Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Δυναμικά στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης

Ξεκινώντας τη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, οι Κομματικές Οργανώσεις καθορίζουν τους στόχους τους, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα οργανωτικά και ιδεολογικοπολιτικά μέτρα για να στεφθεί με επιτυχία αυτή η σημαντική πολιτική μάχη. Στην Οργάνωση του Πειραιά, όλα τα όργανα του Κόμματος συνεδρίασαν εγκαίρως για να καταρτίσουν το σχέδιο κάλυψης των στόχων και να συμβάλλουν στον πολιτικό εξοπλισμό του κομματικού δυναμικού, ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και με τους οικονομικούς υπεύθυνους των Οργανώσεων για το σχεδιασμό και τον έλεγχο της μάχης. Σημαντικός κρίκος σε αυτή την προετοιμασία ήταν η προσπάθεια των Γραφείων των ΚΟΒ να επεξεργαστούν και να συζητήσουν με τα μέλη τους ιδιαίτερους ατομικούς τους στόχους, τον τρόπο προετοιμασίας του κύκλου τους. Αυτή η δουλειά τέθηκε σε αναλυτική συζήτηση στις ΚΟΒ για την πολιτική διάσταση της μάχης και την αξία το Κόμμα να βγει ενισχυμένο.

Τώρα προετοιμάζεται η πρώτη μέρα της Οικονομικής Εξόρμησης, με την πλατιά διακίνηση της Ανακοίνωσης της ΚΕ του ΚΚΕ που δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» της προηγούμενης Κυριακής. Ιδιαίτερος στόχος είναι η αξιοποίηση των οπαδών του Κόμματος σε αυτή τη μάχη. Ετσι, μέχρι την πρώτη μέρα της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης πραγματοποιούνται συσκέψεις με φίλους του Κόμματος, ώστε να ενταχθούν στο σχεδιασμό.

Μάχη δεμένη με όλη την πολιτική δράση

Πρόκειται για μάχη που, παρά την αυτοτέλειά της, είναι αντικειμενικά ενταγμένη στην πλούσια δραστηριότητα των Κομματικών Οργανώσεων σε όλα τα μέτωπα: εκδηλώσεις για τα 97 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, βιβλιοπαρουσιάσεις, συσκέψεις, εξορμήσεις, αλλά και η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στο κίνημα για την ανασύνταξή του, για την επιτυχία των μαχών της εργατικής τάξης, όπως της επικείμενης απεργίας, είναι επιμέρους σταθμοί που δένονται με την προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης από τους χιλιάδες εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με τους κομμουνιστές σε τόπους δουλειάς και συνοικίες.

Παράλληλα, η Οικονομική Εξόρμηση αποτελεί συνέχεια όλης της προηγούμενης δραστηριότητας των Οργανώσεων, της επαφής μας με χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους πριν αλλά και μετά τις εκλογικές μάχες, στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Να ξεχωρίσουμε και να απευθυνθούμε σε όλο αυτό τον κόσμο που μπορεί να μην έκανε το βήμα να μας ψηφίσει, αλλά έριξε γέφυρες επικοινωνίας. Που επιβεβαιώθηκε ότι μας ακούει, μας παρακολουθεί και συζητάει μαζί μας την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Αυτή η μάχη είναι μια σπουδαία ευκαιρία, με το κουπόνι στο χέρι να έρθουμε σε επαφή με πολλούς εργαζόμενους, για να βαθύνουμε τη συζήτηση στις ουσιαστικές πλευρές της πολιτικής μας. Αντικειμενικά, οι εξελίξεις, εγχώριες και διεθνείς, με την κλιμάκωση των ανταγωνισμών και των συγκρούσεων των ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή μας, αλλά και η ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ απαιτούν τη συστηματική επαφή με όλο και περισσότερα εργατικά - λαϊκά στρώματα, που βομβαρδίζονται από την εκστρατεία φόβου, τρομοκρατίας και καλλιέργειας αυταπατών από το σύστημα.

Ορισμένες πλευρές που προκύπτουν από την πείρα της οργάνωσης και βοηθούν στη συζήτηση:

  • Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις στην καθημερινή πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Για την υπεράσπιση λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά και την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών. Για να μπορεί να συνεχίσει να διεξάγει αυτή τη μάχη απρόσκοπτα, πρέπει να έχει οικονομική αυτοτέλεια. Ετσι, λοιπόν, στην υπερενενηντάχρονη ζωή του, το Κόμμα ζητούσε ενίσχυση και ενισχυόταν από την εργατική τάξη και το λαό. Το ΚΚΕ δε σταμάτησε ποτέ την Οικονομική Εξόρμηση και ο λαός βοηθούσε πάντα το Κόμμα με όποιον τρόπο μπορούσε. Να θυμηθούμε τους εργατικούς πυρήνες και τους δεκάδες ανώνυμους εργάτες τη δεκαετία του '30 που έστελναν χρήματα στο ΚΚΕ και τις επιτροπές αλληλοβοήθειας που είχαν συγκροτηθεί για να βοηθάνε τους φυλακισμένους κομμουνιστές. Ακόμα και μέσα στην Κατοχή, η ΚΟΑ προκήρυξε Οικονομική Εξόρμηση, τα πλάνα της οποίας υπερκαλύφθηκαν πολύ νωρίτερα από τη λήξη της.
  • Αυτό κάνουμε και σήμερα, μέσα στην κρίση. Εχοντας συνείδηση ότι για να μπορεί το Κόμμα μας να εκτελέσει την ιστορική του κοινωνική αποστολή, για να οργανωθεί η αντίσταση στα νέα μέτρα, στους πλειστηριασμούς, στη μείωση μισθών και συντάξεων κ.λπ. που εξαθλιώνουν ακόμα περισσότερο το λαό, είναι αναγκαιότητα το δυνατό ΚΚΕ, οικονομικά ανεξάρτητο και με την επαναστατική στρατηγική και τα σύμβολά του. Απειρα είναι τα παραδείγματα και σήμερα, μέσα στην κρίση, όπως της καθαρίστριας σε σχολή της Αθήνας, η οποία ήρθε και μας άφησε κρυφά ένα σακουλάκι με 50λεπτα και μας είπε «έβαζα 50 λεπτά στην άκρη για το Κόμμα εδώ και 10 μέρες». Συγκινητικό είναι το παράδειγμα 75χρονου συντρόφου από τη Νίκαια, ο οποίος ήρθε χαρούμενος με ένα 10ευρω στο χέρι και μας είπε ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια που καταφέρνει να «κόψει». Η λίστα είναι ατελείωτη για να αξιοποιήσουμε στην πείρα μας.
  • Ποτέ δε σταμάτησε η αστική τάξη να προσπαθεί να χτυπήσει το Κόμμα μας ηθικά, να το τσαλακώσει στα μάτια της εργατικής τάξης: Από τη λάσπη του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΠΑΣΟΚ μέσω του Πάγκαλου για τις υποτιθέμενες σχέσεις του ΚΚΕ με την εταιρεία «Γερμανός» που κατέρρευσαν και αποδείχτηκαν καθαρή συκοφαντία, μέχρι την επίθεση για τις οικονομικές δυσκολίες στην «Τυποεκδοτική ΑΕ» και τον «902» και τον αντικομμουνισμό της φασιστικής ΧΑ για την πώληση του «902» πριν λίγες μέρες στη Βουλή. Ξέρουν καλά οι απολογητές του συστήματος τους δεσμούς αίματος, την άρρηκτη σχέση που έχει το Κόμμα μας με το λαό και θέλουν να την σπάσουν. Το ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμιά σχέση με οικονομικά συμφέροντα, δεν έχει καμιά σχέση με το κεφάλαιο όπως αυτοί που το συκοφαντούν, φαίνεται από την πολιτική του γραμμή, από τις θέσεις του, από την αδιάκοπη στήριξή του στους αγώνες των εργαζομένων. Οποιος τολμά, ας συγκριθούμε να δούμε τι στάση κρατάει ο καθένας τόσο μέσα στη Βουλή όσο και απέναντι στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.
Με πείσμα και αποφασιστικότητα για την επιτυχία της

Στα δύσκολα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, το Κόμμα μας κάθε χρόνο καταφέρνει να υπερκαλύπτει τα πλάνα. Καταφέρνει να υπερνικά μια σειρά δυσκολίες που προκύπτουν πρώτα απ' όλα από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του λαού. Αυτές οι επιτυχημένες μάχες είναι ενδεικτικές για να μπει στην άκρη ο οποιοσδήποτε δισταγμός εκφράζεται από μέλη και φίλους του Κόμματος για να απευθυνθούν θαρρετά, ζητώντας την οικονομική ενίσχυση από το λαό. Γιατί αποδεικνύεται από τις προηγούμενες οικονομικές εξορμήσεις ότι ο εργατόκοσμος, παρά τα αλλεπάλληλα πλήγματα στο εισόδημά του, εξακολουθεί να ενισχύει το Κόμμα. Είναι τεράστια κατάκτηση οι χιλιάδες εργαζόμενοι που προτιμούν να συνεισφέρουν έστω 2 και 5 ευρώ, παρά να κόψουν την υλική σχέση τους με το ΚΚΕ.

Ακόμα, αυτά τα παραδείγματα δείχνουν ότι δεν έχει βάση ο φόβος μήπως κάποιος μας γυρίσει την πλάτη επειδή του ζητήσαμε οικονομική ενίσχυση για το ΚΚΕ. Το αντίθετο ισχύει: η οικονομική ενίσχυση κάνει ακόμα πιο στέρεο το δεσμό του εργαζόμενου με το Κόμμα, τον κάνει να νιώθει πιο δική του υπόθεση το δυνάμωμα του ΚΚΕ. Οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες είναι αυτές που πρέπει να ξεπεραστούν για να μας προσεγγίσει ο εργαζόμενος και όχι η οικονομική στήριξη.

Οι χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που δίνουν από το πενιχρό τους εισόδημα στο ΚΚΕ, δίνουν θάρρος και κουράγιο σε κάθε σύντροφο για να ξεπερνά την απογοήτευση που πολλές φορές εκφράζει λέγοντας «εγώ δεν μπορώ να πιάσω τους στόχους γιατί "κόβω" λίγα...». Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, εκπαιδεύονται όλα τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, παλιά και νέα, κάνοντας πράξη το σύνθημα «λίγα από πάρα πολλούς εργαζόμενους». Μετά από κάθε μάχη σαν κι αυτή της Οικονομικής Εξόρμησης, βγαίνουμε πιο έμπειροι, με περισσότερο κόσμο που βρήκαμε και ενίσχυσε το ΚΚΕ και αυτή έγινε η αφορμή για να ξεκινήσουμε την πολιτική συζήτηση, για να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας μαζί του.

Πρέπει, λοιπόν, να πάμε σε πολύ κόσμο και όχι μόνο σε όσους παραδοσιακά είναι δίπλα στο Κόμμα. Ταυτόχρονα, να δίνουμε βάρος στο τι καταλαβαίνει ο άλλος από την κουβέντα και όχι απλά στο ποσό που δίνει στο Κόμμα, καθώς οι κομμουνιστές δεν πάνε απλά με «απλωμένη την παλάμη». Προφανώς να παίρνουμε υπόψη μας σε ποιον μιλάμε, σε τι κατάσταση βρίσκεται. Δεν είναι κακό να του δώσουμε και 4-5 μέρες περιθώριο να μεγαλώσει την εισφορά του.

Η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης για ακόμα μια χρονιά, το πείσμα που θα επιδείξουν τα μέλη, οι οπαδοί και οι φίλοι του Κόμματος για να πιαστεί το πλάνο, θα είναι η ουσιαστική απάντηση σε όλους αυτούς που προσδοκούν σε ένα ΚΚΕ αδύναμο, τσαλακωμένο, που θα στέκεται μαζί με τα αστικά κόμματα στη σειρά για να παίρνει ζεστό χρήμα από τα μονοπώλια.

Δημήτρης ΕΦΙΕΤΖΗΣ

Μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ