Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - «ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»
Εντοπίζει αποκλίσεις και συστήνει αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Αποκλίσεις σε μια σειρά από δείκτες μέτρησης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και γενικότερα ανάμεσα στις οικονομίες των κρατών της ΕΕ, εντοπίζει η «Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης» που δημοσιοποίησε χτες η Κομισιόν. Η έκθεση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» για το 2016, που αφορά στα ενισχυμένα μέτρα ελέγχου και δημοσιονομικής εποπτείας για όλα τα κράτη - μέλη.

Στο επίκεντρο των «συστάσεων» βρίσκονται οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η προώθηση «σύγχρονων συστημάτων» για την κοινωνική προστασία, οι μειώσεις φόρων που επιβαρύνουν την εργασία (δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία), η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπου και εντοπίζονται οι αποκλίσεις των κρατών - μελών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, σε 16 χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία) διαπιστώθηκε ανισορροπία στο πλαίσιο του προηγούμενου κύκλου και απαιτείται σήμερα νέα εμπεριστατωμένη επισκόπηση, για να εκτιμηθεί εάν οι ανισορροπίες παραμένουν. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις για την Αυστρία και την Εσθονία, ενώ τα συμπεράσματα της εμπεριστατωμένης επισκόπησης ανά χώρα προβλέπεται να δημοσιοποιηθούν το Φλεβάρη του 2016.

Οι κατευθύνσεις της Κομισιόν

-- Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, που να συνδυάζουν την ευελιξία με τις «αξιόπιστες» συμβάσεις εργασίας. Λόγος γίνεται για τα «σύγχρονα συστήματα κοινωνικής προστασίας», τα οποία θα «στηρίζουν αυτούς που τα έχουν ανάγκη».

-- Τα κράτη με μεγάλα ιδιωτικά και κρατικά χρέη καλούνται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και το επιχειρηματικό περιβάλλον τους.

-- Τα κράτη με μεγάλα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών καλούνται να εφαρμόσουν πολιτικές που βοηθούν στην τόνωση της εγχώριας αποταμίευσης, προκειμένου να δοθεί ώθηση σε επενδύσεις.

-- Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προωθούν τη «δια βίου μάθηση» και στηρίζουν την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. Δηλαδή, προγράμματα ανακύκλωσης της επίσημης ανεργίας και διοχέτευσης ευέλικτου και φτηνού εργατικού δυναμικού στους επιχειρηματίες. Η μείωση των φόρων και η απελευθέρωση ορισμένων επαγγελμάτων θα συμβάλλει στο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την Κομισιόν.

-- Σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, μέσω της βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, δήλωσε σχετικά: «Η Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης αφορά ουσιαστικά την ιεράρχηση των κατάλληλων πολιτικών για την ενίσχυση της ανάκαμψης. Η λύση απαιτεί να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στις επενδύσεις και να εφαρμοστούν αποφασιστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές».

Η Γιούροστατ

Εντονες ανισομετρίες καταγράφονται και στα στοιχεία της Γιούροστατ, που αφορούν στις «μακροοικονομικές ανισορροπίες» των κρατών της ΕΕ.

Ενδεικτικά:

Τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο συναλλαγών της Γερμανίας φτάνουν στο 6,9% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο στην τελευταία τριετία, έναντι ελλείμματος 1% του ΑΕΠ που εμφανίζεται στη Γαλλία. Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της κατάλληλης διαμόρφωσης των ισοζυγίων είναι αντικείμενο της ενδοκαπιταλιστικής διαπάλης ανάμεσα σε κράτη και κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Ο «δείκτης κόστους εργασίας», με τον οποίο τα επιτελεία των καπιταλιστών μετράνε το «κόστος» για κάθε μονάδα παραγόμενου εμπορεύματος, ενισχύθηκε κατά 1,5% στη Γερμανία, στην τελευταία τριετία, έναντι ενίσχυσης 4,8% στη Γαλλία. Στην Ελλάδα καταγράφεται πτώση 11,6% και στην Ισπανία 4,1%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ