ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αναφορά πεπραγμένων υπέρ του κεφαλαίου

Eurokinissi

Απολογισμό στο κεφάλαιο για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής τους κάνει ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, με τη συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Real News», σε μια έμμεση πλην σαφή ομολογία του στόχου που υπηρετούν τα αντιλαϊκά μέτρα που σωρηδόν φορτώνονται στην πλάτη του λαού.

«Η χώρα σταθεροποιείται, η ύφεση εκμηδενίζεται, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν, η δόση έρχεται κανονικά και οι ρυθμίσεις ψηφίζονται τις πρώτες βδομάδες του Ιανουαρίου» κομπάζει, εμφανίζοντας σαν φιλολαϊκό κατόρθωμα τα έως τώρα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζει και τις νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις που ετοιμάζεται να «ξεφουρνίσει» η κυβέρνηση. Συνεχίζει την «αναφορά» για τη δυνατότητα που ίσως υπάρξει απομείωσης του χρέους, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τη στήριξη του κεφαλαίου, λες και έχουν να κερδίσουν έστω και κάτι το ελάχιστο τα φτωχά λαϊκά στρώματα, την ίδια ώρα που έχει απογειωθεί η φοροληστεία του λαού επί των ημερών τους: «...καταφέραμε και αναγνωρίζεται διεθνώς η απόλυτη ανάγκη να κινηθούμε προς ελάφρυνση των βαρών της Ελλάδας (...) η δε βελτίωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, που επιτυγχάνεται με ρυθμούς πολύ ταχύτερους των προβλέψεων, θα επιτρέψει να έρθει νωρίτερα μέσα στο 2016 η συζήτηση και οι οριστικές αποφάσεις για απομείωση του χρέους. Σημειώνω μονάχα δύο παραδείγματα σχετικά με την πορεία της οικονομίας. Πρώτον, το 2016 θα κλείσει με μηδενική ύφεση (...) δεύτερον τα φορολογικά έσοδα τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη διαμορφώθηκαν υψηλότερα απ' τους αντίστοιχους περσινούς μήνες, κατά 714 εκατομμύρια και 568 εκατομμύρια αντίστοιχα...»!

Ο Ν. Παππάς αναφέρεται και στο ΔΝΤ, επιβεβαιώνοντας ότι για την κυβέρνηση παραμένει ένας βολικός «αποδιοπομπαίος τράγος» αποπροσανατολισμού του λαού, ώστε να βγάζει την ουρά της ΕΕ έξω απ' τις αντιλαϊκές αποφάσεις που έχουν παρθεί, πατώντας πάνω στις μεταξύ τους αντιθέσεις, έκφραση των ενδομονοπωλιακών ανταγωνισμών. «Η Ευρώπη έχει κάθε δυνατότητα να χειριστεί τα του οίκου της χωρίς την παρέμβαση του ΔΝΤ (...) οι σκληρές και άκαμπτες απαιτήσεις του Ταμείου όχι μόνο δε φέρνουν λύση σε κανένα πρόβλημα, αλλά εξωθούν τα πράγματα σε εκρηκτικά αδιέξοδα» υποστηρίζει.

Γλυκοκοιτάζουν την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία και την Ενωση Κεντρώων

Απορρίπτει τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι «η κυβέρνηση είναι ισχυρή και έτσι θα παραμείνει». Εντούτοις, στο φόντο φημών για διερεύνηση της δυνατότητας διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος, κλείνει το μάτι καταρχάς στη σοσιαλδημοκρατία, αναφέροντας ότι «στην Ευρώπη μεγάλα κομμάτια της σοσιαλδημοκρατίας κοιτούν αριστερά. Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία. Αυτές τις εξελίξεις θα πρέπει και το ΠΑΣΟΚ να τις παρακολουθήσει, να βγάλει συμπεράσματα, να χαράξει στρατηγική. Το Ποτάμι βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες επιλογές. Εμείς θα θέλαμε να επιλέξει καθαρά τη στρατηγική της προοδευτικής διακυβέρνησης για τον τόπο».

Στο ίδιο πνεύμα και ο Αλ. Φλαμπουράρης («Αυγή») παρουσιάζει μια εξωραϊσμένη εικόνα της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας, κατατάσσοντάς την στις συγγενείς του ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις με «κοινωνική ευαισθησία».

Και οι δύο υπουργοί πλέκουν το εγκώμιο του Β. Λεβέντη. Ο Ν. Παππάς υποστηρίζει ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιδείξει πολιτική ωριμότητα (...) την οποία μοιάζουν να στερούνται πολιτικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης με πολύ μεγαλύτερη χρονικά παρουσία στο Κοινοβούλιο». Και ο Αλ. Φλαμπουράρης προσθέτει: «Η Ενωση Κεντρώων ταυτίζεται με την υπομονή και τους αγώνες όλα αυτά τα χρόνια (...) οι διακηρύξεις του για να σωθεί η χώρα, να βγούμε απ' την κρίση και να προστατευτούν τα αδύναμα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα, μας βρίσκουν σύμφωνους, άρα ένας διάλογος θα μπορούσε να συμβάλει στην αναγκαία αλληλοκατανόηση».

Στο μεταξύ, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ», εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος με τις θέσεις που εξέφρασε ο Π. Καμμένος περί στράτευσης των γυναικών και ίδρυσης στρατιωτικών λυκείων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει αντίθετος τόσο στη στράτευση των γυναικών όσο και στα στρατιωτικά λύκεια. Η πολιτική της κυβέρνησης θα καθοριστεί στο κυβερνητικό συμβούλιο. Δεν πρέπει να δίνουμε τόση έκταση στις προσωπικές απόψεις που εξέφρασε ο κύριος Καμμένος» ανέφερε.

Β. ΣΟΪΜΠΛΕ
Υπέρμαχος της ενισχυμένης ιμπεριαλιστικής δράσης της ΕΕ

Επικριτικός απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild» της Κυριακής.

Σε ερώτηση για τους πρόσφυγες δηλώνει πως «όλες οι χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν στήριξη αλληλεγγύης, και η Ελλάδα», συμπληρώνει όμως πως «οι Ελληνες δεν τηρούν εδώ και χρόνια τις διατάξεις του Δουβλίνου», αναφερόμενος σε παλαιότερες αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων που απαγόρευαν τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα, λόγω των κακών συνθηκών κράτησης.

Ο Β. Σόιμπλε σπεύδει να προσθέσει: «Οι Ελληνες δεν θα πρέπει να αναζητούν τις ευθύνες των προβλημάτων τους μόνον στους υπόλοιπους. Θα πρέπει να δουν πού μπορούν να βελτιωθούν οι ίδιοι μόνοι τους. Αυτό που λείπει είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα πιο ανταγωνιστική».

Μηνύματα όμως απευθύνει και στα ανατολικά κράτη - μέλη της ΕΕ, σχολιάζοντας την απροθυμία τους να δεχτούν πρόσφυγες στα εδάφη τους. «Οι ανατολικές χώρες θα πρέπει να δεχτούν πρόσφυγες, αλλά λιγότερους από τη Γερμανία», δηλώνει.

Ο Β. Σόιμπλε μιλά και για την ανάγκη χρήσης όπλων όπου απαιτείται για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλίων της ΕΕ, υποστηρίζοντας την αυτοτελή δράση του ευρωστρατού με αύξηση των κονδυλίων για εξοπλισμούς. «Θα χρειαστεί να δαπανήσουμε πολύ περισσότερους πόρους για κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες. Η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας των κρατών - μελών της ΕΕ πρέπει να συντονιστεί βήμα - βήμα. Ο απώτερος στόχος μας πρέπει να είναι ένας κοινός ευρωπαϊκός στρατός. Τα κονδύλια που ξοδεύουμε για 28 εθνικούς στρατούς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα από κοινού», υποστηρίζει, και διατυπώνει ευθέως την άποψη ότι η Μέση Ανατολή δεν θα «σταθεροποιηθεί» χωρίς ισχυρότερη ανάμειξη της ΕΕ στην περιοχή.

Δριμεία κριτική στην Ελλάδα ασκεί και ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βαυαρίας, Γ. Χέρμαν. Σε συνέντευξή του στην «Welt» της Κυριακής, τονίζει ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη του Σένγκεν. «Εν ανάγκη η Frontex πρέπει να αναλάβει τη διασφάλιση (των συνόρων) ακόμη και ενάντια στη θέληση της Ελλάδας», είπε.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα Σόιμπλε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, περιορίζεται στα του Προσφυγικού, αναφέροντας: «Αξίζει να υπενθυμίσει κάποιος στον κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη ανθρωπισμού στα σύνορα της ΕΕ, και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που δημιουργήθηκαν από 5 χρόνια συνεχούς λιτότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων το αναγνωρίζει. Ο ίδιος προτιμά να επιτίθεται φραστικά στην Ελλάδα, προφανώς για τους δικούς του εσωκομματικούς λόγους».

«Ενδιαφέρουσες» οι θέσεις του Β. Λεβέντη για την κυβέρνηση

Σε ...«επίθεση φιλίας» στην Ενωση Κεντρώων έχει επιδοθεί, όπως δείχνουν δηλώσεις υπουργών, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, προσβλέποντας στη στήριξη του Β. Λεβέντη και του κόμματός του για την προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Προχτές, ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι ο Β. Λεβέντης «έδινε 30 με 35 χρόνια μάχη, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων και μπήκε τελικά στη Βουλή». Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, δηλώνοντας σε ΜΜΕ ότι: «Η Ενωση Κεντρώων είναι ένα κόμμα που δεν έχει σχέση με το παρελθόν. Είναι ένα κόμμα που έχει κάποιες θέσεις ενδιαφέρουσες». Η απάντηση χτες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ενωσης Κεντρώων, Γ. Καρρά, ήταν ότι «το φλερτ του κύριου Φλαμπουράρη στην Ενωση Κεντρώων δείχνει την αγωνία της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι: «Εμείς δε νομίζουμε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται να συζητήσουμε τέτοια πράγματα. Το μνημόνιο είναι ψηφισμένο. Εχει χρονοδιαγράμματα και θα εφαρμοστεί» και επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για «οικουμενική κυβέρνηση».

Να σημειωθεί ότι οι «ενδιαφέρουσες θέσεις» της ΕΚ «υπέρ των αδυνάτων» πηγάζουν από τα συρτάρια του κεφαλαίου για δραστική μείωση σε μισθούς, συντάξεις, φοροασυλία των επιχειρηματικών ομίλων κ.ο.κ. Χαρακτηριστικά, με χτεσινή ανακοίνωσή της, η Ενωση Κεντρώων ...διαμαρτύρεται για τις κυβερνητικές δηλώσεις ότι δήθεν δε θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση επιμένει ότι δε θα μειωθούν οι κυρίες συντάξεις και ότι η μείωση θα αφορά μόνο τις επικουρικές σε ποσοστό 20%. Οι δανειστές, όμως, επιμένουν ότι το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει και ότι το μέτρο αυτό (δηλαδή η μείωση των επικουρικών συντάξεων) δεν επαρκεί»!

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Είναι στήριγμα της αστικής τάξης και το δείχνει

Τη δική της θέση στις διεργασίες του αστικού πολιτικού σκηνικού που βρίσκονται σε εξέλιξη φαίνεται ότι διεκδικεί και η Χρυσή Αυγή, όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης, Ν. Μιχαλολιάκος, σε συνέντευξή του στις 24 Δεκέμβρη στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΞΤΡΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στη ΝΔ, ανέφερε ότι «έχει ημερομηνία λήξεως (...) Θα προσπαθήσουν κάποιοι ή κάποιος μέσα από τη ΝΔ να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό σχηματισμό. Ολοι έχουν άποψη του ποιος είναι». Δείχνοντας ότι η ΧΑ φιλοδοξεί και αυτή να αποσπάσει μέρος της «δεξιάς παράταξης», σημείωσε ότι «η ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ δεξιά παράταξη», και ότι «εμείς είμαστε οι εθνικώς δεξιοί»...

Ο ίδιος επανέλαβε τις θέσεις της οργάνωσής του για «εθνικό νόμισμα» μεν, όμως «εθνικό νόμισμα εντός Ευρώπης», εννοώντας προφανώς την Ευρωπαϊκή Ενωση, συμφωνώντας ταυτόχρονα με την άποψη του δημοσιογράφου ότι «υπάρχουν χώρες εντός Ευρώπης που έχουν εθνικό νόμισμα». Διευκρίνισε ωστόσο: «Μόνο που για μας Ευρώπη είναι και η Ρωσία». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο «πόλεμος κατά της Ελλάδος» σε ό,τι αφορά το χρέος «ήλθε γιατί η Ελλάδα αποφάσισε να κάνει κάποια ανοίγματα προς τη Ρωσία», όπως ο αγωγός «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ενα άνοιγμα που συνοδευόταν με μία παραγγελία 500 τεθωρακισμένων», δείχνοντας ότι η ΧΑ εκφράζει τμήματα του κεφαλαίου στο πλαίσιο των ενδοαστικών ανταγωνισμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ