Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ»
Ανέξοδα «πυροτεχνήματα» για τη συγκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής

Στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές βρίσκεται από χτες το πολυνομοσχέδιο με το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» της συγκυβέρνησης. Μέσα από τις διατάξεις του γίνεται εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης, πατώντας σε μια σειρά από λαϊκά προβλήματα που διογκώνει και οξύνει με την αντιλαϊκή της πολιτική, να ανοίξει το δρόμο για νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στη λειτουργία του αστικού κράτους, ώστε να υπηρετεί καλύτερα το κεφάλαιο. Την ίδια ώρα, με ανέξοδα πυροτεχνήματα, που τα εμφανίζει ως φιλολαϊκά μέτρα, επιχειρεί να ενσωματώσει λαϊκές συνειδήσεις, επιδιώκοντας να κλείσει ορισμένα μέτωπα ως αντιστάθμισμα αυτών που ανοίγει, με τον ορυμαγδό των αντιλαϊκών νομοσχεδίων που περνάει το ένα πίσω από το άλλο.

Μεταξύ άλλων, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει διατάξεις σχετικά με την αναδιάρθρωση της Τοπικής Διοίκησης και συνολικά του αστικού κράτους, το Προσφυγικό, τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας κ.ά. Μάλιστα, περνάει και αυτό το νομοσχέδιο με σύντμηση διαδικασιών, στο όνομα της δήθεν γρήγορης ανακούφισης του λαού.

Ταυτόχρονα, από κοινού κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, με αφορμή το νομοσχέδιο, έστησαν έναν ακόμα ανούσιο καβγά για να σκιάσουν το ότι βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο, με το κεφάλαιο και απέναντι από το λαό.

Χαρακτηριστικά, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, τα κόμματα δηλαδή που από κοινού με την κυβέρνηση ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, αποχώρησαν χτες από τη συνεδρίαση, σε «ένδειξη διαμαρτυρίας» για τις «αντικανονικές διαδικασίες» με τις οποίες η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο, για την έλλειψη διαβούλευσης και επειδή δεν υπάρχει γνωμοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Πολιτική υποκρισία και διαφημιστική απάτη

Κατά της ακολουθούμενης διαδικασίας τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα όμως το «σόου» που έστησαν από κοινού κυβέρνηση και αστικά κόμματα, τονίζοντας ότι πρόκειται για καθαρή προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο, αφού ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» επί της αρχής, ανέφερε ότι θυμίζει τη λαϊκή ρήση «να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι»... «και αυτό με το σταγονόμετρο», όπως είπε.

«Με το νομοσχέδιο», ανέφερε, «η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να κρύψει το αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής της, να κρύψει ότι είναι συνειδητή της επιλογή να περνάει μέτρα, τα οποία προστίθενται στα προηγούμενα, που αναιρούν κατακτήσεις και δικαιώματα στραγγίζοντας το λαό, ακόμα και τους ανέργους, προκειμένου να υπηρετηθεί ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Γιατί αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης».

Οπως σημείωσε, «οι προβλέψεις για ανακούφιση ενός μικρού τμήματος του λαού έχει όλα εκείνα τα στοιχεία της πολιτικής υποκρισίας, γιατί οι πολιτικές της ΕΕ που ακολουθείτε γεννούν τη φτώχεια και την εξαθλίωση, αφού είναι αποτέλεσμα του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε. Κατάσταση που οξύνεται με την καπιταλιστική κρίση».

«Οι προβλέψεις», συνέχισε, «για μικρή ανακούφιση ενός μικρού κομματιού του λαού που κατατάσσεται στην ακραία φτώχεια, δίνοντας παράταση στα 8μηνα προγράμματα που είχαν ψηφιστεί τον περασμένη Μάρτη, έχουν όλα τα στοιχεία της πολιτικής υποκρισίας, σε συνδυασμό με τη διαφημιστική απάτη. Υποκρισία γιατί συνεχίζετε την αντιλαϊκή πολιτική και διαφημιστική απάτη, γιατί δεν ανακουφίζει ούτε το λαό από τα φαινόμενα της απόλυτης εξαθλίωσης, παρά ένα απειροελάχιστο τμήμα των πιο εξαθλιωμένων. Επιχειρεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει ότι με τα μέτρα που παίρνει θα φτωχοποιούνται όλο και μεγαλύτερα τμήματα του λαού. Στρατηγική που στηρίζουν και τα άλλα κόμματα».

«Αν θέλετε», πρόσθεσε, «να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά, από το Μάρτη το ΚΚΕ έχει καταθέσει μια σειρά τροπολογίες που αφορούν από την επανασύνδεση για το ρεύμα, μέχρι την απαλλαγή τελών για τα νοικοκυριά κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας. Δεν συζητάτε ακόμα και την τροπολογία που φέραμε και προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, να παρέχεται ένα δωρεάν γεύμα στα σχολεία με δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού. Δεν φέρατε καν για συζήτηση την τροπολογία του ΚΚΕ για την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, που πρέπει να καλύπτει όλο το λαό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ρύθμιση που αποκτά επιτακτικό χαρακτήρα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται, για το σύνολο των ανασφάλιστων. Για τη διαγραφή των χρεών των σχολικών επιτροπών, των ΤΕΙ, ΑΕΙ κ.ο.κ.».

«Λέτε», συνέχισε, «για θετικά σημεία. Για να δούμε, ενδεικτικά: Εισέρχεται σχετικό άρθρο που προβλέπει τη δυνατότητα των δήμων να δίνουν απαλλαγή από δημοτικά τέλη σε ανέργους, ΑμΕΑ, πολύτεκνους κ.λπ. Τι μπαίνει όμως στο άρθρο; Οτι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει για τις όποιες απαλλαγές με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του. Και, δεύτερον και ουσιαστικότερο, τις απαλλαγές αυτές ο δήμος πρέπει να τις οριοθετεί με βάση τα κριτήρια της ακραίας φτώχειας. Η κυβέρνηση εντάσσει τις τυχόν απαλλαγές στο πλαίσιο του "ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος" που ετοιμάζεται και το θεωρούμε απαράδεκτο. Εισέρχεται το άρθρο αυτό με αρνητικό τρόπο, ναι ή όχι;».

Και συνέχισε: «Το άρθρο που αφορά το ζήτημα των 5μηνητών; Τι οριοθετείτε; Στο πλαίσιο προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, χιλιάδες άνεργοι βρίσκονταν και θα εξακολουθούν να βρίσκονται στο μύλο της ανακύκλωσης της ανεργίας, με στόχο όχι τη δική τους ανακούφιση, αλλά την πλασματική πτώση των ποσοστών ανεργίας. Εργαζόμενοι κακοπληρωμένοι για τους οποίους δεν κατοχυρώνεται ούτε το επίδομα ανεργίας. Τώρα έληξαν τα 5μηνα και χιλιάδες άνεργοι μέσα στις γιορτές δεν δικαιούνται ούτε το επίδομα ανεργίας».

«Τι σχέση έχει με τη δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη Υγεία, με κρατική χρηματοδότηση, με εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, το γεγονός ότι προβλέπετε σε άρθρο τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Σαντορίνης υπό την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας ΑΕ; Αυτό που κάνετε είναι να ανοίγετε το δρόμο για νοσοκομεία που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ