Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. ΣΟΪΜΠΛΕ
Υπέρμαχος της ενισχυμένης ιμπεριαλιστικής δράσης της ΕΕ

Επικριτικός απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild» της Κυριακής.

Σε ερώτηση για τους πρόσφυγες δηλώνει πως «όλες οι χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν στήριξη αλληλεγγύης, και η Ελλάδα», συμπληρώνει όμως πως «οι Ελληνες δεν τηρούν εδώ και χρόνια τις διατάξεις του Δουβλίνου», αναφερόμενος σε παλαιότερες αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων που απαγόρευαν τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα, λόγω των κακών συνθηκών κράτησης.

Ο Β. Σόιμπλε σπεύδει να προσθέσει: «Οι Ελληνες δεν θα πρέπει να αναζητούν τις ευθύνες των προβλημάτων τους μόνον στους υπόλοιπους. Θα πρέπει να δουν πού μπορούν να βελτιωθούν οι ίδιοι μόνοι τους. Αυτό που λείπει είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα πιο ανταγωνιστική».

Μηνύματα όμως απευθύνει και στα ανατολικά κράτη - μέλη της ΕΕ, σχολιάζοντας την απροθυμία τους να δεχτούν πρόσφυγες στα εδάφη τους. «Οι ανατολικές χώρες θα πρέπει να δεχτούν πρόσφυγες, αλλά λιγότερους από τη Γερμανία», δηλώνει.

Ο Β. Σόιμπλε μιλά και για την ανάγκη χρήσης όπλων όπου απαιτείται για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλίων της ΕΕ, υποστηρίζοντας την αυτοτελή δράση του ευρωστρατού με αύξηση των κονδυλίων για εξοπλισμούς. «Θα χρειαστεί να δαπανήσουμε πολύ περισσότερους πόρους για κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες. Η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας των κρατών - μελών της ΕΕ πρέπει να συντονιστεί βήμα - βήμα. Ο απώτερος στόχος μας πρέπει να είναι ένας κοινός ευρωπαϊκός στρατός. Τα κονδύλια που ξοδεύουμε για 28 εθνικούς στρατούς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα από κοινού», υποστηρίζει, και διατυπώνει ευθέως την άποψη ότι η Μέση Ανατολή δεν θα «σταθεροποιηθεί» χωρίς ισχυρότερη ανάμειξη της ΕΕ στην περιοχή.

Δριμεία κριτική στην Ελλάδα ασκεί και ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βαυαρίας, Γ. Χέρμαν. Σε συνέντευξή του στην «Welt» της Κυριακής, τονίζει ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη του Σένγκεν. «Εν ανάγκη η Frontex πρέπει να αναλάβει τη διασφάλιση (των συνόρων) ακόμη και ενάντια στη θέληση της Ελλάδας», είπε.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα Σόιμπλε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, περιορίζεται στα του Προσφυγικού, αναφέροντας: «Αξίζει να υπενθυμίσει κάποιος στον κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη ανθρωπισμού στα σύνορα της ΕΕ, και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που δημιουργήθηκαν από 5 χρόνια συνεχούς λιτότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων το αναγνωρίζει. Ο ίδιος προτιμά να επιτίθεται φραστικά στην Ελλάδα, προφανώς για τους δικούς του εσωκομματικούς λόγους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ