Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Μπίζνες, στρατιωτική συνεργασία και ευχολόγια...

Επόμενος σταθμός η διακυβερνητική συνάντηση Ελλάδας - Ισραήλ, το Γενάρη του 2016

Με τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μ. Αμπάς, ολοκλήρωσε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, την επίσκεψή του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Νωρίτερα χτες, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρ. Ρίβλιν, ενώ αργά προχτές βράδυ είχε συναντηθεί με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας.

Στο επίκεντρο όλων των επαφών του στο Ισραήλ βρέθηκαν «η ενίσχυση της ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή», το πώς δηλαδή θα βαθύνει η συνεργασία των επιχειρηματικών ομίλων των δύο κρατών, που έχουν δημιουργήσει άξονα για την από κοινού προώθηση των συμφερόντων τους, όπως στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών, στον έλεγχο μεταφορικών οδών κ.ά.

Ο Ρ. Ρίβλιν απένειμε εύσημα στον Ελληνα πρωθυπουργό επειδή είπε στο λαό αυτά που ήθελε να ακούσει, αλλά μετά έπραξε αυτά που έπρεπε με γνώμονα τα συμφέροντα της αστικής τάξης. «Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, έχετε γίνει πλέον σημαία της σημερινής Δημοκρατίας. Κάνατε ακριβώς αυτό το οποίο χρειαζόταν ο λαός και όχι αυτό που ήθελε», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Απ' την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει, ισχυρίστηκε ότι «πολλές φορές είναι καθαρά υποκειμενική η προσέγγιση για το ποιο είναι το συμφέρον του λαού»...

Αντικείμενο της συνάντησης με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Γ. Στάινιτς, ήταν, μεταξύ άλλων, η συνεργασία των δύο κρατών και των επιχειρηματικών ομίλων τους σε τομείς όπως η βέλτιστη εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας. «Η συνεργασία στους τομείς αυτούς θα γίνει πιο συστηματική, ενόψει και της διακυβερνητικής συνάντησης των δύο χωρών, που θα γίνει τον Ιανουάριο του 2016, ενώ θα ακολουθήσει και η τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου, κύκλοι του οποίου χαρακτηρίζουν πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι στο επίκεντρο βρέθηκε και η προετοιμασία για έρευνες για νέα κοιτάσματα.

Με το βλέμμα σ' αυτήν την προοπτική - και φυσικά στο φόντο των εντεινόμενων ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών γύρω από τα ενεργειακά στην περιοχή - τίθεται ο στόχος της δημιουργίας χώρων αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας αγωγού από τα κοιτάσματα της Μεσογείου (Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος) προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στην Παλαιστίνη ευχολόγια...

Εχοντας μια μέρα πριν τσουβαλιάσει θύτες και θύματα σε ό,τι αφορά το συνεχιζόμενο έγκλημα του ισραηλινού κράτους εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Μ. Αμπάς επανέλαβε τα τετριμμένα περί ιστορικών δεσμών Παλαιστίνης και Ελλάδας, ενώ ευχήθηκε λύση στο Παλαιστινιακό, χαρακτηρίζοντάς το «παράγοντα της αποσταθεροποίησης της περιοχής».

Ανακοίνωσε, επίσης, επίσκεψη του Παλαιστίνιου Προέδρου στην Ελλάδα στις 21 - 22/12, που, όπως είπε, σηματοδοτεί «την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας» και πρόσθεσε ότι, «παράλληλα, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τον πολιτικό διάλογο και να προωθήσουμε μία κοινή επιτροπή, όσον αφορά σε οικονομικά και άλλα ζητήματα».

Απ' την πλευρά του, ο Μ. Αμπάς ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό «για τη στήριξη προς την Παλαιστίνη και τον λαό της να ζει ελεύθερα, να έχει το κράτος του και την ανεξαρτησία του». Ενημέρωσε τον Αλ. Τσίπρα για τις εξελίξεις στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «αυτό που ζούμε εμείς, ο λαός της Παλαιστίνης, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ενέχουν μεγάλους κινδύνους, λόγω της κατοχής των Ισραηλινών και των ενεργειών στις οποίες προβαίνουν οι έποικοι του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη, εκτελώντας τα παιδιά μας, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού εμπάργκο στην Παλαιστίνη, το οποίο κατ' επέκταση οδηγεί και σε πολιτικό αδιέξοδο». Ο Μ. Αμπάς ζήτησε τον τερματισμό της κατοχής και την ανακήρυξη του κράτους της Παλαιστίνης, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι «εμείς δεν θέλουμε διαπραγματεύσεις για τις διαπραγματεύσεις και συγχρόνως απορρίπτουμε τόσο τις μεταβατικές, όσο και τις μονομερείς λύσεις».

...και στην Αθήνα ενίσχυση στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ!

Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που ο Αλ. Τσίπρας συναντιόταν στην Παλαιστίνη με τον Μ. Αμπάς, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και τις Ενοπλες Δυνάμεις του, που χρησιμοποιούνται για το μακέλεμα του Παλαιστινιακού λαού, ισραηλινή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε, χτες, το ΓΕΕΘΑ.

Επικεφαλής της ήταν ο διευθυντής της Διεύθυνσης Σχεδιασμού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, υποστράτηγος Α. Νόρκιν, και η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας έτους 2015 μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ