Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΕΙ
Βήματα συντονισμού και κοινού αγώνα

Εκπρόσωποι Διοικητικών Συμβουλίων από 12 Σπουδαστικούς Συλλόγους των ΤΕΙ απ' όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο ΤΕΙ Αθήνας, όπου συζητήθηκε η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχολές λόγω της υποχρηματοδότησης. Στόχος της συνάντησης των 12 σπουδαστικών συλλόγων (ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ, ΣΕΥΠ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ, ΣΔΟ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ, ΣΤΕΦ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΣΔΟ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΣΤΕΦ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ, ΣΕΥΠ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ, ΤΕΙ ΠΥΡΓΟΥ, Εστιακών Φοιτητών ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ, ΤΕΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ) είναι να συντονιστεί η δράση και να καθοριστεί κοινός αγώνας στην κοινή επίθεση που αντιμετωπίζουν.

Περιγράφοντας την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στα ΤΕΙ οι Σύλλογοι αναφέρουν:

  • «Εχουν μειωθεί κατακόρυφα οι ώρες και ο αριθμός των συμβασιούχων ωρομίσθιων διδασκόντων. Η μείωση των εκτάκτων καθηγητών ξεπερνά το 40% και αυτό μάλιστα τη στιγμή που αυτοί οι καθηγητές πραγματοποιούν το 65% των μαθημάτων στα ΤΕΙ.
  • Συνεχίζεται το ξεζούμισμα της τσέπης μας με το ελεεινό καθεστώς με βιβλία που πληρώνουμε, το κόστος για τις μεταφορές, τις σημειώσεις, τα υλικά και τα αναλώσιμα (που σε κάποια τμήματα φτάνει και τα 150 ευρώ το εξάμηνο).
  • Η κατάσταση με τη στέγαση είναι προκλητική. Ενδεικτικά στα ΤΕΙ της Αττικής δεν υπάρχει ούτε μία εστία για σπουδαστές των ΤΕΙ παρά μόνο ελάχιστα δωμάτια».

Υπογραμμίζουν, δε, την πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προχωρήσει σε νέες συγχωνεύσεις Τμημάτων των ΤΕΙ, δίνοντας συνέχεια στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», όπως προέκυψε κι από πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες έχουν προχωρήσει σε συνολική μείωση κατά 80% της κρατικής χρηματοδότησης των ΤΕΙ, μόνο τα τελευταία χρόνια τόσο η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν αφαιρέσει από τα αποθεματικά των ΤΕΙ πάνω από 100.000.000 ευρώ. Το επόμενο διάστημα, όλοι εμείς οι σπουδαστές, που θέλουμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια, έχουμε κάθε λόγο να βγούμε στην αντεπίθεση! Εχουμε κάθε λόγο να παλέψουμε για πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με βάση τις ανάγκες κάθε Ιδρύματος! Εχουμε κάθε λόγο να μην αποδεχτούμε αυτές τις τεράστιες ελλείψεις!»

Οι Σύλλογοι αποφάσισαν για το επόμενο διάστημα:

1) Να προχωρήσουν σε κοινή ανακοίνωση ενημέρωσης για την κατάσταση και πρότασης για κοινή δράση όλων των Συλλόγων των ΤΕΙ.

2) Να προχωρήσουν σε συνελεύσεις ετών, εργαστηρίων και Γενικές Συνελεύσεις Συλλόγων, ώστε να οργανώσουν τον αγώνα τους.

3) Να προχωρήσουν σε δράσεις μέσα στις σχολές και σε πανελλαδικό συλλαλητήριο των ΤΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ