ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ»
Ανέξοδα «πυροτεχνήματα» για τη συγκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής

Στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές βρίσκεται από χτες το πολυνομοσχέδιο με το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» της συγκυβέρνησης. Μέσα από τις διατάξεις του γίνεται εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης, πατώντας σε μια σειρά από λαϊκά προβλήματα που διογκώνει και οξύνει με την αντιλαϊκή της πολιτική, να ανοίξει το δρόμο για νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στη λειτουργία του αστικού κράτους, ώστε να υπηρετεί καλύτερα το κεφάλαιο. Την ίδια ώρα, με ανέξοδα πυροτεχνήματα, που τα εμφανίζει ως φιλολαϊκά μέτρα, επιχειρεί να ενσωματώσει λαϊκές συνειδήσεις, επιδιώκοντας να κλείσει ορισμένα μέτωπα ως αντιστάθμισμα αυτών που ανοίγει, με τον ορυμαγδό των αντιλαϊκών νομοσχεδίων που περνάει το ένα πίσω από το άλλο.

Μεταξύ άλλων, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει διατάξεις σχετικά με την αναδιάρθρωση της Τοπικής Διοίκησης και συνολικά του αστικού κράτους, το Προσφυγικό, τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας κ.ά. Μάλιστα, περνάει και αυτό το νομοσχέδιο με σύντμηση διαδικασιών, στο όνομα της δήθεν γρήγορης ανακούφισης του λαού.

Ταυτόχρονα, από κοινού κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, με αφορμή το νομοσχέδιο, έστησαν έναν ακόμα ανούσιο καβγά για να σκιάσουν το ότι βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο, με το κεφάλαιο και απέναντι από το λαό.

Χαρακτηριστικά, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, τα κόμματα δηλαδή που από κοινού με την κυβέρνηση ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, αποχώρησαν χτες από τη συνεδρίαση, σε «ένδειξη διαμαρτυρίας» για τις «αντικανονικές διαδικασίες» με τις οποίες η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο, για την έλλειψη διαβούλευσης και επειδή δεν υπάρχει γνωμοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Πολιτική υποκρισία και διαφημιστική απάτη

Κατά της ακολουθούμενης διαδικασίας τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα όμως το «σόου» που έστησαν από κοινού κυβέρνηση και αστικά κόμματα, τονίζοντας ότι πρόκειται για καθαρή προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο, αφού ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» επί της αρχής, ανέφερε ότι θυμίζει τη λαϊκή ρήση «να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι»... «και αυτό με το σταγονόμετρο», όπως είπε.

«Με το νομοσχέδιο», ανέφερε, «η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να κρύψει το αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής της, να κρύψει ότι είναι συνειδητή της επιλογή να περνάει μέτρα, τα οποία προστίθενται στα προηγούμενα, που αναιρούν κατακτήσεις και δικαιώματα στραγγίζοντας το λαό, ακόμα και τους ανέργους, προκειμένου να υπηρετηθεί ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Γιατί αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης».

Οπως σημείωσε, «οι προβλέψεις για ανακούφιση ενός μικρού τμήματος του λαού έχει όλα εκείνα τα στοιχεία της πολιτικής υποκρισίας, γιατί οι πολιτικές της ΕΕ που ακολουθείτε γεννούν τη φτώχεια και την εξαθλίωση, αφού είναι αποτέλεσμα του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε. Κατάσταση που οξύνεται με την καπιταλιστική κρίση».

«Οι προβλέψεις», συνέχισε, «για μικρή ανακούφιση ενός μικρού κομματιού του λαού που κατατάσσεται στην ακραία φτώχεια, δίνοντας παράταση στα 8μηνα προγράμματα που είχαν ψηφιστεί τον περασμένη Μάρτη, έχουν όλα τα στοιχεία της πολιτικής υποκρισίας, σε συνδυασμό με τη διαφημιστική απάτη. Υποκρισία γιατί συνεχίζετε την αντιλαϊκή πολιτική και διαφημιστική απάτη, γιατί δεν ανακουφίζει ούτε το λαό από τα φαινόμενα της απόλυτης εξαθλίωσης, παρά ένα απειροελάχιστο τμήμα των πιο εξαθλιωμένων. Επιχειρεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει ότι με τα μέτρα που παίρνει θα φτωχοποιούνται όλο και μεγαλύτερα τμήματα του λαού. Στρατηγική που στηρίζουν και τα άλλα κόμματα».

«Αν θέλετε», πρόσθεσε, «να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά, από το Μάρτη το ΚΚΕ έχει καταθέσει μια σειρά τροπολογίες που αφορούν από την επανασύνδεση για το ρεύμα, μέχρι την απαλλαγή τελών για τα νοικοκυριά κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας. Δεν συζητάτε ακόμα και την τροπολογία που φέραμε και προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, να παρέχεται ένα δωρεάν γεύμα στα σχολεία με δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού. Δεν φέρατε καν για συζήτηση την τροπολογία του ΚΚΕ για την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, που πρέπει να καλύπτει όλο το λαό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ρύθμιση που αποκτά επιτακτικό χαρακτήρα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται, για το σύνολο των ανασφάλιστων. Για τη διαγραφή των χρεών των σχολικών επιτροπών, των ΤΕΙ, ΑΕΙ κ.ο.κ.».

«Λέτε», συνέχισε, «για θετικά σημεία. Για να δούμε, ενδεικτικά: Εισέρχεται σχετικό άρθρο που προβλέπει τη δυνατότητα των δήμων να δίνουν απαλλαγή από δημοτικά τέλη σε ανέργους, ΑμΕΑ, πολύτεκνους κ.λπ. Τι μπαίνει όμως στο άρθρο; Οτι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει για τις όποιες απαλλαγές με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του. Και, δεύτερον και ουσιαστικότερο, τις απαλλαγές αυτές ο δήμος πρέπει να τις οριοθετεί με βάση τα κριτήρια της ακραίας φτώχειας. Η κυβέρνηση εντάσσει τις τυχόν απαλλαγές στο πλαίσιο του "ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος" που ετοιμάζεται και το θεωρούμε απαράδεκτο. Εισέρχεται το άρθρο αυτό με αρνητικό τρόπο, ναι ή όχι;».

Και συνέχισε: «Το άρθρο που αφορά το ζήτημα των 5μηνητών; Τι οριοθετείτε; Στο πλαίσιο προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, χιλιάδες άνεργοι βρίσκονταν και θα εξακολουθούν να βρίσκονται στο μύλο της ανακύκλωσης της ανεργίας, με στόχο όχι τη δική τους ανακούφιση, αλλά την πλασματική πτώση των ποσοστών ανεργίας. Εργαζόμενοι κακοπληρωμένοι για τους οποίους δεν κατοχυρώνεται ούτε το επίδομα ανεργίας. Τώρα έληξαν τα 5μηνα και χιλιάδες άνεργοι μέσα στις γιορτές δεν δικαιούνται ούτε το επίδομα ανεργίας».

«Τι σχέση έχει με τη δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη Υγεία, με κρατική χρηματοδότηση, με εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, το γεγονός ότι προβλέπετε σε άρθρο τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Σαντορίνης υπό την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας ΑΕ; Αυτό που κάνετε είναι να ανοίγετε το δρόμο για νοσοκομεία που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Λανσάρει ως «επιτυχία» την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

«Σημαντική επιτυχία» της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε χτεσινό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο σημειώνεται πως η επιλογή αυτή «εξασφαλίζει τον δημόσιο έλεγχο επί της διαχείρισης και την ιδιοκτησία επί του Δικτύου Υψηλής Τάσης».

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η συμφωνία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» προβλέπει το Ελληνικό Δημόσιο να διατηρήσει τον έλεγχο του 51% (πλειοψηφικός μέτοχος) των μετοχών του νέου ΑΔΜΗΕ, το 20% των μετοχών να πωληθεί σε εταιρεία που φέρει «πιστοποίηση» ως διεθνής Διαχειριστής Δικτύων και το υπόλοιπο 29% να διατεθεί μέσω του χρηματιστηρίου στο «επενδυτικό κοινό». Στη συμφωνία επισημαίνεται ακόμη πως η απόκτηση του προβλεπόμενου ποσοστού από τον «στρατηγικό επενδυτή» (αυτόν που θα αγοράσει το 20%) θα πρέπει να γίνει «το συντομότερο δυνατόν» και η διάθεση του υπόλοιπου μέρους των μετοχών στο χρηματιστήριο σε επόμενη φάση.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αποζημίωση της ΔΕΗ ΑΕ για την απόσχιση του κλάδου μεταφοράς, προβλέπεται το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει το αντίτιμο για το Δίκτυο Υψηλής Τάσης, με τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση του μετοχικού μεριδίου στον «στρατηγικό» επενδυτή, από τη διάθεση των μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς και με ένα ποσοστό έως 10% από τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του ΑΔΜΗΕ σε ετήσια βάση, μέχρι την πλήρη εξόφληση του οριζόμενου τιμήματος.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος χαρακτηρίζει την τελική συμφωνία «αποτέλεσμα επίπονης και εμπεριστατωμένης διαπραγμάτευσης», με την οποία διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος στο Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί πως βρίσκεται «σε αντίθεση με την προηγούμενη επιλογή - η οποία είχε νομοθετηθεί - για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με απώλεια ποσοστού της τάξης του 66% των μετοχών του».

Συμπληρώνει, επίσης, πως η δομή της μετοχικής σύνθεσης του νέου ΑΔΜΗΕ «αντιστοιχεί με την υφιστάμενη μετοχική σύνθεση της ίδιας της ΔΕΗ, όπου το Δημόσιο διατηρεί επίσης το 51% των μετοχών».

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραδέχεται δηλαδή ότι προχωρά και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που έγινε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ από τους προκατόχους της...

Στην πραγματικότητα, αυτό που επιβεβαιώνει και η κατάληξη των αντιλαϊκών παζαριών για τον ΑΔΜΗΕ, είναι ότι η κυβέρνηση υιοθετεί πλήρως την ευρωενωσιακή στρατηγική «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προωθείται σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης και των εργαζομένων του κλάδου.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ
Κινητικότητα στις μπίζνες με το LNG

Ενδιαφέρον για πώληση αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την ευρύτερη ζωτική περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και για συμμετοχή στην κατασκευή της σχεδιαζόμενης πλωτής εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, εκφράζουν τα στελέχη του μονοπωλίου των ΗΠΑ «Cheniere».

«Αν φέρουμε αμερικανικό αέριο στη χώρα σας, θα βοηθήσουμε να διαφοροποιηθούν οι πηγές και να μειώσουμε το κόστος του αερίου στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της εταιρείας, στο φόντο και της συνάντησης που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη. Οπως τόνισε, μάλιστα, από τις συναντήσεις στη Ελλάδα αποκόμισε την εντύπωση ότι το σχέδιο για εισαγωγή αμερικανικού αερίου έχει την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να αναδείξει την Ελλάδα σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος της «Cheniere Marketing» τόνισε ότι με την εγκατάσταση της Αλεξανδρούπολης, το αμερικανικό αέριο εκτός από την ελληνική αγορά μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στη Βουλγαρία (μέσω του προωθούμενου ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB) και σε δεύτερη φάση στη Σερβία, Ρουμανία, Ουκρανία, αλλά και στην αγορά της Τουρκίας.

Επιπλέον, το αμερικανικό μονοπώλιο δηλώνει έτοιμο να παραδώσει αέριο στην Ελλάδα, ακόμη και πριν την κατασκευή του τερματικού της Αλεξανδρούπολης, μέσω του τερματικού της Ρεβυθούσας, απευθυνόμενο σε μεγάλους πελάτες, όπως ηλεκτροπαραγωγοί ή βιομηχανίες με μεγάλες καταναλώσεις.

Νέα αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή

Νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα με το γνωστό πρόσχημα της «καταπολέμησης της φοροδιαφυγής» παρουσίασε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, μιλώντας χτες στη Βουλή.

Αφορμή στάθηκε η παρουσίαση από τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, Π. Λιαργκόβα, έκθεσης με θέμα: «Συγκριτική μελέτη για την έμμεση φορολογία στην ΕΕ. Η ειδική περίπτωση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές».

Οπως ανέφερε ο Τρ. Αλεξιάδης, άμεσα θα έρθει νομοσχέδιο «για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων». Πρόκειται, βέβαια, για το νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει προκλητική φορολογική ασυλία για τα κάθε είδους αδήλωτα κεφάλαια των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, εντός και εκτός Ελλάδας.

Σημείωσε, επίσης, πως ετοιμάζονται νομοσχέδια «για το περιουσιολόγιο» και «την πλήρη επέκταση και την εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών». Για το τελευταίο ανέφερε ότι θα ξεκινήσει από την 1/1/2016 και «θα επεκταθεί όλο το 2016 ρεαλιστικά και σταδιακά παντού».

Υπενθυμίζουμε ότι σε ό,τι αφορά το «περιουσιολόγιο», στην πρόσφατη έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας υπογράμμιζε ότι «θα ήταν ένα αποφασιστικό βήμα για την καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών και συνεπώς για την εκτίμηση της πραγματικής δυνατότητάς τους να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους κανονικά»...

Ο Τρ. Αλεξιάδης ανέφερε, ακόμη, ότι ετοιμάζονται «ο νέος φόρος για την ακίνητη περιουσία που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Αλλαγές στη φορολογία φυσικών προσώπων, αλλαγές στο φόρο επιχειρήσεων, συντελεστών και φορολογικών κινήτρων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ