ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Επικίνδυνες προαναγγελίες για στρατιωτικά λύκεια και στράτευση γυναικών

Εντάσσονται σε αντιδραστικούς σχεδιασμούς που «τρέχουν» εδώ και καιρό

Αποκοπή των μελλοντικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τη γενική εκπαίδευση από τα 15 τους χρόνια προαναγγέλλει ο υπουργός Αμυνας

ΥΠΕΘΑ

Αποκοπή των μελλοντικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τη γενική εκπαίδευση από τα 15 τους χρόνια προαναγγέλλει ο υπουργός Αμυνας
Την καθιέρωση υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας όσων γυναικών διεκδικούν θέση στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό), αλλά και ίδρυση στρατιωτικών λυκείων που θα συνδέονται με τις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, προανήγγειλε ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Με τον τρόπο αυτό, ο Π. Καμμένος σηματοδότησε την προσήλωση της κυβέρνησης στις κατευθύνσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ για παραπέρα στρατιωτικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και για προσαρμογή της επιλογής και της εκπαίδευσης των μελλοντικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και των λυκοσυμμαχιών του.

Παράλληλα με τα παραπάνω και στο όνομα της «ισότητας», έθεσε εκ νέου θέμα «εθελοντικής στράτευσης» συνολικά των γυναικών.

Μέτρο που υπηρετεί την παραπέρα στρατιωτικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής», ο υπουργός Αμυνας, με πρόσχημα το ότι «ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε ταμπού και αγκυλώσεις του παρελθόντος» και αφού αναφέρεται στην παρουσία των γυναικών (σ.σ. μόνιμου προσωπικού) στις Ενοπλες Δυνάμεις σήμερα, δηλώνει ότι «ήρθε η ώρα, λοιπόν, μετά από 30 χρόνια, να κάνουμε και το επόμενο βήμα! Να θεσπίσουμε την προαιρετική στράτευση των γυναικών».

Συγκρίνοντας, μάλιστα, ανόμοια πράγματα και καταστάσεις, αναφέρει ότι «η στράτευση των γυναικών είναι συνυφασμένη με τους αγώνες και τις παραδόσεις της Αριστεράς και του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και των απελευθερωτικών αγώνων».

Μετά από τα παραπάνω, μπαίνει και στο «ζουμί» της υπόθεσης, την παραπέρα προώθηση της στρατιωτικοποίησης των Σωμάτων Ασφαλείας, μέσα και από την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών που θέλουν να προσληφθούν σε αυτά: «Οι γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν καριέρα στα Σώματα Ασφαλείας θα πρέπει να παίρνουν το "βάπτισμα του πυρός" από τις Ενοπλες Δυνάμεις ως απλοί κληρωτοί, όπως και οι άνδρες συνάδελφοί τους» σημειώνει, «τόσο στις Ενοπλες Δυνάμεις όσο και στα Σώματα Ασφαλείας έχουμε ανάγκη προσωπικού για την κάλυψη μάχιμων θέσεων».

Μάλιστα, ο Π. Καμμένος υποστηρίζει ότι αυτή είναι η άποψη των Γενικών Επιτελείων, ότι την γνωρίζει, ως πρώην στρατιωτικός και πρώην υφυπουργός Αμυνας, και ο νυν αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας και τον καλεί «από κοινού να εισηγηθούμε στον πρωθυπουργό ένα καινοτόμο σχέδιο νόμου για τη στράτευση των γυναικών πριν από την είσοδό τους στα Σώματα Ασφαλείας».

Θέλουν στελέχη των ΕΔ εκτός γενικής εκπαίδευσης από τα 15 τους χρόνια

Η δεύτερη επικίνδυνη προαναγγελία του Π. Καμμένου αφορά τη δημιουργία στρατιωτικών λυκείων,«δημιουργώντας αεροπορικό, ναυτικό και στρατιωτικό Λύκειο», όπως λέει, μέσα από τα οποία θα γίνεται η επιλογή των... «ψυχωμένων» για τις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για να «κουκουλώσει» το γεγονός ότι αυτό που προωθείται στην πραγματικότητα είναι η αποκοπή των μελλοντικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τη γενική εκπαίδευση από τα 15 τους κιόλας χρόνια, ο Π. Καμμένος υποστηρίζει ότι «υπάρχουν παιδιά που από πολύ νωρίς έχουν κλίση στα στρατιωτικά επαγγέλματα, όμως ποτέ δεν τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν καριέρα, διότι είναι υποχρεωμένα να περάσουν από τις συμπληγάδες των Πανελληνίων και να υποβληθούν σε εξετάσεις άσχετες με το γνωστικό αντικείμενο του ειδικού επαγγέλματος που με πάθος θα ήθελαν να ακολουθήσουν».

«Τον "ψυχωμένο" αεροπόρο ή καπετάνιο ή τεθωρακισμένο ή πυροβολητή», προσθέτει, «δεν τον βρίσκεις μέσω Πανελληνίων, αλλά τον αναγνωρίζεις νωρίς μέσα από ειδικά μαθήματα, τεστ και δεξιότητες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και από εκεί τον επιλέγεις για τις παραγωγικές σχολές».

Θα το συζητήσουν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο...

Ο Π. Καμμένος εμφανίζεται, δε, βέβαιος ότι για το θέμα θα βρει τρόπους συνεννόησης με τον υπουργό Παιδείας, Ν. Φίλη, ο οποίος ερωτώμενος χτες για το θέμα, χωρίς να μπει στην ουσία του, επιχείρησε να πάρει αποστάσεις, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάποια σκέψη στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό, ούτε κάποια συζήτηση».

Αντίστοιχα, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», υποστήριξε μεν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει αντίθετος τόσο στη στράτευση των γυναικών όσο και στα στρατιωτικά λύκεια» και ότι «δεν πρέπει να δίνουμε τόση έκταση στις προσωπικές απόψεις που εξέφρασε ο κύριος Καμμένος» (δηλαδή ο αρμόδιος υπουργός της συγκυβέρνησης!), συμπλήρωσε ωστόσο ότι «η πολιτική της κυβέρνησης θα καθοριστεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Αντίδραση στο πλαίσιο των διεργασιών αναμόρφωσης

Σημειωτέον, μεταξύ των αντιδράσεων που υπήρξαν από άλλα κόμματα για τα λεγόμενα Καμμένου, η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ εντάσσεται - και χωρίς... πολλές περικοκλάδες μάλιστα - στις εξελισσόμενες διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και ενδεχόμενης μελλοντικής αναμόρφωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Χαρακτηριστικά, η Χ. Τρικούπη ψέγει τον ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε για κυβερνητικό εταίρο τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι είναι «ακροδεξιοί, φανατικοί, ομοφοβικοί. Εμείς έχουμε ήδη καταδικάσει αυτό που εκφράζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως εξακολουθεί να τους καλύπτει και να τους εναγκαλίζεται, για την καρέκλα, για την εξουσία. Χωρίς αρχές και αξίες. Να τους χαίρονται και να τους καμαρώνουν. Αλλά αριστερή κυβέρνηση με ακροδεξιούς δε γίνεται. Φαίνεται ότι κάποιοι νέρωσαν παρά πολύ το κρασί τους (...) Συνιστούμε, πάντως, στον κ. Τσίπρα όταν πάει στους Podemos ή στην πορτογαλική αριστερά, να μη συνοδεύεται από τον κ. Καμμένο. Μην πάθουν και σοκ οι άνθρωποι» καταλήγουν στο ΠΑΣΟΚ, στη σχετική ανακοίνωσή τους.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Στο επίκεντρο το κλείσιμο της αντιλαϊκής «αξιολόγησης»

«Υπήρξε μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης του προγράμματος, το οποίο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 0,5%. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει αυτή τη δέσμευση. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να συνεισφέρει και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με τον οποίο οι «προετοιμασίες» ενόψει της αξιολόγησης έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο ίδιος, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, απαντά πως «αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα και στο οικονομικό. Ωστόσο, η απόφαση ανήκει στους ίδιους». Να σημειωθεί ότι η τυχόν χρηματοδοτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, προϋποθέτει τη σύναψη ειδικής δανειακής σύμβασης και με την πλευρά του εν λόγω ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Παράλληλα, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, σε δηλώσεις του στην «Επένδυση», εμφανίζεται να εισηγείται την αποχώρηση από το «ελληνικό πρόγραμμα».

Ο... «επιδέξιος» Τσίπρας

Την ίδια ώρα, ο Τζ. Πόλσον, η εταιρεία του οποίου («Hedge Fund Paulson») κατέχει σημαντικά ποσοστά σε ελληνικές τράπεζες, μέσω και της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης, χαρακτηρίζει τον Αλ. Τσίπρα «επιδέξιο πολιτικό αρχηγό» και επαναλαμβάνει πρόσφατες δηλώσεις του περί νέων «επενδύσεων» της εταιρείας στην Ελλάδα με προϋπόθεση τη «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο «Βήμα», τονίζει χαρακτηριστικά... τι πρέπει να κάνει ο «επιδέξιος πολιτικός αρχηγός»: «Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και κυρίως να περάσει από το κοινοβούλιο το Ασφαλιστικό και τη φορολογική μεταρρύθμιση, να υλοποιήσει τις προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις, να εφαρμόσει όλες τις δράσεις που έχουν συμφωνηθεί και να ολοκληρώσει ικανοποιητικά την πρώτη αξιολόγηση».

Παράλληλα, δείχνοντας στην κατεύθυνση των ευρύτερων συμπράξεων ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης σημειώνει: «Ανεξάρτητα με το αν ο κυβερνητικός συνασπισμός διευρυνθεί ή όχι, ο ελληνικός λαός χρειάζεται όλα τα πολιτικά κόμματα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να εγγυηθούν τη θετική πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο».

Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα της ΠΓΔΜ, προχώρησε χτες στην άρση των περιοριστικών μέτρων και των εποπτικών ελέγχων στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Τα μέτρα είχαν ληφθεί στις 28/6 και προέβλεπαν την απόσυρση τυχόν καταθέσεων που είχαν τράπεζες της ΠΓΔΜ σε ελληνικές τράπεζες ή σε θυγατρικές τους, κ.ά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2015
Στις ράγες των αντιλαϊκών μνημονίων στο 11μηνο

Σταθερά στις ράγες των αντιλαϊκών μνημονίων κινούνται τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, με βασικούς άξονες τη διαρκή συμπίεση των κονδυλίων που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, τη φοροληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και την άτυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό, μέσω της οποίας τροφοδοτούνται τα εμφανιζόμενα «πρωτογενή πλεονάσματα».

Απάτη ολκής αποδεικνύεται και το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», τάχα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, που διαφημίζει, σε κάθε ευκαιρία, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 11μηνο του 2015 (Γενάρης - Νοέμβρης) έχει αποδοθεί μόλις των 50,1% των προϋπολογιζόμενων, και ήδη εξαρχής διαλυμένων, κρατικών κονδυλίων για την κοινωνική προστασία.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η εκταμίευση και της πρόσφατης δόσης (1 δισ. ευρώ) από τα δάνεια της Ευρωζώνης θα αξιοποιηθεί κατά προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, στο συμψηφισμό οφειλών για ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, καθώς και για την κρατική συμμετοχή σε έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα «διαρθρωτικά ταμεία» της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 11μηνο του 2015:

-- Οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) υποχώρησαν στα 42,5 δισ. ευρώ, (αρνητική απόκλιση 2,3 δισ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου).

Χαρακτηριστικά, τα κονδύλια που αφορούν στην «κοινωνική προστασία» συρρικνώθηκαν στα 778 εκατ. ευρώ (από 1,16 δισ. στο 11μηνο του 2014), ενώ η εμφανιζόμενη δαπάνη για την «έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» που διαφημίζει η συγκυβέρνηση, διαμορφώθηκε στο 11μηνο στα 68 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά για το 12μηνο προβλέπονται μόλις 70 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα ποσά για του τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους (χωρίς τα χρεολύσια) έφτασαν σε 5,6 δισ. ευρώ.

-- Τα καθαρά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός) εμφανίζουν αρνητική απόκλιση ύψους 1,3 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο που προβλέπεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώνεται σε 38,4 δισ. ευρώ (έναντι 39,5 δισ. στο περσινό 11μηνο).

-- Με βάση και τα παραπάνω, το «πρωτογενές πλεόνασμα» (διαφορά μεταξύ του συνόλου των κρατικών εσόδων και των δαπανών, πλην τόκων) εμφανίζεται στα 4,3 δισ. ευρώ.

«Τρέχουν» τα χαράτσια

Η 31η Δεκέμβρη είναι η καταληκτική προθεσμία για την καταβολή της τρίτης δόσης για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ (έτους 2015), για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων του 2016, για την εξόφληση της μηνιαίας δόσης ληξιπρόθεσμων οφειλών όσων έχουν υπαχθεί σε ρύθμισης τμηματικής καταβολής και για την αποπληρωμή της τρίτης μηνιαίας δόσης του επιπλέον φόρου που βεβαιώθηκε σε χιλιάδες αγρότες, λόγω αναδρομικής αύξησης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

Να σημειωθεί ότι τυχόν καθυστέρηση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας συνεπάγεται το διπλασιασμό του ποσού που θα οφείλεται στην Εφορία.

Με βάση τα ποσά που θα εισρεύσουν στο κρατικό ταμείο τις προσεχείς μέρες θα συμπληρωθεί η εικόνα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.

Αντίθετο με τα σχέδια του υπουργού Αμυνας το ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για τα σχέδια σχετικά με τη στράτευση των γυναικών και τη δημιουργία στρατιωτικών λυκείων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει την αντίθεσή του στα σχέδια του υπουργού Εθνικής Αμυνας για στράτευση γυναικών και δημιουργία στρατιωτικών λυκείων. Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για την πρόσληψη των γυναικών στα Σώματα Ασφαλείας υπηρετεί την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ ψευδεπίγραφα εμφανίζεται ως μέτρο ισότητας. Η δημιουργία στρατιωτικών λυκείων αποκόβει 15χρονα παιδιά από τη γενική εκπαίδευση και τα εντάσσει στη στρατιωτική εκπαίδευση, στέλνοντάς τα από το δάσκαλο στο στρατό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ