Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ
Προετοιμάζουν για ένταση της καταστολής μέσω Frontex

«

Παράθυρο» στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από ευρωενωσιακούς αστυνομικοστρατιωτικούς μηχανισμούς, ανοίγουν δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων. Συγκεκριμένα, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, δήλωσε πως «η Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει μια πρόταση... που θα έχει σκοπό, όταν ένα εθνικό κράτος δεν εκπληρώνει αποτελεσματικά το καθήκον του στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, τότε αυτό να μπορεί να το αναλάβει η Frontex».

Ο Τόμας ντε Μεζιέρ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την άφιξή του χτες στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο της ΕΕ, κατά την οποία οι υπουργοί συζήτησαν πώς θα διασφαλίσουν το σύστημα Σένγκεν. Καλώντας για την ενίσχυση της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ, Frontex, ο Τ. ντε Μεζιέρ είπε πως αναμένει ότι ο ρόλος της Frontex θα είναι επαυξημένος στις προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Δεκέμβρη. Για το θέμα αυτό εκπρόσωπος της Επιτροπής έχει δηλώσει πως η Κομισιόν θα προτείνει τη συγκρότηση μιας Ευρωπαϊκής Φρουράς των Συνόρων και των Ακτών. Ο Γερμανός υπουργός δεν διευκρίνισε κατά πόσον οι νέες προτάσεις θα ενισχύουν την ικανότητα της ΕΕ να παρεμβαίνει στην περίπτωση ενός απρόθυμου κράτους - μέλους. Την ίδια... απροθυμία να απαντήσει στο σχετικό ζήτημα έδωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο της Frontex και το αν θα μπορούσε να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων από τα κράτη - μέλη είπε πως «η Γερμανία και η Γαλλία - ήδη έγινε συζήτηση στις Βρυξέλλες - έχουν ξεκινήσει μία πρωτοβουλία για την ενίσχυση της Frontex. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να υποστηριχθεί η Frontex στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων». Σε αυτό ο Τ. ντε Μεζιέρ συμπλήρωσε ότι ο ρόλος του θα ενισχυθεί με ένα πιο φιλόδοξο σύστημα φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων και ακτών.

Οσον αφορά, τέλος, το επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν οι ελληνικές αρχές με τη Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν τις επόμενες μέρες. Η Frontex θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των μεταναστών εκείνων που δεν έχουν καταγραφεί και βρίσκονται στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί, πως σε προχτεσινή του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, δήλωσε πως «υπάρχει ένα πρόβλημα με τη Frontex και τους RABIT, ότι ενώ η Frontex με βάση το καταστατικό της δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει σε πολιτικές αποφάσεις, θέλει και ζητάει να περιπολεί τα χερσαία σύνορά μας με την ΠΓΔΜ και μάλιστα ζητάει οι περιπολίες να είναι από κοινού, δηλαδή να περιπολούμε μαζί Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Frontex. Αυτό απερρίφθη. Η απόφαση των πρωθυπουργών ήταν ότι θα ικανοποιήσουν το δικό μας αίτημα να στείλουν τη Frontex στην Ειδομένη, για να βοηθήσει στην ταυτοποίηση των προσφύγων ή μεταναστών που έρχονται από τα νησιά και που για λόγους μεγάλης ροής μπορεί να μην έχουν ταυτοποιηθεί. Με βάση αυτό, η Frontex έβγαλε μια απαράδεκτη απόφαση, όπου ζητούσε να περιπολεί τα σύνορά μας και να αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ