, η δικογραφία αφορά ομιλία του Ν. Μιχαλολιάκου το 2011, στην οποία αναφερόταν σε δημοσιογράφους λέγοντας ότι πρέπει να... γίνουν «σαπούνια» και αυτοί και τα... «εβραιόπουλά τους», απειλώντας ότι «θα σας σπάσουμε τα κεφάλια», ότι «είμαστε πιο ακραίοι από όσο νομίζετε», και άλλα παρόμοια.

Από τους εκπροσώπους των κομμάτων στην Επιτροπή, μόνο ο χρυσαυγίτης Χρ. Παππάς ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας, ενώ κατά την τοποθέτησή του προσπάθησε να εμφανίσει την οργάνωσή του ως «θύμα» που «διώκεται», χαρακτηρίζοντας τα όσα ανέφερε ο αρχηγός του «πολιτικό κείμενο»!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, κατά την τοποθέτησή του, σχολιάζοντας όσα ανέφερε ο χρυσαυγίτης βουλευτής, σημείωσε ότι είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα του φασισμού η διγλωσσία, η διπλοπροσωπία και η υποκρισία. Οσον αφορά το περιεχόμενο της τότε ομιλίας του Ν. Μιχαλολιάκου, τόνισε ότι είναι ενδεικτική της ναζιστικής ιδεολογικής πρακτικής, επισημαίνοντας ότι στις κατηγορίες θα έπρεπε να προστεθεί και αυτή της παραβίασης της αντιρατσιστικής νομοθεσίας. Ανέφερε ότι πάει πολύ να εμφανίζονται οι χρυσαυγίτες ως θύματα και κατατρεγμένοι όταν στην προκειμένη περίπτωση έχουν ουσιαστικά ευνοϊκή μεταχείριση από τη Δικαιοσύνη. Είναι χαρακτηριστικό, σημείωσε, ότι ενώ η ομιλία του Ν. Μιχαλολιάκου ήταν αναρτημένη στο διαδίκτυο από το 2011 και θα μπορούσε να διωχθεί άμεσα και αυτεπάγγελτα, οι ποινικές διαδικασίες κινήθηκαν πριν από λίγους μήνες και αφού πια υπήρξαν αναφορές και δημοσιεύματα.

Επιπλέον, κατά τη χτεσινή συνεδρίασή της, η Επιτροπή απέρριψε κατά πλειοψηφία το εισαγγελικό αίτημα για άρση ασυλίας του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένου για πολεοδομικές παραβάσεις. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», ΝΔ και Ποτάμι ψήφισαν υπέρ της άρσης, ενώ κατά ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα, πλην της Ενωσης Κεντρώων που απουσίαζε.

Στην Ιταλία ο Πρ. Παυλόπουλος

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, προσκαλεσμένος του Προέδρου της Ιταλίας, Σ. Ματαρέλα.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, ο Πρ. Παυλόπουλος δήλωσε πως «η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της, καθορίζει και τον τρόπο φύλαξής τους, απαιτεί και ζητεί τη συμπαράσταση των Ευρωπαίων εταίρων, ιδίως μέσα από τον FRONTEX, και βεβαίως ζητάει από την ΕΕ το αυτονόητο, να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία. Γιατί αυτή είναι η βασική αιτία του κακού».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας, ευχαρίστησε, όπως είπε, «για την όλη στάση της Ιταλίας κατά την ελληνική κρίση, ως προς την παραμονή μας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη», επανέλαβε ότι «η Ελλάδα έχει πράξει στο ακέραιο αυτά που της αναλογούν» και «αναμένει από τους εταίρους μας διορθώσεις που πρέπει να γίνουν σε πράγματα που είναι εσφαλμένα, κυρίως στη συζήτηση που αφορά το χρέος, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Τέλος, δήλωσε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο για το ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ, σε ό,τι αφορά τα τμήματα τα οποία σχετίζονται με την Ελλάδα και την Ιταλία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ