Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΟΛΑΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Στρατιωτική δράση ανακοίνωσε και η Γερμανία

Επαφές Ολάντ με Πούτιν και Ρέντσι

Από τη συνάντηση Πούτιν - Ολάντ στη Μόσχα
Από τη συνάντηση Πούτιν - Ολάντ στη Μόσχα
ΠΑΡΙΣΙ.--

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που η γαλλική πλουτοκρατία διεκδικεί στην κλιμάκωση της επέμβασης στη Μέση Ανατολή, επιβεβαιώνουν οι καθημερινές επαφές του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, για την ενίσχυση του «διεθνούς αντιτρομοκρατικού αγώνα».

Μάλιστα, μετά την προχτεσινοβραδινή συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, το Βερολίνο ανακοίνωσε χτες ότι αναλαμβάνει κι αυτό στρατιωτική δράση στη Μέση Ανατολή, συμμετέχοντας στην επέμβαση στη Συρία (καταρχήν;) με αναγνωριστικά αεροσκάφη τύπου «Tornado», αεροπλάνα ανεφοδιασμού και μία φρεγάτα. Τις σχετικές δηλώσεις έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και Αμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προσπαθώντας να εμφανίσουν τη γερμανική συμμετοχή ως «συνδρομή» του γαλλικού αεροπλανοφόρου και των γαλλικών μαχητικών, ωστόσο είναι καθαρό ότι ο γερμανικός ιμπεριαλισμός δε διαλέγει το ρόλο του «απλού θεατή» σε μια κρίσιμη αντιπαράθεση που οξύνεται διαρκώς. «Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη στρατιωτική αντιπαράθεση με το ΙΚ, το "Μέτωπο Υποστήριξης" (Τζαμπχάτ αλ Νόσρα) και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία» τόνισαν οι δύο υπουργοί. Η στρατιωτική εμπλοκή και της Γερμανίας αποδεικνύει περίτρανα πόσο ραγδαία διευρύνονται οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί, ενώ οι καθημερινές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή (και μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού) αναδεικνύουν ότι μεγαλώνει ο κίνδυνος μιας πιο γενικευμένης ανάφλεξης.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε για μια ακόμα φορά να κλιμακωθούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε Συρία και Ιράκ, εγκρίνοντας σχετική πρόταση με 515 ψήφους υπέρ, 4 κατά (δύο «Σοσιαλιστές», μια «Οικολόγος» και ένας Ρεπουμπλικανός) και 10 αποχές. Η διαφωνία όσων καταψήφισαν αφορούσε - όπως εξήγησε η Ιζαμπέλ Ατάρντ από τους «Οικολόγους» - τη μη παροχή επαρκών στοιχείων από την κυβέρνηση και το «υψηλό κόστος» των επιχειρήσεων.

Με Πούτιν και Ρέντσι

Χτες το πρωί, ο Γάλλος Πρόεδρος συνάντησε στο Μέγαρο των Ιλισίων και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, που από την πλευρά του αναπαρήγαγε το πρόσχημα των ισλαμιστών. Τόνισε πως η χώρα του παραμένει «δεσμευμένη» σε μια σειρά διεθνείς στρατιωτικές αποστολές, εφιστώντας ακόμα μια φορά ειδική προσοχή στη Λιβύη (που παραμένει ψηλά στην ατζέντα της ιταλικής πλουτοκρατίας), αφού υπογράμμισε: «Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη διαδικασία της Βιέννης σε ό,τι αφορά τη Συρία και είμαστε ιδιαίτερα δεσμευμένοι για να μπορέσει αυτό το παράθυρο "ευκαιρίας" που έχει ανοίξει σε διπλωματικό πεδίο να επεκταθεί και στη Λιβύη».

Το βράδυ, ο Ολάντ βρέθηκε στη Μόσχα, όπου συζήτησε με το Ρώσο ομόλογό του την ενίσχυση της διεθνούς «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας». Απευθυνόμενος στον Ολάντ στην αρχή της συνάντησής τους, ο Βλ. Πούτιν είπε ότι «δίνετε μεγάλη σημασία και καταβάλλετε πολλές προσπάθειες για τη δημιουργία μιας πλατιάς αντιτρομοκρατικής συμμαχίας (...) θεωρούμε ότι αυτή η συμμαχία είναι απόλυτα απαραίτητη και σε αυτό το σημείο οι θέσεις μας είναι ίδιες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ