Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεχίζουν να «ψάχνονται» για το πώς θα παίξουν το ρόλο τους

...και παράλληλα αναζητούν «δικαίωση» της αντιλαϊκής τους διακυβέρνησης, αξιοποιώντας τα νέα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Συνεχίζουν να «ψάχνονται» στο εσωτερικό της ΝΔ, ενόσω αδυνατούν να εκπέμψουν, έστω προσώρας, μια εικόνα ενότητας και ομοψυχίας, ως απόδειξη στο κεφάλαιο ότι παραμένουν ο κεντροδεξιός πυλώνας στον οποίο μπορεί να στηριχθεί εναλλακτικά για τη διαχείριση της εξουσίας του.

Συγκεκριμένα, μετά τη γνωστοποίηση του αιτήματος του Αλ. Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, στο εσωτερικό του κόμματος ξεκίνησε μια γκρίνια για το πώς θα πάει εκεί η ΝΔ, εφόσον βρίσκεται με μεταβατικό πρόεδρο, τον Γ. Πλακιωτάκη και «τρέχουν» ακόμα οι εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου.

Ο ίδιος ο Γ. Πλακιωτάκης, σε μια προσπάθεια να αντιπαρατεθεί στον Αλ. Τσίπρα, διεμήνυσε ότι είναι «άκομψο» και «αντιθεσμικό» να μαθαίνουν το σχετικό αίτημα από τα ΜΜΕ, χωρίς να έχει απευθυνθεί κάποια επίσημη πρόσκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο εκ των υποψηφίων προέδρων Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του Ασφαλιστικού, να ψάξει αλλού». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αν ο πρωθυπουργός ψάχνει συνεννόηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, «τότε βεβαίως η ΝΔ είναι ανοικτή να συζητήσει, καθώς σε αυτά τα ζητήματα δε χωρούν χωριστές κομματικές γραμμές».

Αλλοι δύο υποψήφιοι, οι Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας, εξέφρασαν ενστάσεις και «απορίες» για την κίνηση Τσίπρα, αλλά σε κάθε περίπτωση ζήτησαν πριν τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, για να αποφασιστεί το πώς θα προσέλθει σε αυτό ο Γ. Πλακιωτάκης. Σημειωτέον, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περασμένη Τρίτη και για αντιπολιτευτικούς λόγους, εκφράστηκε γενικά αρνητική στάση για επίδειξη «συναίνεσης» προς την κυβέρνηση, όπως την ζήτησε πρόσφατα ο Τσίπρας, έχοντας μπροστά, το αμέσως επόμενο διάστημα, ζητήματα όπως η ψήφιση του προϋπολογισμού, το Ασφαλιστικό κ.ά.

Αντικρουόμενες γραμμές

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η Ντόρα Μπακογιάννη, αν και άσκησε κριτική για τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης έναντι της αντιπολίτευσης, άφησε ανοιχτό, έστω και υπό προϋποθέσεις, ένα «παραθυράκι» συναίνεσης, αν η κυβέρνηση «δεχτεί ότι δεν είπε την αλήθεια στο λαό». Μια τοποθέτηση που δείχνει να αποτελεί τη γραμμή Μεϊμαράκη, τον οποίο στηρίζει η Μπακογιάννη στην εσωκομματική κούρσα.

Συγκεκριμένα, είπε η Μπακογιάννη: «Πριν καλέσετε τα κόμματα σε συναίνεση, αναλογιστείτε ποια είναι η πρότασή σας και τι θέλετε να κάνετε για το Ασφαλιστικό. Τέσσερα χρόνια αρνιόσασταν κάθε συναίνεση και τώρα ζητάτε τη συναίνεση για να εφαρμόσετε χειρότερες πολιτικές» ανέφερε, προσθέτοντας: «Η συναίνεση δεν επιτυγχάνεται με ύβρεις και με οίηση, αλλά μόνο όταν έχει κάποιος το θάρρος να βγει και να πει ότι αυτά που έλεγε τα έλεγε από άγνοια, από ιδεοληψία ή από προσπάθεια κοροϊδίας του ελληνικού λαού».

Σε «ομολογία σφάλματος» κάλεσε την κυβέρνηση αργότερα και ο Μ. Βορίδης, για να καταλήξει ωστόσο σε διαφορετικό «δια ταύτα»: «Δεν επρόκειτο για λάθος, όπως ευγενώς λέει η Ντόρα Μπακογιάννη (...) Απλώς λέγατε ψέματα εξ αρχής και το γνωρίζατε!» ανέφερε και συνέχισε: «Θέλει θάρρος, αλλά συνεννόηση μπορεί να υπάρξει. Ξεκινά όμως από το εξής: ομολογία σφάλματος! "Ο,τι είπαμε είναι λάθος, μας συγχωρείτε"». Και λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε τη χώρα σε εκλογές», ο Μ. Βορίδης πρότεινε την παραίτηση της παρούσας κυβέρνησης και τη στήριξη - και από τους μεν και από τους δε - μιας κυβέρνησης υπό τον Αντ. Σαμαρά, «για να συνεχίσουμε από εκεί που το αφήσαμε»... Υπενθυμίζουμε εδώ ότι ο Μ. Βορίδης είναι υποστηρικτής του Τζιτζικώστα στην κούρσα διαδοχής, ενώ με τον Σαμαρά έχει ανοικτή πλέον κόντρα τις τελευταίες μέρες ο Μεϊμαράκης...

Παραπέρα, ο Μεϊμαράκης, με ανακοίνωσή του, εμφανίζοντας εαυτόν ως εγγυητή της ενότητας της ΝΔ, βάζει ανοικτά θέμα σχεδίων διάσπασης της ΝΔ: «Σε μια περίοδο επικίνδυνων διεθνών ανακατατάξεων, είναι σαφές ότι κάποιοι επιδιώκουν την πολυδιάσπαση του ελληνικού πολιτικού συστήματος και τη διάλυση του μοναδικού μεγάλου κόμματος, της ΝΔ, που αποτελεί την εγγύηση για τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας», υποστηρίζει.

Επιχειρούν να επισπεύσουν τις διαδικασίες

Στα διαδικαστικά, τέλος, της εκλογής νέου προέδρου, ο Γ. Πλακιωτάκης, συνεχίζοντας τις επαφές με στελέχη του κόμματος, «με βασική προτεραιότητα», όπως διατείνεται, «την ταχεία, ομαλή και απόλυτα διαφανή διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ», συναντήθηκε χτες με τους πρώην προέδρους της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργούς, Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά.

Αργότερα, συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία επιχειρεί να επισπεύσει ώστε να καταλήξει σε εταιρεία που θα «τρέξει» τις εσωκομματικές εκλογές, προκειμένου το αργότερο στις 20/12 να έχουν νέο πρόεδρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ