Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Στο επίκεντρο το κλείσιμο της αντιλαϊκής «αξιολόγησης»

«Υπήρξε μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης του προγράμματος, το οποίο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 0,5%. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει αυτή τη δέσμευση. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να συνεισφέρει και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με τον οποίο οι «προετοιμασίες» ενόψει της αξιολόγησης έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο ίδιος, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, απαντά πως «αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα και στο οικονομικό. Ωστόσο, η απόφαση ανήκει στους ίδιους». Να σημειωθεί ότι η τυχόν χρηματοδοτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, προϋποθέτει τη σύναψη ειδικής δανειακής σύμβασης και με την πλευρά του εν λόγω ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Παράλληλα, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, σε δηλώσεις του στην «Επένδυση», εμφανίζεται να εισηγείται την αποχώρηση από το «ελληνικό πρόγραμμα».

Ο... «επιδέξιος» Τσίπρας

Την ίδια ώρα, ο Τζ. Πόλσον, η εταιρεία του οποίου («Hedge Fund Paulson») κατέχει σημαντικά ποσοστά σε ελληνικές τράπεζες, μέσω και της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης, χαρακτηρίζει τον Αλ. Τσίπρα «επιδέξιο πολιτικό αρχηγό» και επαναλαμβάνει πρόσφατες δηλώσεις του περί νέων «επενδύσεων» της εταιρείας στην Ελλάδα με προϋπόθεση τη «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο «Βήμα», τονίζει χαρακτηριστικά... τι πρέπει να κάνει ο «επιδέξιος πολιτικός αρχηγός»: «Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και κυρίως να περάσει από το κοινοβούλιο το Ασφαλιστικό και τη φορολογική μεταρρύθμιση, να υλοποιήσει τις προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις, να εφαρμόσει όλες τις δράσεις που έχουν συμφωνηθεί και να ολοκληρώσει ικανοποιητικά την πρώτη αξιολόγηση».

Παράλληλα, δείχνοντας στην κατεύθυνση των ευρύτερων συμπράξεων ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης σημειώνει: «Ανεξάρτητα με το αν ο κυβερνητικός συνασπισμός διευρυνθεί ή όχι, ο ελληνικός λαός χρειάζεται όλα τα πολιτικά κόμματα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να εγγυηθούν τη θετική πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο».

Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα της ΠΓΔΜ, προχώρησε χτες στην άρση των περιοριστικών μέτρων και των εποπτικών ελέγχων στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Τα μέτρα είχαν ληφθεί στις 28/6 και προέβλεπαν την απόσυρση τυχόν καταθέσεων που είχαν τράπεζες της ΠΓΔΜ σε ελληνικές τράπεζες ή σε θυγατρικές τους, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ