ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Στήνουν ασφυκτικό κλοιό γύρω από πρόσφυγες και μετανάστες

MotionTeam

Ενταση της καταστολής σημειώθηκε χτες σε βάρος προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας μας με την ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη. Εκεί βρέθηκαν και ελληνικές δυνάμεις των ΜΑΤ, που, σε συνδυασμό με τις δυνάμεις καταστολής της ΠΓΔΜ, έσφιξαν ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους ανθρώπους που με τα παιδιά τους προσπαθούν να βρουν διέξοδο και να φύγουν. Πάνω από 5.000 άνθρωποι βρίσκονταν στα σύνορα, ενώ περίπου 1.500 που μεταφέρονταν με λεωφορεία από την Αθήνα είχαν ακινητοποιηθεί στα Μάλγαρα και το Πολύκαστρο προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση καθώς οι αρχές της ΠΓΔΜ μείωσαν τη ροή εισόδου.

Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη του Κιλκίς, επιβεβαιώνουν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο ότι καμία λύση δεν μπορεί να δοθεί από την ΕΕ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα. Πολύ γρήγορα επίσης επιβεβαιώθηκε ότι η «απειλή» εξόδου της χώρας μας από τη Σένγκεν χρησιμοποιείται για να επισπευσθεί η ανάθεση της φύλαξης των συνόρων στη Frontex, δυνάμεις της οποίας θα εγκατασταθούν στην περιοχή από τη Δευτέρα 7 Δεκέμβρη προκειμένου να αναλάβουν δράση.

Οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους και κατάφεραν να φτάσουν στη χώρα μας, μετά από απίστευτη ταλαιπωρία και παλεύοντας να επιβιώσουν από κάθε είδους κυκλώματα εκμετάλλευσης, θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες προορισμού τους στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Γνωρίζουν πως κι εκεί τους περιμένει η βαρβαρότητα του καπιταλισμού, ελπίζουν όμως ότι θα γλιτώσουν τη ζωή τους, τη ζωή των παιδιών τους.

Η πολυήμερη παραμονή των εγκλωβισμένων, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε τα τελευταία 24ωρα και έφτασε περίπου τις 2.500, έχει πυροδοτήσει την ένταση. Οι χιλιάδες αυτοί άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά και βρέφη, παραμένουν για μερόνυχτα εκτεθειμένοι στο κρύο, νηστικοί, διψασμένοι, άρρωστοι, πολλοί από αυτούς ξυπόλητοι, ανάβουν φωτιές, με ό,τι υλικό βρουν διαθέσιμο, για να ζεσταθούν. Μετά και την τοποθέτηση του συρμάτινου φράχτη από την πλευρά της ΠΓΔΜ, που σηματοδότησε την απόφαση για οριστικό φραγμό στο πέρασμά τους, η κατάσταση οξύνθηκε. Κάθε τους προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα αντιμετωπίζεται από τις δυνάμεις καταστολής της ΠΓΔΜ με χημικά και ξύλο.

Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, μεγάλη ομάδα προσφύγων αρνήθηκε να περάσει τα σύνορα, ζητώντας να περάσουν μαζί τους και οι πρόσφυγες - μετανάστες που δεν τους επιτρέπεται η είσοδος. Αυτή η στάση προκάλεσε εκ νέου το κλείσιμο των συνόρων από τις αρχές των Σκοπίων. Τελικά, στη διάρκεια της νύχτας πέρασαν τα σύνορα περίπου 1.100 Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί και χτες από το πρωί μέχρι και το απόγευμα άλλοι περίπου 1.500, παρά τις μικροεντάσεις και τις καθυστερήσεις στη ροή εισόδου προς την ΠΓΔΜ. Επειδή ο καταυλισμός είναι ασφυκτικά γεμάτος, η Ελληνική Αστυνομία ακινητοποίησε για κάποιες ώρες, αρχικά στα Μάλγαρα και αργότερα έξω από το Πολύκαστρο του Κιλκίς, περίπου 30 λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν προορισμό την Ειδομένη, μέχρι να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

Από χτες, περιορισμένα, ορισμένοι από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν να μπαίνουν στα λεωφορεία με προορισμό την Αθήνα. Οι «εθελοντές» των ΜΚΟ και των άλλων οργανώσεων, που από την Τετάρτη το βράδυ αποχώρησαν, άρχισαν από χτες να επιστρέφουν και να τοποθετούνται προς το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Στην περιοχή έφτασαν και τοποθετήθηκαν δύο λυόμενες εγκαταστάσεις προκειμένου να «φιλοξενηθούν» οι δυνάμεις της Frontex. Τόσους μήνες όμως καμία μέριμνα δεν υπήρξε από την κυβέρνηση για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει, με ευθύνη του κράτους, χώρος φιλοξενίας που να διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, σίτισης και υγιεινής για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ
Προετοιμάζουν για ένταση της καταστολής μέσω Frontex

«

Παράθυρο» στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από ευρωενωσιακούς αστυνομικοστρατιωτικούς μηχανισμούς, ανοίγουν δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων. Συγκεκριμένα, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, δήλωσε πως «η Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει μια πρόταση... που θα έχει σκοπό, όταν ένα εθνικό κράτος δεν εκπληρώνει αποτελεσματικά το καθήκον του στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, τότε αυτό να μπορεί να το αναλάβει η Frontex».

Ο Τόμας ντε Μεζιέρ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την άφιξή του χτες στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο της ΕΕ, κατά την οποία οι υπουργοί συζήτησαν πώς θα διασφαλίσουν το σύστημα Σένγκεν. Καλώντας για την ενίσχυση της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ, Frontex, ο Τ. ντε Μεζιέρ είπε πως αναμένει ότι ο ρόλος της Frontex θα είναι επαυξημένος στις προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Δεκέμβρη. Για το θέμα αυτό εκπρόσωπος της Επιτροπής έχει δηλώσει πως η Κομισιόν θα προτείνει τη συγκρότηση μιας Ευρωπαϊκής Φρουράς των Συνόρων και των Ακτών. Ο Γερμανός υπουργός δεν διευκρίνισε κατά πόσον οι νέες προτάσεις θα ενισχύουν την ικανότητα της ΕΕ να παρεμβαίνει στην περίπτωση ενός απρόθυμου κράτους - μέλους. Την ίδια... απροθυμία να απαντήσει στο σχετικό ζήτημα έδωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο της Frontex και το αν θα μπορούσε να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων από τα κράτη - μέλη είπε πως «η Γερμανία και η Γαλλία - ήδη έγινε συζήτηση στις Βρυξέλλες - έχουν ξεκινήσει μία πρωτοβουλία για την ενίσχυση της Frontex. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να υποστηριχθεί η Frontex στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων». Σε αυτό ο Τ. ντε Μεζιέρ συμπλήρωσε ότι ο ρόλος του θα ενισχυθεί με ένα πιο φιλόδοξο σύστημα φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων και ακτών.

Οσον αφορά, τέλος, το επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν οι ελληνικές αρχές με τη Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν τις επόμενες μέρες. Η Frontex θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των μεταναστών εκείνων που δεν έχουν καταγραφεί και βρίσκονται στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί, πως σε προχτεσινή του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, δήλωσε πως «υπάρχει ένα πρόβλημα με τη Frontex και τους RABIT, ότι ενώ η Frontex με βάση το καταστατικό της δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει σε πολιτικές αποφάσεις, θέλει και ζητάει να περιπολεί τα χερσαία σύνορά μας με την ΠΓΔΜ και μάλιστα ζητάει οι περιπολίες να είναι από κοινού, δηλαδή να περιπολούμε μαζί Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Frontex. Αυτό απερρίφθη. Η απόφαση των πρωθυπουργών ήταν ότι θα ικανοποιήσουν το δικό μας αίτημα να στείλουν τη Frontex στην Ειδομένη, για να βοηθήσει στην ταυτοποίηση των προσφύγων ή μεταναστών που έρχονται από τα νησιά και που για λόγους μεγάλης ροής μπορεί να μην έχουν ταυτοποιηθεί. Με βάση αυτό, η Frontex έβγαλε μια απαράδεκτη απόφαση, όπου ζητούσε να περιπολεί τα σύνορά μας και να αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων μας».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ευαρέσκεια για τις αποφάσεις της κυβέρνησης

Που αναβαθμίζουν την παρουσία και το ρόλο της Frontex στα σύνορα

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών σχετικά με τη διαχείριση του Προσφυγικού, που «οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση», εξέφρασε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου, Μ. Σχοινάς, από τις Βρυξέλλες.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα της επιτρέψει να λάβει υλική βοήθεια για τους πρόσφυγες (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών). Επίσης, η Ελλάδα συμφώνησε με τη Frontex σ' ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και παράλληλα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Αμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει τη δημιουργία πέντε κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hot spots) στα ελληνικά νησιά. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα αυτό. «Ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Ελπίζουμε να έχουμε απτή πρόοδο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και πριν το τέλος του χρόνου» ανέφερε.

Οσον αφορά, τέλος, το επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν οι ελληνικές αρχές με τη Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν τις επόμενες μέρες.

Απ' την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε χτες (ΣΚΑΪ) ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει βοήθεια, αλλά η Frontex δεν έχει ανταποκριθεί παρά στο 1/10 των αιτημάτων, ενώ προχωρά στη δημιουργία των hot spots, η οποία καθυστέρησε για αντικειμενικούς λόγους, όπως είναι η εξεύρεση χώρων με στόχο να λειτουργήσουν όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους. Η Ολγα Γεροβασίλη διαβεβαίωσε την ΕΕ ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλειά της και την προέτρεψε «να είναι και αυτή συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις της προς εμάς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με τον πλέον ορθολογικό και αποτελεσματικό τρόπο αυτό το τεράστιο ευρωπαϊκό ζήτημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ