Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει προσπάθεια φίμωσης του ΚΚΕ και ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ

MotionTeam

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ
Την προσπάθεια φίμωσης του ΚΚΕ, ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης και περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης, που επιχειρείται από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, με πρόφαση τη δήθεν παράνομη αφισοκόλληση από το ΚΚΕ αλλά και από άλλους φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος, κατήγγειλε η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες. Τα στελέχη του ΚΚΕ απαίτησαν την άμεση απόσυρση της μήνυσης κατά της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει καταθέσει ο Γ. Μπουτάρης, καθώς και την ανάκληση - ακύρωση όλων των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούν στα πρόστιμα για αφισοκόλληση.

Θυμίζουμε ότι η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης επέβαλε αλλεπάλληλα πρόστιμα, ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ, στο ΚΚΕ, για «παράνομη» αφισοκόλληση για εκδηλώσεις, όπως το κεντρικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ, η μεγάλη εκδήλωση για τον Μπ. Μπρεχτ, για τις κεντρικές πολιτικές εκδηλώσεις με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κ.ά. Για την επιβολή των προστίμων αξιοποιείται ο νόμος 2946/2001, ο οποίος αφορά στην υπαίθρια διαφήμιση και στο άρθρο 1 προσδιορίζει ότι αφορά αποκλειστικά προβολή και προώθηση εμπορικών και επαγγελματικών σκοπών. Σε όλες δε τις εισηγήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για την επιβολή προστίμων το ΚΚΕ χαρακτηρίζεται εταιρεία.

Επίσης, η διοίκηση του δήμου έστειλε και αναφορά στον εισαγγελέα με την προφανή επιδίωξη της άσκησης ποινικών διώξεων. Στο πλαίσιο αυτό διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση και στάλθηκε κλήση προς «τον εκπρόσωπο - διαχειριστή» της Κομματικής Οργάνωσης προκειμένου «να δώσει εξηγήσεις κατόπιν μήνυσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, σχετικά με την ανάρτηση αφισών».

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελής, βουλευτής και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, και ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος.

Ο Ζ. Λυμπερίδης προειδοποίησε τη διοίκηση του δήμου και τον δήμαρχο ότι όσα πρόστιμα και να βάζει, όσες μηνύσεις και να καταθέτει ποινικοποιώντας στην πραγματικότητα την πολιτική δράση, το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ...συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις.

Ποιος είναι ο πραγματικός τους στόχος;

Σε ό,τι αφορά το ποιος πραγματικά είναι ο στόχος αυτών των ενεργειών του δήμου, είπε: «Πραγματικά, είναι άξιο απορίας... ποιος πραγματικά είναι ο στόχος τους. Να φιμώσουν το ΚΚΕ; Ξέρουν πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Να το πιέσουν οικονομικά, βάζοντάς του εξωπραγματικά πρόστιμα; Τον ενημερώνουμε ότι τέτοιου είδους αποφάσεις μάς πεισμώνουν περισσότερο».

Πρόσθεσε πως ο κ. Μπουτάρης «έχει διαλέξει προ πολλού με ποιους θα πάει και ποιους θ' αφήσει. Με τους επιχειρηματίες και τα συμφέροντά τους, την άρχουσα τάξη, τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, το baner του οποίου κρέμεται έξω από το Δημαρχείο για τα 100 χρόνια του ΣΒΒΕ και όπως φαίνεται δεν τον ενοχλεί καθόλου. Αυτών τα συμφέροντα εξυπηρετεί και αυτή του η επιλογή είναι που τον οδηγεί στην ένταση του αυταρχισμού, στην προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης, παρεμπόδισης ενημέρωσης του λαού με τις θέσεις του ΚΚΕ. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Γνωρίζει και ο ίδιος, όπως γνωρίζουν πολύ καλά και οι όμοιοί του, πως μόνο το ΚΚΕ μπορεί να σταθεί εμπόδιο και να ανατρέψει τα σχέδιά τους. Σχέδια και αποφάσεις που κατεδαφίζουν ό,τι μέχρι τώρα έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι με τους αγώνες και τις θυσίες τους».

Τέλος, ο Ζ. Λυμπερίδης σημείωσε πως αυτού του είδους οι αποφάσεις δεν στοχεύουν μόνο ενάντια στο ΚΚΕ αλλά ενάντια σε οποιονδήποτε αγωνίζεται και αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική. Είναι αποφάσεις άκρως αντιδημοκρατικές, θυμίζουν μαύρες εποχές. Τόνισε ότι συνυπεύθυνες είναι και οι παρατάξεις που έχουν συμφωνήσει και ψηφίσει αυτά τα πρόστιμα αλλά και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διατηρεί το πλαίσιο για να παίρνονται τέτοιες αποφάσεις.

Ο Γ. Δελής αναφέρθηκε στην αφοσίωση και συνέπεια στα συμφέροντα της τάξης των καπιταλιστών που αποδεικνύεται μέσα από τις αποφάσεις της διοίκησης του δήμου και «τα έργα και τις ημέρες» της τα τελευταία 5 χρόνια.

Ο Μ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στο νομικό σκέλος τονίζοντας ότι «επανειλημμένα έχει κριθεί με νομολογίες του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι το πεδίο εφαρμογής του νόμου 2946/2001 και των συγκεκριμένων διατάξεων έχει να κάνει αποκλειστικά με εμπορική - επιχειρηματική δραστηριότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ