ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΦΙΦΑ
Εκτός ... παιχνιδιού Μπλάτερ - Πλατινί

Εκτός των όποιων εξελίξεων στη ΦΙΦΑ θέτει τους Μπλάτερ - Πλατινί η χτεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής

Eurokinissi

Εκτός των όποιων εξελίξεων στη ΦΙΦΑ θέτει τους Μπλάτερ - Πλατινί η χτεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής
Χοντραίνει για τα καλά πλέον η κόντρα αντίπαλων συμφερόντων όσον αφορά τη μάχη για την ηγεσία στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ), κάτι που θα ξεκαθαρίσει στις εκλογές στις 26 Φλεβάρη. Μια κόντρα που σκοπό έχει την πρωτοκαθεδρία στους κόλπους της διοίκησης του παγκόσμιου ποδοσφαίρου - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κυνήγι των κερδών (συμφωνία με πολυεθνικές, χορηγούς κ.τ.λ.).

Νέο επεισόδιο στον πόλεμο των διαφορετικών συμμαχιών είναι η χτεσινή ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΦΙΦΑ, σύμφωνα με την οποία ο πρώην πρόεδρός της Ζεπ Μπλάτερ και ο νυν της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί, τιμωρούνται με οκταετή αποκλεισμό από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα. Ως αιτία φέρεται να είναι το σκάνδαλο με μυστική συναλλαγή που είχαν οι δύο άνδρες, απ' την οποία ο Πλατινί λίγο πριν από τις εκλογές της ΦΙΦΑ το 2011 έλαβε από λογαριασμό της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας το ποσό των 2.000.000 ελβετικών φράγκων. Οι εξηγήσεις των δύο (και κυρίως του τότε προέδρου Ζεπ Μπλάτερ) ότι αυτό έγινε κατόπιν προφορικού συμβολαίου που έχει ισχύ στην ελβετική νομοθεσία, εξαιτίας υπηρεσιών που πρόσφερε ο Πλατινί στην προεκλογική καμπάνια, δεν έπεισαν την επιτροπή. Οι δύο άνδρες τιμωρήθηκαν και με χρηματικό πρόστιμο, που είναι 80.000 ελβετικά φράγκα για τον Μπλάτερ και 50.000 για τον Πλατινί. Από την πλευρά του ο Μπλάτερ σε επίσημη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δήλωσε ότι «αισθάνεται σάκος του μποξ», ενώ ο Πλατινί γνωστοποίησε πως θα προσφύγει στο ανώτατο αθλητικό δικαστήριο (CAS).

Φυσικά, η εν λόγω απόφαση επηρεάζει το τοπίο ενόψει των εκλογών της ΦΙΦΑ αφού ο Πλατινί ήταν εκ των υποψηφίων για την προεδρία. Παράλληλα φέρνει εξελίξεις και επί ευρωπαϊκού εδάφους αφού στους πρώτους μήνες του 2016 αναμένονται αλλαγές και στην ηγεσία της ΟΥΕΦΑ.

Τα νέα γεγονότα, πάντως, εκτός από ένα νέο επεισόδιο στον πόλεμο αντίπαλων συμμαχιών, αποτελούν και μια ακόμα προσπάθεια ...αποβολής των κακώς κειμένων του ποδοσφαιρικού προϊόντος - ιδιαίτερα σε μια χρονιά που δέχθηκε αρκετά χτυπήματα από τις αποκαλύψεις σκανδάλων διαφθοράς - για να αποτραπεί μεγαλύτερη απαξίωση που σημαίνει απώλεια κερδών.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE
Φινάλε α' γύρου με εκπλήξεις

Με τον Ολυμπιακό να κατακτά αήττητος, με το απόλυτο των νικών, τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα αλλά και με εκπλήξεις που επέφεραν ανακατατάξεις στη μάχη για την πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας, που οδηγεί στα πλέι οφ, ολοκληρώθηκε με τη 15η αγωνιστική ο α' γύρος του πρωταθλήματος στη Super League.

Οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν νικηφόρα περνώντας και από την Καλλονή, την οποία νίκησαν με 2-0 χάρη σε δύο τέρματα του Φορτούνη (9', 33') ενώ οι γηπεδούχοι έπαιξαν με 10 παίκτες από το 33' (αποβολή Δαύκου στη φάση του πέναλτι).

«Θύματα» εκπλήξεων έπεσαν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός αφού δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια του Λεβαδειακού και του Πανθρακικού, αντίστοιχα. Στο ΟΑΚΑ οι Βοιωτοί, κάνοντας μάλιστα ανατροπή, επικράτησαν της Ενωσης με 2-1 και πλέον δικαιούνται να κάνουν όνειρα για τα πλέι οφ. Στην Κομοτηνή ο ουραγός Πανθρακικός νίκησε με 1-0 το «τριφύλλι» παίρνοντας βαθμολογική ανάσα.

Ο ΠΑΟΚ, εν μέσω αποδοκιμασιών από τους οπαδούς για τη μέτρια εμφάνιση, έστω και δύσκολα επικράτησε με 1-0 του Πλατανιά στην Τούμπα, με το πέναλτι όμως που έκρινε την αναμέτρηση (Αθανασιάδης 68') να αμφισβητείται έντονα.

Εδαφος έχασαν και οι Πανιώνιος και Αστέρας Τρίπολης μετά τις ήττες τους εκτός από Ατρόμητο (1-0) και Βέροια (1-0), αντίστοιχα. Νίκη - ανάσα για τον Παναιτωλικό επί του Ηρακλή στο Αγρίνιο με 2-0. Μοιρασιά υπήρξε στα Γιάννενα μεταξύ ΠΑΣ και Ξάνθης με το 1-1.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 45, ΑΕΚ 27, ΠΑΟΚ 26, Παναθηναϊκός 25, Πανιώνιος 23, Λεβαδειακός 22, Αστέρας Τρίπολης 21, ΠΑΣ Γιάννινα 18, Ηρακλής 18, Βέροια 18, Πλατανιάς 18, Ξάνθη 17, Παναιτωλικός 16, Ατρόμητος 16, Πανθρακικός 11, Καλλονή 7. Σημ.: Ο Ολυμπιακός έχει πάρει στα χαρτιά το ντέρμπι με τον ΠΑΟ ενώ από τον δεύτερο έχουν αφαιρεθεί επιπλέον 3 βαθμοί.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Νίκες των φαβορί

Τα φαβορί εύκολα ή δύσκολα επικράτησαν στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής στην Α1, τα αποτελέσματα της οποίας επέφεραν ανακατατάξεις στη μάχη για το καλύτερο πλασάρισμα εντός της πρώτης εξάδας της βαθμολογίας.

Στα αξιοσημείωτα η αγχωτική νίκη του Ολυμπιακού, για μια ακόμη χρονιά, που πέρασε αρκετά δύσκολα στο Ζηρίνειο αλλά φέτος έφυγε με τη νίκη απέναντι στην Κηφισιά με 75-73 και απέφυγε ένα στραβοπάτημα όπως πέρσι (είχε ηττηθεί). Στους κερδισμένους της αγωνιστικής συγκαταλέγονται οι Κολοσσός Ρόδου και ΠΑΟΚ μετά τις εκτός έδρας επιτυχίες τους σε Καβάλα (85-72) και Λαύριο (78-62), αντίστοιχα. Οι Ροδίτες, εκμεταλλευόμενοι και την ήττα του Κόροιβου από τον Παναθηναϊκό (75-57), ανέβηκαν στην 5η θέση ενώ ο «Δικέφαλος» χτυπάει πλέον την πόρτα της εξάδας. Στις επιτυχίες επέστρεψε η ΑΕΚ που στην πρεμιέρα της μετά τον Σάκοτα εποχής νίκησε το Ρέθυμνο στο ΟΑΚΑ με 86-70, ενώ λίγο αργότερα ανακοίνωσε και τη συμφωνία με τον Σλοβένο τεχνικό Γιούρι Ζντοβτς (μέχρι το 2018). Τη νίκη στην έδρα τους πανηγύρισαν Αρης και Τρίκαλα επί Απόλλωνα Πάτρας (82-50) και Αρκαδικού (82-54), αντίστοιχα.

Η βαθμολογία: Παναθηναϊκός 20, Ολυμπιακός 19, Αρης 18, ΑΕΚ 18, Κολοσσός Ρόδου 15, Κόροιβος 15, ΠΑΟΚ 14, Τρίκαλα 14, Κηφισιά 14, Αρκαδικός 13, Λαύριο 13, Απόλλων Πάτρας 13, Ρέθυμνο 13, Καβάλα 11.

ΒΟΛΕΪ
Ξεχώρισαν οι «αιώνιοι»

Οι «αιώνιοι», Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, ήταν αυτοί που ξεχώρισαν στη 10η αγωνιστική της Α1 καθώς πέτυχαν σημαντικές νίκες. Οι «ερυθρόλευκοι» στο ντέρμπι της αγωνιστικής επικράτησαν εκτός έδρας του περσινού πρωταθλητή και εκ των φαβορί φέτος ΠΑΟΚ με 3-1, συνεχίζοντας να έχουν το ρόλο του πρωτοπόρου της βαθμολογίας. Παράλληλα απέκτησαν ένα πρακτικό αλλά και ψυχολογικό προβάδισμα έναντι του «Δικεφάλου» στην κούρσα του τίτλου. Σπουδαίο διπλό, που του δίνει βαθμολογική ανάσα και τον φέρνει εντός της πρώτης εξάδας, πήρε ο Παναθηναϊκός στην Αλεξανδρούπολη επικρατώντας του Εθνικού με 3-1. Αλλα αποτελέσματα: Φοίνικας Σύρου - Ορεστιάδα 3-1, Λαμία - Παναχαϊκή 3-0, Κηφισιά - Ηρακλής 3-0, Αρης - Παμβοχαϊκός 3-2. Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 27, Κηφισιά 24, Φοίνικας Σύρου 24, ΠΑΟΚ 20, Παμβοχαϊκός 17, Παναθηναϊκός 16, Αρης 12, Εθνικός Αλεξανδρούπολης 10, Παναχαϊκή 8, Ηρακλής 6, Λαμία 4.

Σήμερα η συνέχεια της δράσης

Σήμερα και αύριο δίνεται η συνέχεια στο πρωτάθλημα της Α1 με τους αγώνες της 11ης αγωνιστικής που θα διεξαχθεί σε δύο δόσεις. Από την αγωνιστική ξεχωρίζουν το σημερινό ντέρμπι κορυφής μεταξύ Ολυμπιακού και Κηφισιάς και το αυριανό τοπικό ντέρμπι του Εβρου μεταξύ Ορεστιάδας και Εθνικού Αλεξανδρούπολης. Το πρόγραμμα: ΣΗΜΕΡΑ (ώρα έναρξης 18.00): Παμβοχαϊκός - Λαμία, Παναχαϊκή - ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός - Κηφισιά (Novasports 1). AΥΡΙΟ: Παναθηναϊκός - Αρης (17.00), Ηρακλής - Φοίνικας Σύρου (18.00), Ορεστιάδα - Εθνικός Αλεξανδρούπολης (18.00).

Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Η νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ με 3-1 στο ντέρμπι της αγωνιστικής ξεχώρισε στη 10η αγωνιστική της Α1. Αλλα αποτελέσματα: Ρέθυμνο - Μαρκόπουλο 2-3, Παναθηναϊκός - ΓΣ Ηλιούπολης 3-0, Αρης - Φιλαθλητικός/Λαρισαϊκός 3-0, Αίας Ευόσμου - Πορφύρας 3-0, Πανναξιακός - ΑΟ Θήρας 2-3. Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 30, Παναθηναϊκός 24, Αρης 24, ΑΟ Θήρας 24 κ.τ.λ.

  • Το ΔΣ του Συνδέσμου Πετοσφαιριστών (ΠΑΣΑΠ) με ανακοίνωσή του εξέφρασε τη θλίψη του για τον αιφνίδιο θάνατο του 45χρονου προπονητή της γυναικείας ομάδας Θέτις Βούλας, Χρήστο Παπαθανασίου, από καρδιακό επεισόδιο μετά τον αγώνα με τον Ηλυσιακό.
«Μαφιόζικη» επίθεση στον Α. Λίβα

Θύμα ένοπλης επίθεσης έπεσε, χτες, ο γνωστός δικηγόρος με εμπειρία σε αθλητικές υποθέσεις Αργύρης Λίβας εξερχόμενος από το γραφείο του στο Π. Φάληρο, όταν πυροβολήθηκε από δύο αγνώστους που επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού. Οι δράστες τον πλησίασαν και τον πυροβόλησαν στα πόδια τρεις φορές. Περαστικοί ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ που τον διεκόμισε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για μαφιόζικο χτύπημα.

FOOTBALL LEAGUE
Συνεχίζουν στο ρετιρέ ΑΕΛ, Απόλλων

Η Λάρισα που επικράτησε με 2-0 των Τρικάλων στο θεσσαλικό ντέρμπι και ο Απόλλων που νίκησε στην Πάτρα την Παναχαϊκή με το ίδιο σκορ ήταν οι πλέον κερδισμένοι της 13ης αγωνιστικής στη Football Legaue συνεχίζοντας να συγκατοικούν στο ρετιρέ. Αλλα αποτελέσματα: Αχαρναϊκός - Ζάκυνθος 1-0, Αγροτικός Αστέρας - Κισσαμικός 0-0, Λαμία - Πανσερραϊκός 2-0, Παναιγιάλειος - Αναγέννηση Καρδίτσας 0-0, Ελευσίνα - Χανιά 3-1, Καλλιθέα - Ολυμπιακός Βόλου 1-0, Κέρκυρα - Εργοτέλης 1-1. Η βαθμολογία: ΑΕΛ 28, Απόλλων 28, Κέρκυρα 24, Τρίκαλα 24, Λαμία 20, Καλλιθέα 20, Ολυμπιακός Βόλου 18, Κισσαμικός 18, Αναγέννηση Καρδίτσας 18, Εργοτέλης 17, ΑΟΧ 16, Παναχαϊκή 15, Πανσερραϊκός 14, Αχαρναϊκός 14, Αγροτικός Αστέρας 14, Παναγιάλειος 13, Ζάκυνθος 10, Ελευσίνα 9.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ