ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΝΠ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΚΡΑΙΑΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Θρασύτατη προσπάθεια εξαπάτησης του λαού

Τα μέτρα, που παρουσιάζει σαν «καινούρια» η κυβέρνηση και τα οποία συμπεριέλαβε και στο περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα», είναι ακριβές αντίγραφο του νόμου 4320/2015 που ισχύει σήμερα!

Η κυβέρνηση προσπαθεί με κοροϊδία και ψίχουλα να διαχειριστεί τη φτώχεια που μεγαλώνει, εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης και της αντιλαϊκής διαχείρισης
Η κυβέρνηση προσπαθεί με κοροϊδία και ψίχουλα να διαχειριστεί τη φτώχεια που μεγαλώνει, εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης και της αντιλαϊκής διαχείρισης
Στάχτη στα μάτια του λαού και ταυτόχρονα κλιμάκωση της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση να διαχειριστεί με ψίχουλα τη φτώχεια που μεγαλώνει, αποτελεί η έκδοση παραμονές των Χριστουγέννων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με τον τίτλο «Ρύθμιση κατεπειγόντων θεμάτων των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών».

Πέρα από τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στο Προσφυγικό, στη λειτουργία μονάδων της ΔΕΗ, στη διαχείριση χρεών προς το Δημόσιο και άλλα, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στη συγκεκριμένη ΠΝΠ και ορισμένα από τα μέτρα που είχε αναγγείλει με το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», το οποίο απέσυρε άρον - άρον λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, αυτό που «βγάζει μάτι» και συνιστά απάτη ολκής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, είναι ότι τόσο στην ΠΝΠ, όσο και στο «παράλληλο πρόγραμμα» που αποσύρθηκε, οι διατάξεις που αφορούν στα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας είναι πιστό αντίγραφο του νόμου που ήδη ισχύει (4320/2015). Δηλαδή, η κυβέρνηση ...φωτοτύπησε το νόμο που η ίδια ψήφισε στην πρώτη θητεία της και αυτό το σερβίρει στο λαό σαν κάτι καινούριο!

Για παράδειγμα, το Αρθρο 14 της ΠΝΠ προβλέπει ότι το μέτρο της χορήγησης δωρεάν ρεύματος μέχρι ενός ορίου«σε άτομα και οικογένειες, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (...) δύναται να επεκτείνεται και σε κατανάλωση του επόμενου έτους, προκειμένου να συμπληρωθεί η περίοδος χορήγησης δύο τετραμηνιών». Η «επέκταση» αυτή παρουσιάστηκε ως μέτρο «πρόνοιας» για τους δικαιούχους που δεν είχαν προλάβει να εξαντλήσουν τις δύο τετραμηνίες παραμονής στο πρόγραμμα μέσα στο 2015.

Ομως, η πρόβλεψη για «επέκταση» του προγράμματος και τον επόμενο χρόνο, μέχρι τη συμπλήρωση του οκταμήνου, προβλεπόταν ρητά και από τον προηγούμενο νόμο, ενώ στην ΠΝΠ προβάλλεται σαν «τροποποίηση» του 4320/2015 τάχα προς το καλύτερο!

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τις άλλες δύο παροχές του ίδιου νόμου, το επίδομα ενοικίου και το επίδομα σίτισης, που δίνονται κι αυτά μόνο σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Τα επιδόματα αυτά παρέχονταν για διάστημα εννιά μηνών και ενώ στον 4320/2015 υπάρχει η πρόβλεψη για «επέκταση» του προγράμματος το 2016, μέχρι εξάντλησης του εννιάμηνου, η κυβέρνηση παρουσιάζει τη συγκεκριμένη διάταξη σαν «καινούρια» στην ΠΝΠ.

Ψίχουλα κι αυτά για ελάχιστους

Η προσπάθεια εξαπάτησης του λαού και μάλιστα με τον πιο προκλητικό τρόπο είναι ένα το κρατούμενο. Αυτό που έχει όμως μεγαλύτερη σημασία είναι ότι τα μέτρα αυτά συνιστούν ψίχουλα, τα οποία επιπλέον απευθύνονται σε ελάχιστους από τους πιο φτωχούς.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξειδίκευε τον 4320/2015, τα εισοδηματικά όρια για να δικαιούται κανείς τις παραπάνω «παροχές» κυμαίνονται από 2.400 ευρώ ετήσιο εισόδημα για μεμονωμένο άτομο έως 6.000 ευρώ για πολυμελή οικογένεια! Μιλάμε, δηλαδή, για άτομα που «ζουν» με 200 ευρώ το μήνα ή για νοικοκυριά που «ζουν» με 400 ή 500 ευρώ το μήνα!

Σε ό,τι αφορά την παροχή δωρεάν ρεύματος, ο νόμος προβλέπει ότι «σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, παρέχεται για το έτος 2015 δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία τους έως 1.200 Kwh ανά τετραμηνία και για περίοδο δύο τετραμηνιών. Σε περιπτώσεις δικαιούχων των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31.01.2015, η παροχή επανασυνδέεται ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται».

Η ποσότητα του δωρεάν ρεύματος που παρέχεται σε όσα νοικοκυριά υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ελάχιστη και δεν καλύπτει καν την εξασφάλιση βασικών λαϊκών αναγκών.

Σε κάθε περίπτωση, οι λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που έχουν ετήσιο εισόδημα 2.400 - 6.000 ευρώ, ενώ ακόμα και για αυτούς που τους έχει κοπεί το ρεύμα και υπάγονται στις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου, το χρέος τους δε διαγράφεται, παραμένει σε πλήρη ισχύ. Απλά ρυθμίζεται και δεν πληρώνουν το τέλος σύνδεσης.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση ενοικίου, όχι μόνο δεν καλύπτει τον αριθμό των νοικοκυριών που αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις στεγαστικές τους ανάγκες, αλλά είναι πίσω ακόμα και από την αντίστοιχη παροχή που υπήρχε πριν την καπιταλιστική κρίση.

Τέλος, για το επίδομα σίτισης προβλέπονται 70 ευρώ το μήνα για το μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας και σε κάθε περίπτωση έως 220 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ. Δηλαδή, η κυβέρνηση υπόσχεται στην κυριολεξία ένα πιάτο φαΐ σε οικογένειες που δεν έχουν «στον ήλιο μοίρα».

Διάταξη και για τις τράπεζες

Στο μεταξύ, με άλλο άρθρο της ΠΝΠ, δίνεται νέα παράταση μέχρι 30/6/2017 στο καθεστώς παροχής κρατικών εγγυήσεων προς τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, που εφαρμόζεται από το έτος 2011. Στη βάση των παρεχόμενων εγγυήσεων οι τράπεζες αντλούν ρευστότητα από τους μηχανισμούς χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ καλύπτουν και τα υπάρχοντα ανοίγματα των υφιστάμενων δανείων μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού Χρηματοδότησης (ELA) που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας.

Η παράταση της ημερομηνίας για ένα ακόμη 18μηνο, αποκαλύπτει τα διαχειριστικά ζόρια και τη δυστοκία του ελληνικού κράτους και των τραπεζών στην προοπτική διεξόδου τους σε νέα δάνεια από τις χρηματαγορές. Και βέβαια, τυχόν αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων από την πλευρά των τραπεζών, σημαίνει τη μεταφορά του βάρους στον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή στις πλάτες του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ