Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Αμπαλάρουν» τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα

Από συνεδρίαση Γιούρογκρουπ

Eurokinissi

Από συνεδρίαση Γιούρογκρουπ
Το χρονοδιάγραμμα, που αφορά στην κλιμάκωση των επόμενων «πακέτων» με τα αντιλαϊκά μέτρα, βρίσκεται στο επίκεντρο της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες, με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί και στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης της Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής των 28 κρατών - μελών (EFC), η οποία προετοιμάζει τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ). Παράλληλα, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων αυτών, κυρίαρχο θέμα είναι αυτό της εξέτασης των προϋπολογισμών που έχουν υποβάλει τα κράτη - μέλη.

Στο επίκεντρο μπαίνουν πλέον τα ζητήματα του Ασφαλιστικού, η αύξηση του φόρου εισοδήματος στους φτωχούς αγρότες, οι «παρεμβάσεις» στη φορολογία μισθωτών - συνταξιούχων, η καθιέρωση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο με παραπέρα συμπίεση των σχετικών κονδυλίων. Την ίδια ώρα, ανοίγει για τα καλά το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, και το νέο συνδικαλιστικό νόμο. Στη λίστα της «επόμενης μέρας» περιλαμβάνεται, επίσης, σειρά διαρθρωτικών μέτρων, όπως: Η εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ, (που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται το ζήτημα της «Κυριακάτικης αργίας»), η συνολική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με έμφαση στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, η συγκρότηση και λειτουργία του νέου υπερταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, τόνισε πως, αν συνεχιστεί η υφιστάμενη «αρκετά ικανοποιητική» συνεργασία Ελλάδας - θεσμών, σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία για τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων.

Παράλληλα, τα θέματα της διμερούς συνεργασίας με τη Γαλλία, όπως αυτά περιγράφονται στην «Ελληνογαλλική Διακήρυξη - Στρατηγική Εταιρική Σχέση για το μέλλον» συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης του αντιπροέδρου της συγκυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, C. Chantepy.

Με τις πλάτες του ΣΕΒ

«Είναι καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα, αλλά είναι και καθήκον όλων μας να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον που θα ανταμείβει την προσπάθεια των επιχειρήσεων, που επενδύουν με σκοπό τη δημιουργία πλούτου, ο οποίος θα διαχέεται σε όλη την κοινωνία». Αυτό τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, με αφορμή το προβοκατόρικο χτύπημα στα γραφεία του συνδέσμου των Ελλήνων βιομηχάνων.

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ, μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου για την οικονομία, εστιάζει και πάλι στην ανάγκη εκτεταμένων αναδιαρθρώσεων στην παραγωγή, με γνώμονα βέβαια τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Οι 4 στους 5 Ελληνες απασχολούνται σε παραδοσιακούς κλάδους με χαμηλότερη του μέσου όρου Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία ανά απασχολούμενο. Η επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, με επενδύσεις στους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, θα είχε σημαντική θετική επίπτωση στις αμοιβές και τις συνθήκες απασχόλησης που προσφέρουν οι κλάδοι αυτοί». Και βέβαια, χειροκροτώντας τα μέτρα που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εστιάζουν στη «χαμηλή παραγωγικότητα» που επικρατεί στο δημόσιο τομέα, για να τονίσουν ότι «υπάρχουν ακόμα περιθώρια εξοικονόμησης δημοσίων δαπανών ώστε να στηριχθεί η παραγωγική δραστηριότητα και να εξευρεθούν πόροι για το ασφαλιστικό σύστημα, την εκπαίδευση και την υγεία».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το «ετήσιο κόστος εργασίας» ανά μισθωτό κατά μέσο όρο στο σύνολο της οικονομίας ανέρχεται σε 22,1 χιλιάδες ευρώ, ενώ στο «στενό δημόσιο τομέα» (Δημόσια Διοίκηση, Αμυνα και Κοινωνική Ασφάλιση) καταγράφεται μέσος μισθός 30,3 χιλιάδες. Η «σύγκριση», βεβαίως, ανάμεσα στο «κόστος εργασίας» (όπου τσουβαλιάζουν διάφορα μεγέθη) με τον «μέσο μισθό» είναι λαθροχειρία, όμως το «ζουμί» βρίσκεται στην αξίωση του ΣΕΒ, σύμφωνα με τον οποίο, «καθίσταται αδύνατη οποιαδήποτε μεταφορά εργατικού δυναμικού προς την ιδιωτική οικονομία, ιδίως όταν στην παραγωγικότητα και τις επενδύσεις της τελευταίας στηρίζεται το βιοτικό επίπεδο όλων μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ