Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Μπαράζ ρωσικών επιδρομών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Παράλληλα με τις προσπάθειες του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, να εντείνει και να διευρύνει την επέμβαση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Συρία, με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», με την ενεργότερη συμμετοχή της Γερμανίας και της Βρετανίας, η Ρωσία κλιμάκωσε και χτες τις αεροπορικές επιδρομές ανακοινώνοντας «ρεκόρ» επιδρομών μέσα στο τελευταίο τριήμερο αφού εξαπέλυσε 134 επιθέσεις πλήττοντας 449 «τρομοκρατικούς» στόχους.

Στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδιστικών βρέθηκαν κυρίως θέσεις τζιχαντιστών στις επαρχίες Χαλεπίου, Δαμασκού, Ιντλίμπ, Λαττάκειας, Χάμας, Χομς, Ράκα και Ντέιρ Εζόρ, με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, να σημειώνει πως «εξουδετερώθηκαν όλες οι τρομοκρατικές και άλλες μυστηριώδεις ομάδες που μάχονται στην περιοχή», όπου έπεσε με αλεξίπτωτο ο Ρώσος πιλότος μετά την κατάρριψη του βομβαρδιστικού «Su-24» από ένα τουρκικό καταδιωκτικό «F-16».

Νωρίτερα, το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Russia Today» ερευνώντας την προχτεσινή επίθεση αγνώστων σε τουρκικό κομβόι 20 φορτηγών που φέρεται πως μετέφερε «ανθρωπιστική βοήθεια» κοντά στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας, ανακάλυψε ότι η αυτοκινητοπομπή δεν είχε μισθωθεί από την τουρκική οργάνωση αρωγής «Humanitarian Relief Foundation», όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί και ότι η συγκεκριμένη οργάνωση εξέφρασε «άγνοια». Παράλληλα, σημείωσε τις πληροφορίες της τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», που επικαλούμενη συριακές πηγές υποστήριξε ότι τα φορτηγά μετέφεραν όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Στρατιωτική λύση» θέλει η Σ. Αραβία

Το ίδιο 24ωρο, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, δήλωσε πως «η στρατιωτική λύση για τη Συρία παραμένει στο τραπέζι» και ότι θα συνεχιστεί η υποστήριξη σε «μαχητές» της αντιπολίτευσης που πολεμούν για την ανατροπή του Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, από την εξουσία. Μιλώντας στο Ριάντ μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό ομόλογό του, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Τζουμπέιρ επισήμανε πως η σαουδαραβική κυβέρνηση είναι σε επαφή με «διάφορες» συριακές αντιπολιτευόμενες ομάδες για μία πιθανή συνάντησή τους στο Ριάντ στα μέσα Δεκέμβρη, όπως είχε αποφασιστεί στις 14 Νοέμβρη στη Βιέννη, τονίζοντας ότι σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται «όποιες ομάδες έχουν συμπεριληφθεί σε οποιεσδήποτε λίστες για την τρομοκρατία».

Αεροπορικές επιδρομές ζητά ο Κάμερον

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κάλεσε το Κοινοβούλιο να υποστηρίξει την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, ισχυριζόμενος πως αυτό πρέπει να γίνει «τώρα» γιατί «βρίσκονται στη Ράκα, όπου σχεδιάζονται και οργανώνονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες απειλές εναντίον αυτής της χώρας». Ο Κάμερον, η χώρα του οποίου συμμετείχε μαζί με άλλες δυτικές και αραβικές δυνάμεις στη δημιουργία των τζιχαντιστών, απαίτησε υποκριτικά «να στερήσουμε από τους τζιχαντιστές ένα καταφύγιο στη Συρία», ξεκαθαρίζοντας εντούτοις ότι δεν πρόκειται να αναλάβει στρατιωτική δράση με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπ. Ασαντ...

Δεν ανακοινώθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ωστόσο πολλοί αναμένουν ότι θα γίνει πριν από τις 17 Δεκέμβρη, οπότε το Κοινοβούλιο θα κλείσει για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Κρίσπιν Μπλαντ, υποστήριξε την πρόταση Κάμερον, ωστόσο αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και στο Εθνικό Κόμμα Σκοτίας, που έθεσαν εμμέσως ως προϋπόθεση να παρουσιάσει ο Κάμερον «σαφές ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία μετά τη στρατιωτική εκστρατεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ