ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ»
Καθολικά στην απεργία ενάντια στις απολύσεις

Η Γενική τους Συνέλευση αποφάσισε να συνεχιστεί η κινητοποίηση μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων

Από τη συμμετοχή δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην περιφρούρηση παλιότερης απεργίας στην επιχείρηση «Ροδόπη ΑΕ»
Από τη συμμετοχή δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην περιφρούρηση παλιότερης απεργίας στην επιχείρηση «Ροδόπη ΑΕ»
Με καθολική συμμετοχή, οι εργαζόμενοι στην παραγωγή της γαλακτοβιομηχανίας Ξάνθης «Ροδόπη ΑΕ» του ομίλου «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ», συνεχίζουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ενάντια στις απολύσεις (έφτασαν τις 12) και τις νέες ανατροπές που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία στους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, οι απεργίες συνεχίζονται από σήμερα μέχρι και την επόμενη Πέμπτη, παραμονή Χριστουγέννων. Τόσο προχτές, όσο και χτες, η εργοδοσία επιχείρησε να λειτουργήσει υποτυπωδώς το εργοστάσιο, βάζοντας προϊσταμένους γραφείων να δουλέψουν σε πόστα εργατών στην παραγωγή. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό στην Επιθεώρηση Εργασίας και προετοιμάζονται να αποκρούσουν κάθε νέα απεργοσπαστική κίνηση της εργοδοσίας.

Χτες, από τη μία το μεσημέρι, κλιμάκια απεργών πραγματοποίησαν μαζικές εξορμήσεις στα εργοστάσια της περιοχής. Ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για την επίθεση που δέχονται και τους κάλεσαν να σταθούν στο πλευρό τους. Σήμερα Σάββατο προγραμματίζουν πανεξόρμηση ενημέρωσης του λαού της Ξάνθης με εξορμήσεις στην πλατεία, στο παζάρι και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Προκλητική η εργοδοσία

Σε ανακοίνωσή του, το επιχειρησιακό σωματείο καταγγέλλει την προκλητική στάση της εργοδοσίας, μετά την ανακοίνωση των πρώτων απολύσεων και μετά την τριμερή που έγινε στο υπουργείο Εργασίας στις 7 Δεκέμβρη.

Οπως σημειώνει το σωματείο, σε ομιλία του προς τους εργαζόμενους, ο εργοδότης Δ. Σαράντης τούς είπε ότι «η επιχείρηση δεν βγαίνει» και ότι θα πρέπει να δεχτούν την απόλυση δεκάδων συναδέλφων τους. Τους ζήτησε επίσης να υπογράψουν ένα χαρτί «με το οποίο θα δέχονται να δουλεύουν με τους όρους που θέλει ο εργοδότης». Μόνιμη επωδός και αυτής της συνάντησης ήταν, σύμφωνα με το σωματείο, «ή υποτάσσεστε ή κλείνω το μαγαζί».

«Εχουμε καταλάβει καλά πως, για να πετύχει η εργοδοσία τις απολύσεις και τη μετατροπή του εργοστασίου σε εργασιακό κάτεργο, στοχοποιεί το σωματείο μας. Η τοποθέτηση του ιδιοκτήτη στη συγκέντρωση της Παρασκευής, πως στον ΤΥΡΑΣ (σ.σ. εργοστάσιο του ίδιου ομίλου), όπου δεν υπάρχει ίχνος συνδικαλιστικής οργάνωσης, γίνανε 40 απολύσεις χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση, το αποδεικνύει» καταγγέλλει το σωματείο και συνεχίζει:

«Αλλά και στο υποκατάστημα στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν την κατάργηση της κλαδικής σύμβασης, την κατάργηση των μπόνους πωλήσεων (τμήμα οδηγών) μέσω της ένωσης προσώπων που έφτιαξε η εργοδοσία σε μια νύχτα με απειλές και τρομοκρατία, στη λογική του μικρότερου κακού, για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Αμέσως το επόμενο διάστημα, δέχτηκαν και τον εκβιασμό "εργολαβοποιήσεις ή απολύσεις". Η εξέλιξη είναι γνωστή. Για όποιον υποκύπτει την πρώτη φορά, η κατρακύλα δεν έχει τέλος».

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τον αποφασιστικό αγώνα που δίνει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανίας Γάλακτος Ξάνθης «ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ» ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία. «Το σύνθημα "ένας για όλους και όλοι για έναν" πρέπει να συνεγείρει όλους όσοι πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική. Η έμπρακτη στήριξη με όποιον τρόπο χρειαστεί τις επόμενες μέρες πρέπει να μπει στο κέντρο της προσοχής κάθε σωματείου, ώστε ο αγώνας των εργαζομένων στη ΡΟΔΟΠΗ να στεφθεί με επιτυχία. Η νίκη των εργαζομένων στη ΡΟΔΟΠΗ θα είναι νίκη όλων των εργαζομένων», σημειώνει.

Ψηφίσματα συμπαράστασης στους απεργούς έχουν εκδώσει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Γραμματεία Ξάνθης της ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης.

Απεργιακές κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς

Γενικευμένο πρόβλημα οι καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων

Συνεχίζουν και σήμερα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» και «ΓΕΩΡΟΗ ΑΕ» (έργα ΔΕΔΔΗΕ). Διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων έξι μηνών και μέτρα ασφαλείας. Χτες το πρωί, οι απεργοί έδωσαν άμεση απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό σε έργα στο Περιστέρι. Μαζί με το ΔΣ του κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας, οι απεργοί περιφρούρησαν την απεργία τους και σήμερα θα βρεθούν έξω από το εργοτάξιο στο Βοτανικό.

Επίσης, με 24ωρη απεργία την Τετάρτη 23/12 απαντούν οι εργαζόμενοι της «Forthnet» στα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις και στην επίθεση που εξαπολύει σε βάρος του Σωματείου τους. Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet - Netmed» χαιρετίζει τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην προχτεσινή στάση εργασίας και στη Γενική Συνέλευση, τονίζοντας: «Ηταν μια σκληρή αναμέτρηση που μας γεμίζει εμπειρία και φανερώνει το δρόμο για τη συνέχεια. Μας θέλουν απροστάτευτους, χωρίς ΣΣΕ, εγκλωβισμένους στις ουρές του ΟΑΕΔ και τη μόνιμη ανασφάλεια. Μας θέλουν ανοργάνωτους και διασπασμένους, χωρίς σωματεία. Να τους αναγκάσουμε σε υποχώρηση. Να οργανωθούμε. Να υπερασπίσουμε τη ζωή μας!».

Στο μεταξύ, με προειδοποιητικές στάσεις εργασίας από την Κυριακή και έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα στη 1 μ.μ., απαντά το Σωματείο Εργαζομένων «ΕΒΓΑ» στην καθυστέρηση της μισθοδοσίας. Τέλος, τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» και «Ορλιάς», στη λωρίδα Σαγιάδας, χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας. Οι εργαζόμενοι εδώ και 10 μέρες έχουν προχωρήσει σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων μέχρι και 15 μηνών. Τονίζει ότι η απλήρωτη εργασία έχει γίνει καθεστώς και καλεί τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και γενικότερα, «να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να συγκρουστούν με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της».

Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα!

Κινητοποιήσεις την Τρίτη 22/12 σε Αθήνα και Χαϊδάρι

«Κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα» είναι το σύνθημα με το οποίο Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές παρεμβαίνουν οργανωμένα και μαζικά σε καταστήματα της ΔΕΗ, απαιτώντας να σταματήσουν οι διακοπές λόγω συσσωρευμένων οφειλών που αποφασίζει η εταιρεία, κανένας φτωχός να μη μείνει χωρίς ρεύμα, επειδή δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 22/12, στις 11 π.μ., η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί σωματεία και συνδικαλιστές σε παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική διοίκηση της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30). Καταγγέλλει τις μαζικές διακοπές ρεύματος στις οποίες προβαίνει η ΔΕΗ, υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική, «την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχεδιάζει νέες εκπτώσεις στο ρεύμα που προορίζεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους, νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια για το κεφάλαιο, η επίθεση στα εργατικά - λαϊκά στρώματα δεν έχει τελειωμό».

Επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις διακοπές ρεύματος στα λαϊκά σπίτια και διεκδικώντας φθηνό ρεύμα για το λαό οργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές Αιγάλεω, Περιστερίου, Χαϊδαρίου. Η συγκέντρωση θα γίνει την Τρίτη 22/12, στις 9 π.μ., έξω από τον ΔΕΔΔΗΕ (κέντρο διανομής ρεύματος) που βρίσκεται πίσω από το δημαρχείο Χαϊδαρίου (Θερμοπυλών 115 και Επαύλεως 6).

Για τίποτα δε δεσμεύεται η εργοδοσία της «Softex»

Νέα κινητοποίηση - τη δεύτερη μέσα στη βδομάδα - πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Softex», απαιτώντας την άμεση αποκατάσταση και επαναλειτουργία του τμήματος του εργοστασίου στο Βοτανικό που κάηκε τον περασμένο Ιούλη. Οι εργαζόμενοι, στο πλαίσιο τετράωρης στάσης εργασίας, έκαναν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ αντιπροσωπεία τους συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση με το υπουργείο και εκπροσώπους της εργοδοσίας.

Στην κινητοποίηση, στο πλάι του επιχειρησιακού σωματείου παρευρέθηκε η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, η Σωματειακή Επιτροπή της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου» και η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω. Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας απέφυγαν να δεσμευτούν για την επαναλειτουργία του εργοστασίου και απάντησαν ότι περιμένουν τις αποφάσεις που θα πάρουν οι μέτοχοι της εταιρείας. Ακόμα, για αντιπερισπασμό, έθεσαν ζητήματα οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση.

Ομοσπονδία και σωματείο υπογράμμισαν ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την πλήρη επαναλειτουργία του εργοστασίου και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας με όλα τα δικαιώματα. Ξεκαθάρισαν ότι σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι δε θα γίνουν «όχημα» για να λυθούν οι οικονομικές διαφορές εργοδοσίας και Δημοσίου.

«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Αλληλεγγύη από γονείς και μαθητές

Nα συμπαρασταθούν οικονομικά στον αγώνα των εργατών στο εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης» καλεί τους Συλλόγους Γονέων η Ενωση Συλλόγων Γονέων - Μαθητών Δήμου Ηρακλείου. Η συγκέντρωση της οικονομικής βοήθειας, δώρων για τα Χριστούγεννα ή άλλων ειδών θα γίνεται με τηλεφωνική επικοινωνία με την Ενωση. Οπως τονίζει, «στο πλευρό των εργαζομένων είναι σύσσωμη η κοινωνία του Ηρακλείου. Με πολλούς τρόπους ο λαός της πόλης μας έχει ξεδιπλώσει ένα κύμα αλληλεγγύης στους απεργούς και τις οικογένειές τους. Πολλοί από αυτούς έχουν παιδιά στα σχολεία του Ηρακλείου, είναι μέλη των Συλλόγων Γονέων». Και καταλήγει «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας. Συνεχίστε μέχρι να νικήσετε, θα είμαστε μαζί σας!»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ