ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μια πραγματική όαση χαράς, ξεγνοιασιάς, δημιουργίας των παιδιών!

Χαρούμενα και χαμογελαστά παιδικά προσωπάκια γέμισαν τον Περισσό στο 6ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. Ολα ήταν έτοιμα και φροντισμένα από την Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και από ομάδα παιδαγωγών, ώστε να υποδεχτούν τους μικρούς φίλους και τους γονείς τους. Δημιουργικά εργαστήρια, συλλογικά παιχνίδια, ωραίες παραστάσεις και φυσικά πολύ κέφι, χορός και τραγούδι περίμεναν όσους γέμισαν το φουαγιέ της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μπορεί στις εκδηλώσεις πρωταγωνιστές να είναι τα παιδιά, όμως και για τους γονείς, που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης στην καθημερινή ζωή, ήταν μια μικρή ανάσα, καθώς είδαν τα παιδιά τους να διασκεδάζουν δημιουργικά και μάλιστα χωρίς κανένα κόστος αυτές τις μέρες. Αλλωστε, όπως τόνιζε και η ΚΝΕ στο κάλεσμά της: «Ελάτε μαζί μας στον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες. Για το δικαίωμα που έχει κάθε νέο ζευγάρι να ξεκινάει τη δημιουργία οικογένειας χωρίς εμπόδια. Για το δικαίωμα των παιδιών στη δημιουργική απασχόληση, στον Πολιτισμό, στο παιχνίδι. Για να διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά μας με τις αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης».

Για μία ακόμα χρονιά, το ενδιαφέρον και η ανάγκη για το καλό βιβλίο φάνηκαν στην προσέλευση στα δύο βιβλιοπωλεία που λειτουργούσαν στο χώρο, ένα για μικρούς και ένα για μεγάλους, με επιλεγμένους τίτλους από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφτηκε το Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ και έκανε από εκεί την παρακάτω δήλωση:

«Καλές γιορτές σε όλα τα παιδιά. Τα χριστουγεννιάτικα φεστιβάλ της ΚΝΕ, που γίνονται πάνω από έξι χρόνια τώρα, έχουν καθιερωθεί σαν μια πραγματική όαση χαράς, ξεγνοιασιάς, δημιουργίας των παιδιών, με παιχνίδι, τραγούδι, χορό, με κατασκευές, με θεατρικές παραστάσεις. Είναι πραγματικά μια όαση μέσα σ' αυτή την κόλαση που ζει ο λαός μας και οι λαϊκές οικογένειες, με την οικονομική καπιταλιστική κρίση. Eίναι ταυτόχρονα φροντίδα για τους νέους γονείς, για τις νέες οικογένειες που βιώνουν φτώχεια, ανεργία, απληρωσιά, μια σειρά προβλήματα που βιώνουν όλες οι οικογένειες της πατρίδας μας.

Καλή δύναμη σε όλους και όλες, καλές γιορτές, να περάσετε καλά».

  • Διαβάστε στο αυριανό φύλλο του «Ριζοσπάστη», στο 4σέλιδο «Νεολαία», αναλυτικό ρεπορτάζ για τις παραστάσεις και τα εργαστήρια του Χριστουγεννιάτικου Φεστιβάλ.
ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΕΙ
Βήματα συντονισμού και κοινού αγώνα

Εκπρόσωποι Διοικητικών Συμβουλίων από 12 Σπουδαστικούς Συλλόγους των ΤΕΙ απ' όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο ΤΕΙ Αθήνας, όπου συζητήθηκε η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχολές λόγω της υποχρηματοδότησης. Στόχος της συνάντησης των 12 σπουδαστικών συλλόγων (ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ, ΣΕΥΠ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ, ΣΔΟ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ, ΣΤΕΦ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΣΔΟ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΣΤΕΦ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ, ΣΕΥΠ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ, ΤΕΙ ΠΥΡΓΟΥ, Εστιακών Φοιτητών ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ, ΤΕΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ) είναι να συντονιστεί η δράση και να καθοριστεί κοινός αγώνας στην κοινή επίθεση που αντιμετωπίζουν.

Περιγράφοντας την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στα ΤΕΙ οι Σύλλογοι αναφέρουν:

  • «Εχουν μειωθεί κατακόρυφα οι ώρες και ο αριθμός των συμβασιούχων ωρομίσθιων διδασκόντων. Η μείωση των εκτάκτων καθηγητών ξεπερνά το 40% και αυτό μάλιστα τη στιγμή που αυτοί οι καθηγητές πραγματοποιούν το 65% των μαθημάτων στα ΤΕΙ.
  • Συνεχίζεται το ξεζούμισμα της τσέπης μας με το ελεεινό καθεστώς με βιβλία που πληρώνουμε, το κόστος για τις μεταφορές, τις σημειώσεις, τα υλικά και τα αναλώσιμα (που σε κάποια τμήματα φτάνει και τα 150 ευρώ το εξάμηνο).
  • Η κατάσταση με τη στέγαση είναι προκλητική. Ενδεικτικά στα ΤΕΙ της Αττικής δεν υπάρχει ούτε μία εστία για σπουδαστές των ΤΕΙ παρά μόνο ελάχιστα δωμάτια».

Υπογραμμίζουν, δε, την πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προχωρήσει σε νέες συγχωνεύσεις Τμημάτων των ΤΕΙ, δίνοντας συνέχεια στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», όπως προέκυψε κι από πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες έχουν προχωρήσει σε συνολική μείωση κατά 80% της κρατικής χρηματοδότησης των ΤΕΙ, μόνο τα τελευταία χρόνια τόσο η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν αφαιρέσει από τα αποθεματικά των ΤΕΙ πάνω από 100.000.000 ευρώ. Το επόμενο διάστημα, όλοι εμείς οι σπουδαστές, που θέλουμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια, έχουμε κάθε λόγο να βγούμε στην αντεπίθεση! Εχουμε κάθε λόγο να παλέψουμε για πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με βάση τις ανάγκες κάθε Ιδρύματος! Εχουμε κάθε λόγο να μην αποδεχτούμε αυτές τις τεράστιες ελλείψεις!»

Οι Σύλλογοι αποφάσισαν για το επόμενο διάστημα:

1) Να προχωρήσουν σε κοινή ανακοίνωση ενημέρωσης για την κατάσταση και πρότασης για κοινή δράση όλων των Συλλόγων των ΤΕΙ.

2) Να προχωρήσουν σε συνελεύσεις ετών, εργαστηρίων και Γενικές Συνελεύσεις Συλλόγων, ώστε να οργανώσουν τον αγώνα τους.

3) Να προχωρήσουν σε δράσεις μέσα στις σχολές και σε πανελλαδικό συλλαλητήριο των ΤΕΙ.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημίων λόγω της πενιχρής χρηματοδότησης

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τούς παρέδωσε νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Ερευνα

Τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των πανεπιστημίων που συσσωρεύονται εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, απασχόλησαν τη Σύνοδο των Πρυτάνεων που έγινε από τις 17 μέχρι και τις 19 Δεκέμβρη, επισημαίνοντας ότι τα πανεπιστήμια «οδηγούνται σε αδυναμία αντιμετώπισης των στοιχειωδών υποχρεώσεών τους στο επόμενο έτος».

Να σημειωθεί ότι για το 2016 προβλέπεται νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 20% περίπου, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια έχει οδηγήσει σε συνολική μείωση της τάξεως του 70%. Σημειώνεται ότι η μείωση για το 2016 του τακτικού προϋπολογισμού για το υπουργείο Παιδείας είναι 1,8%.

Η Σύνοδος αναφέρει ότι οι δραστικές περικοπές της κρατικής επιχορήγησης των προηγουμένων ετών έχουν εξανεμίσει τις όποιες ταμειακές δυνατότητες των πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους στο επόμενο έτος.

Για τους παραπάνω λόγους, ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσει για το 2016 - με την πρώτη τροποποίηση του κρατικού προϋπολογισμού - επιχορήγηση τουλάχιστον ίση με εκείνη του 2014. Το επόμενο διάστημα, όλα τα Ιδρύματα θα οργανώσουν συνεντεύξεις Τύπου ανά πόλη, όπου θα αναδειχτεί τεκμηριωμένα η οικονομική αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημίων για το 2016.

Την τελευταία μέρα των εργασιών της Συνόδου παρευρέθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όπου παρέδωσε νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Ερευνα. Για το νομοσχέδιο, το οποίο, όπως δείχνουν οι πρώτες πληροφορίες, με «δούρειο ίππο» την υποχρηματοδότηση ανοίγει κι άλλο τις πόρτες σε «εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης» (βλέπε εταιρείες και ιδιώτες), οι πρυτάνεις θα τοποθετηθούν σε έκτακτη Σύνοδο, η οποία θα γίνει στις αρχές του νέου έτους.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, προσπάθησε ξανά να παίξει το γνωστό παιχνίδι του «παραλάβαμε καμένη γη», ρίχνοντας τις ευθύνες για τη σημερινή κατάντια των πανεπιστημίων αποκλειστικά και μόνο στο πρώτο και δεύτερο μνημόνιο. Προκλητικά, σε δήλωσή του, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατάφερε να ...φρενάρει την πτώση και ότι στόχος του νέου μεσοπρόθεσμου είναι να υπάρξει ανάκαμψη της δημόσιας Εκπαίδευσης, που «θα φτάνει στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών». Στο γνωστό αυτό πλαίσιο του «μη χείρον βέλτιστον», παρουσίασε ως «αντιστροφή της πορείας» ότι ο στόχος για την Εκπαίδευση έως το 2018 θα φτάσει στο 2,8%, από 2% του ΑΕΠ που ήταν στο μεσοπρόθεσμο της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν είναι γνωστό ότι για τα πανεπιστήμια και τις υπόλοιπες βαθμίδες της Εκπαίδευσης ακόμα και αυτοί οι εξαγγελόμενοι και σε βάθος... τριετίας στόχοι δε φτάνουν, ενώ σήμερα τα ιδρύματα δεν έχουν ούτε για τα στοιχειώδη.

Χτες πραγματοποιήθηκε και η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρό της βρίσκεται η πενιχρή χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων και η αδυναμία λειτουργίας τους το 2016, λόγω της δραστικής μείωσης των προϋπολογισμών.

Παράταση στη βδομάδα βιβλίου

Μετά από μια βδομάδα πολύμορφων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, με τη συμμετοχή πλήθους νεολαίας, η εβδομάδα βιβλίου που διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ συνεχίζεται μέχρι και την παραμονή Χριστουγέννων. Η έκθεση βιβλίου λειτουργεί καθημερινά 10.30 π.μ. - 9.30 μ.μ. και την παραμονή των Χριστουγέννων 10.30 π.μ. - 1 μ.μ.

Αποσπασματικά η σίτιση μαθητών

Σε πρωτοβουλίες για τη σίτιση μαθητών αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, και ο Βλάσσης Γεωργάτος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Γρηγόρης - Μικρογεύματα», που είναι μία από τις εταιρείες που τρέχουν το πρόγραμμα «δεκατιανό στο σχολείο».

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, χορηγείται κολατσιό σε 11.000 μαθητές και μαθήτριες 64 σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στους 70 μαθητές του σχολείου των φυλακών της Αυλώνας. Ως «μια μεγάλη συνέργεια» των υπουργείων με τον ιδιωτικό τομέα το χαρακτήρισε η Θ. Φωτίου, ενώ ο υπουργός Παιδείας, από την πλευρά του, ανακοίνωσε χτες πως υπογράφτηκε με τους αγελαδοτρόφους και τη ΜΕΒΓΑΛ της βορείου Ελλάδος ένα πρόγραμμα διανομής φρέσκου γάλακτος καθημερινά σε σχολεία δήμων της Θεσσαλονίκης που πλήττονται από την ανεργία. Εξήγγειλε, παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης ένα πρόγραμμα διανομής φρούτων στα σχολεία.

Τα παραπάνω βρίσκονται, βέβαια, πολύ πίσω από τη σύγχρονη απαίτηση, η οποία απαντά σε πραγματικές ανάγκες για διανομή δωρεάν σε όλα τα παιδιά και όχι αποσπασματικά, ενός τουλάχιστον υγιεινού γεύματος στα σχολεία, με ευθύνη του κράτους. Τη στιγμή, μάλιστα, που καταγράφονται από μια σειρά μελετητικούς φορείς εξαψήφιοι αριθμοί παιδιών που απειλούνται από τη φτώχεια και όταν η συγκυβέρνηση χαρίζει χρέη και δαπανά εκατομμύρια στην πολύμορφη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ