Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκαλεί τους σεισμόπληκτους της Λευκάδας

«Ε, δεν φταίμε εμείς για το ότι έγινε σεισμός και σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι»! Ξεπερνώντας τα όρια της πρόκλησης απέναντι στις οικογένειες των δύο νεκρών και τους ξεσπιτωμένους από τον τελευταίο σεισμό στη Λευκάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, έδωσε αυτήν την απάντηση, χτες, από το βήμα της Βουλής, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, με την οποία απαίτησε να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δοθούν τα κονδύλια, 1ον, για την πραγματική αποζημίωση και αποκατάσταση των πληγέντων και, 2ον, την αντισεισμική θωράκιση του νησιού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι αν μετά το μεγάλο σεισμό, που είχε γίνει στο νησί το 2003, είχαν γίνει οι απαραίτητες επισκευές στα δημόσια κτίρια και τις κατοικίες και τα απαραίτητα αντισεισμικά έργα, ο νέος σεισμός δεν θα είχε αυτόν τον τραγικό απολογισμό. Είναι απτή επιβεβαίωση, σημείωσε, ότι «η αντισεισμική θωράκιση, όπως και η αντιπλημμυρική και η αντιπυρική θωράκιση, συνολικά τα έργα για υποδομές που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, είναι μη επιλέξιμα για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, όπως και τη σημερινή, γιατί δεν αποφέρουν το προσδοκώμενο κέρδος για τους κατασκευαστικούς επιχειρηματικούς ομίλους».

Οπως τόνισε, αυτήν τη στιγμή στη Λευκάδα, από τις μέχρι τώρα αυτοψίες σε 120 κατοικίες, οι 86 κρίθηκαν μη κατοικήσιμες, υπάρχουν προβλήματα σε δημόσια κτίρια, γυμνάσια, σχολεία, νηπιαγωγεία, ρωγμές στο νοσοκομείο του νησιού, στο οδικό δίκτυο.

Απαίτησε, παράλληλα με την έναρξη τώρα όλων των έργων για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού, «τη διασφάλιση στέγασης, σίτισης, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης των πληγέντων κατοίκων και στήριξή τους με έκτακτο επίδομα. Επιδότηση ενοικίου», πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά. Στέγαση των σχολείων που υπέστησαν ζημιές, ασφαλή και δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση 100% στην πραγματική αξία των κατοικιών, των πληγέντων, απαλλαγή από κάθε χαράτσι και δημοτικά τέλη των σεισμόπληκτων, «πάγωμα» χρεών σε εφορία, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους κ.λπ. «Διαγραφή των στεγαστικών δανείων για όσες κατοικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών. Απαγόρευση των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών, ουσιαστική ανακούφιση από τα δυσβάσταχτα δάνεια κ.ά.».

Ο Τρ. Αλεξιάδης αφού είπε με θράσος ότι δεν φταίει η κυβέρνηση για το σεισμό και τον τραγικό θάνατο των δύο γυναικών, στη συνέχεια επιβεβαίωσε πλήρως την κριτική του Στ. Τάσσου. Είπε ότι εξετάζονται αποφάσεις για την «παράταση των προθεσμιών φόρων που λήγουν ώστε να μην έχουν προβλήματα οι επιχειρήσεις της Λευκάδας», να υπάρχουν απαλλαγές ως προς τον ΕΝΦΙΑ «είτε συνολικά για το νησί, είτε για τις περιοχές ή για τα οικήματα για τα οποία υπάρχουν ζημιές» και να υπάρξει «απαλλαγή του Δήμου και της Περιφέρειας από ΦΠΑ για τα έργα που θα προγραμματίσουν για την αποκατάσταση των ζημιών». Για τα υπόλοιπα δήλωσε αναρμόδιος, και πρόσθεσε: «Για εσάς, για τα πάντα, φταίει ο καπιταλισμός. Δεκτό το πολιτικό σας αφήγημα», όμως «έχουμε μια άλλη άποψη. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στην ψήφο των πολιτών»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ