Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Πόποσκι, για επαφές με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, στην προσπάθεια των δύο πλευρών να βρεθούν συμβιβασμοί σε μια σειρά πεδία προς όφελος των αστικών τάξεων των δύο κρατών.

Η συνάντηση Κοτζιά - Πόποσκι γίνεται στον απόηχο δημοσιεύματος της βρετανικής «Guardian», σύμφωνα με την οποία ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ν. Γκρούεφσκι, δήλωνε ότι τα Σκόπια είναι «έτοιμα να συζητήσουν» και «να βρουν μία λύση» για το όνομα, αλλά με προϋπόθεση η όποια αλλαγή ονομασίας να τεθεί σε δημοψήφισμα και να εγκριθεί από τους πολίτες της ΠΓΔΜ.

Το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση του Γκρούεφσκι, ο οποίος το χαρακτήρισε με γραπτή του δήλωση ως προβοκάτσια.

Την Παρασκευή, πάντως, είχαν προηγηθεί «πολιτικές διαβουλεύσεις» στα Σκόπια, στο πλαίσιο της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που εξήγγειλε εδώ και κάποιο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, διά του υπουργού Εξωτερικών.

Θυμίζουμε και ότι τέλη Ιούλη, σε συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ο Ν. Κοτζιάς σημείωνε ότι η Αθήνα έχει «διάθεση συμβιβασμού» για το όνομα, στη βάση ενός «έντιμου συμβιβασμού, βάσει αρχών και της εφαρμογής του Δικαίου». Γνωστοποιούσε ότι οι δύο πλευρές είχαν ήδη συμφωνήσει να προχωρήσουν 11 ΜΟΕ. Προσέθετε πως υπάρχει ένα «παραθυράκι» για εύρεση λύσης στο όνομα έως το Πάσχα του 2016, με κατάληξη σε ένα κοινά αποδεκτό όνομα για όλες τις χρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ